Åke-dagen

Jag vaknade med nackspärr tidigt i morse och så pass illa att det var svårt att somna om.  Jag slumrade till en stund igen, men när jag gick upp tog jag en Alvedon och det om något bevisar hur besvärligt det kändes, för jag tar inga piller i första taget. Det är nog straffet för att jag satt ute och blev så kall om ryggen häromdagen. Jag skulle ha tagit på mig en  jacka eller gått in i stället för att envisas och sitta kvar.

I dag har Åke namnsdag och jag har varit en sväng till kyrkogårdarna både i Klinte och Fröjel. Jag tog bort de avblommade påskliljorna och satte dit trädgårdsnejlikor i stället. Det har jag aldrig haft på gravarna förut, så nu får vi se hur de kommer att utvecklas och om de trivs i självvattnande lådor eller om det blir för blött för dem.

Någon gök hörde jag inte, trots att de enligt Åke kommer just den 8 maj. Att inte jag hörde någon är i och för sig inte så konstigt, för gökens galande har en frekvens som mina öron har svårt att uppfatta.
”Hör du göken?” sa Åke, när vi satt ute i trädgården. Jag lyssnade, men inte hörde jag någon gök.
”Det måste du ju göra! Den är ju där”, sa Åke och pekade. Och jag lyssnade, men inte hjälpte det, jag hörde ingen gök i alla fall, så då kontrade jag med:
”Hör du lärkan”? Det visste jag ju att han inte gjorde, men kunde inte låta bli att fråga i alla fall. Lite får man ju retas.
”Neej!”
”Men det måste du göra!”

IMAG0582
Enligt Allnakku är det Gaukblåmmars dag de 8 maj. Det finns flera sorters gaukblåmmar eller gökblåmmar, gullvivor, som är vildväxande, och trädgårdsprimula som ofta har brunröda blommor och finns kvar länge i gamla igenvuxna trädgårdar.

Det är en ganska fin onsdag, med lite moln som drar förbi då och då och en aning varmare än igår. Jag satt faktiskt ute på terrassen och åt frukost och just då var det riktigt skönt och nästan ingen vind.  När jag kom hem från min utflykt planterade jag ut tre stycken Blomman för dagen och satte ordentliga klätterpinnar i krukan, så nu kan de få dra iväg.

Grattis till alla som heter Åke!

15 reaktioner till “Åke-dagen

 1. Usch, det låter jobbigt med nackspärr! Hoppas att det går över snabbt!
  Nej, maj har inte kommit med någon riktig värme än – vilken skillnad mot i fjor när det blev högsommar direkt i början på maj.
  Mina gullvivor är nästan utblommade, så vi går lite före er almanacka på Gotland! Gök har jag inte hört någon, men lärkor har jag hört! Och koltrastarna, som sjunger så fint på kvällarna! En vacker tid, men lite väl sval…
  Kramar, Monica

  1. Det här gullviveståndet växer i min gräsmatta och det är jag väldigt rädd om.
   Nackspärren är bättre i dag och jag sov gott i natt, för jag tog en tablett igår kväll också. Kram

 2. Nackspärr kan verkligen vara smärtsamt och är inte roligt alls. Man har helt enkelt svårt att koppla bort det så hoppas det ger med sig snabbt.

  När jag var liten hade jag kamrater vars pappa hette Åke och vår grannes pappa hette det också. Numera verkar det vara ett väldigt ovanligt namn och har väl inte kommit i ropet än.

  Kram och ha en fin kväll!

 3. Hoppas nackspärren går över! Åke ägnas tankar här också, en av mina bröder hette så och makens ene morbror också. Och här är tionde maj gökens dag, svärmors födelsedag.

  1. Nackspärren är bättre i dag. Tack så mycket!
   Enligt Allnakku är det gökens dag i dag, så min Åke hade nog fel. 😉

 4. Jag blir varm om hjärtat då du odlar och värnar om dina minnen av Åke ❤
  Allt han sagt och gjort, och att du minns honom på hans namnsdag. Äkta kärlek, stor saknad.

 5. Hej! Slogs av att jag inte har ”hittat” dig på länge, så jag satte igång med att söka. Du byter ju bloggportal som andra byter strumpor! Jag är inte så datorintresserad, jag håller mig till mitt och samma och byter inte ens bilder… Men jag försöker göra inlägg två gånger per vecka. Och de handlar om allt möjligt, sällan om ”vad jag gjort idag”… Nu skall jag besöka dig oftare!

  1. När jag blir trött på att blogga och funderar på att sluta med det byter jag bloggportal och får lite kraft och inspiration av det.
   Kul att du hittat hit Märtha!
   Kram

 6. Nackspärr är jättejobbigt men det går ju över.
  Åkedagen. Jag känner flera som heter Åke. Och faktiskt en liten gosse. Namnen kommer igen. Jo, det är prästen Richards fjärde son, han heter Åke och går i förskolan, så ungefär den åldern och den lille är väldigt mysig.
  Jag har då inte heller hört någon gök. Inte nån kaffegök heller 😀
  Kvällskram!

  1. Så roligt att även en liten gosse kan heta Åke. Jag trodde det namnet var helt ute nu.
   Kaffegök skulle man ju kunnat fixa till, men göken fattades. 😉
   Kram

 7. Usch, inte roligt med ont i nacke och rygg. Du får vara rädd om dej!
  Ingen gök här än, det är nog för kallt. Annars bor han i skogen en bit bort för jag hör kokoandet ganska nära. Ett år landade göken i vår skog så jag såg den också!
  Det har varit helt okej väder hos oss idag också även om jag inte varit ute. Vi hade sista gången på min vävcirkel.
  Hoppas att du mår bättre imorgon!
  Kram Inger

  1. Tack Inger! Det känns faktiskt bättre i dag och jag tog en Alvedon igår kväll också, så jag har sovit gott.
   Ha en fin torsdag! Kram

Kommentarer är stängda.