Tar vara på begåvningarna….

… gör man i Norge enligt en artikel i DN i dag. En 13-årig skolelev från Bergen, som olagligt avslöjat personuppgifter om 35 000 elever, erbjuds nu sommarjobb hos nätbanken Sbanken. Tanken är att han ska få utveckla sina färdigheter inom it-säkerhet. Det gäller verkligen att ta vara på en sådan begåvning.

Mindre begåvad, eller kanske helt enkelt oturlig, var nog den som korrekturläste texten på de australiska 50 dollar-sedlarna innan de gick i tryck, för där har ett stavfel smugit sig in. 46 miljoner sedlar har gått ut med ett i för lite – Responsibilty i stället för Responsibility…..sen kunde jag inte läsa mer av den artikeln, för den var låst.

Visst är det lätt att missa en och annan bokstav när man sitter och skriver och det behöver absolut inte betyda att man inte kan stava eller att man slarvar. Stavningskontrollen släpper ju igenom en hel del, så alla gånger har man inte hjälp av den heller. När jag läser mina egna äldre inlägg hittar jag ofta fel. Det kan till och med fattas något litet ord och då hjälper ju ingen stavningskontroll i världen. Jag läser och läser, kollar och kollar, kommaterar, formulerar om och läser igen, men ändå blir det fel ibland. Det verkar som om man läser det man vill se.

Alltså, jag hade tänkt att jag inte skulle tjata om vädret för en gångs skull, men det går ju inte. Fy sjutton vad det blåser! Jag ställde ut mina pellisar i morse, men när två blomstjälkar brutits sönder av vindbyarna ångrade jag mig.
-Stackars er, inte ska ni stå ute i det här hemska vädret, sa jag till dem när jag bar in dem igen. Och de är sååå tacksamma för att de fick komma in.

Hoppas att det inte blåser så mycket hos dig!
Ha en fin torsdag!

16 reaktioner till “Tar vara på begåvningarna….

 1. Det blåser och regnar så jag har tagit in de få sommarblommorna jag köpt. Att skriva och stava är inte lätt glömmer ofta ord.
  Kramar från oss

 2. Det är konstigt det där med stavningen. Fingrarna är ibland snabbare än hjärnan och när man sen läser så upptäcker man inte alltid felen. Man ser nog bara det man vill se. Hos mig skiner solen som omväxling. Kram

 3. Här har regnat hela dagen och regnet är välkommet! Men det behöver inte vara så KALLT! Åkte iväg till frissan före nio idag och då var det sju plusgrader! Så vinterjackan åkte på! Den är i alla fall vit.
  Ja, det blir fel ibland när man skriver och jag brukar läsa igenom mina inlägg och svar på andras bloggar, innan jag ”trycker på sänd!” Men visst blir det fel ändå!
  Visst händer det att jag även hittar fel i böcker som jag utgår ifrån har blivit korrekturlästa flera gånger innan de publiceras. Mänsklighet! 🙂
  Nu hoppas vi på värme Ingrid… Fryser!
  Kram Gunilla

  1. Här har faktiskt varit lite varmare i dag, men så enormt blåsigt. Jag har hållit mig inne hela dagen. Visst är det mänskligt att göra fel! ♥

 4. Jag är lite tveksam till det norska försöket att anlita en människa, som begått olagligheter; det känns som att uppmuntra folk att göra fel saker…
  Sen håller jag helt med dig om, att man läser det man vill se! Jag gör precis som du, läser igenom, kommaterar etc, men ändå blir det fel ibland. Man får hoppas att den som läser det, fattar vad man menar…
  Inte mycket blåst hos oss idag, men jag har bara varit i trädgården, och här blåser det sällan – vi är omgivna av träd. Och 7 mm regn fick vi i natt; mycket välkommet!
  Kramar, Monica

  1. Man får faktiskt ha överseende med en och annat felaktighet, annars skulle det vara för hemskt. Vi är ju inte mer än människor och alla kan göra fel.
   Så härligt med en regnskur. Det skulle jag önska att vi också fick, men här blåser det bara.
   Kram

 5. Jag är den som har haft högsta betyg i svenska och rättstavning. Men på senare tid har jag märkt att fingrarna slinter över tangenterna eller så är huvudet snabbare så jag tappar ord. Ack ack ack.
  Jo, men det första du skrev om skoleleven, låt honom utveckla sina talanger lagligt, det är väl bara en uppmuntran och tillgång!
  Kram!

 6. Det gör inte så mycket om det smyger sig in ett och annat stavfel i bloggarna. Däremot blir jag lite irriterad över alla stavfel i tidningar och i texterna på TV. För att inte tala om alla särskrivningar. Fast särskrivningar kan bli väldigt roliga ibland också. Trevlig helg!

 7. Hu, vad det har blåst idag här också…och kallt! Jag var tvungen att ge fåglarna mat för de satt och tittade i sin stuga hela tiden precis som de sa, kommer du inte med mat snart!
  Det här med felstavning, jag läser ändå som om ordet eller bokstaven finns där, lite lustigt.
  Kram Inger

  1. Jag läste någonstans att man kan klara ut nästan vilken felstavning som helst bara första och sista bokstaven är korrekt.
   I dag ser det konstigt ut här – träden rör sig inte alls!! Kram

 8. Så snällt att pelargonierna fick komma in i värmen för kalla nordliga vindar är inte sköna.
  Ibland, i alla fall förr, gick det fort att skriva och då blev det så klart lite småfel, men det får vi ta, jag försöker att kolla innan, men lyckas inte alltid.
  Ha en finfin dag, trots blåst.
  Kram!

Kommentarer är stängda.