För sent för kungsängsliljor, men fullt av fästingar

Efter lunchen igår tänkte jag gå ut på en promenad och målet var Birres änge med kungsängsliljor. Jag misstänkte att jag var för sent ute, men ville göra en koll i alla fall. Fast det blev inte så mycket av med min promenad, för på förmiddagen lyckades jag överanstränga mig när jag lyfte ett par krukor, så promenaden blev bara en sväng runt kvarteret och sen tog jag bilen i stället.

Birre var ute i trädgården och rensade kirskål, så vi fick en pratstund, men några kungsängsliljorna fick jag inte se, för de var redan överblommade, vilket jag ju nästan förstått, men de hade som vanligt varit helt fantastiska, rapporterade hon och jag kan tänka mig att de var lika fina som dem på det här fotot taget 3 maj 2020.

Jag plockade bort 2 fästingar från höger vad igår morse (minnen från söndagspromenaden?) och i dag hittade jag 2 till. Jag har ju duschat, men inte sedan jag klippte gräset igår, så jag misstänker att jag fick de sista två då, men de kan ha suttit i kläderna sedan i söndags, så nu har jag bytt inifrån och ut och kör strumporna, jeansen och tröjan i tvättmaskinen, då måtte väl de där små kräken dö. Det är uppenbarligen dags att använda fästingspray om man ska kunna vistas ute!

Förr var fästingarna så stora, så de lyckades aldrig bita sig fast på mig, utan jag kände dem när de kom krypande, men de här små svarta uslingarna som man får på sig nu, smyger sig på utan att man märker dem. De är riktigt lömska! Jag är vaccinerad mot TBE, men inte mot borrelia och det har jag fått en gång och vill inte ha det igen.

På tal om vaccinering, så såg jag att i höst är det dags för vaccindos nr 5 mot covid-19 och det var väl väntat och visst kommer jag att ta även den sprutan. Man får göra så gott man kan för att hålla sig frisk.

Det har varit en mulen onsdagsmorgon, men nu skingras molnen och solen tittar fram. Jag ska ta en sväng med bilen i dag också och köra till kyrkogårdarna. Det är ju helgdag i morgon och på söndag är det Mors dag, så jag vill pynta lite extra. Jag ska ta och åka till skogen och se om liljekonvaljerna blommar, för det är tradition att plocka en bukett till Mors dag.

Ha en fin onsdag och en trevlig Kristi Himmelsfärdsdag i morgon torsdag!

21 reaktioner till “För sent för kungsängsliljor, men fullt av fästingar

 1. Usch, så jobbigt med fästingar! Det har vi faktiskt knappt här; jag har haft en fästing i hela mitt liv och den hittade jag tämligen omgående. Tur att du är vaccinerad mot TBE, det lär inte vara någon lätt sjukdom!
  Mina kungsängsliljor (som bara är ett fåtal jämfört med Birres) är också utblommade, det går fort nu! Den där ängen är ju fantastiskt fin!
  Har också sett att det är dags för den 5:e covid-sprutan i höst. Ja, man får vänja sig…
  Soligt och fint här idag, lite regn (2 mm) i natt, man är tacksam för varje droppe.
  Ha en riktigt fin Kristi Himmelsfärd-helg, kram, Monica

  1. Det sägs att ökningen av fästingar beror på alla rådjur. Hur som helst är det jättetråkigt att behöva känna obehag så fort man går ute i naturen. Här har det varit soligt fram tills nu på eftermiddagen. Nu ska det mulna och bli en skvätt regn igen. Regn behövs, så det tar vi gärna emot! Kram

 2. Fästingar är verkligen inga roliga djur. Dessutom så är de snudd på omöjliga att få syn på när de är så små. Jag är inte vaccinerad mot TBE men ska ta itu med det snarast möjligt.
  Synd att liljorna redan var utblommade för de är ju så vackra!

  Önskar en fin onsdag!

  Kram

 3. Vackert foto även två säsonger senare.
  Trista små djur. Vi har också bara tagit TBE. För det priset borde B också ingått.
  Femman redan på tapeten. Jag har fått känslan av att fyran inte verkar så ”viktig” längre för åldersgrupperna neråt. Själv hade jag räknat med att få fyran innan sommaren.
  Hoppas du mår bättre nu och kan njuta fullt ut av den kommande helgen. Bra skriven föreningsnotis. Det märks att du gjort det förr.
  Kram, Bosse i norr

  1. Låter jag bara bli tunga lyft ska det nog inte vara några problem. Vi får hoppas att det blir en fin helg. Den föreningsnotisen tog det ett bra tag att få publicerad. Jag blev tvungen att ringa och fråga vad som hänt och då äntligen kom den med i tidningarna. Det hade blivit något fel i överföringen hos Gotlands media.
   Kram och trevlig helg!

 4. Fästingar är ett sattyg! Ja hade en patient en gång som dog av sin TBE. Trots att hen var vaccinerad. För precis som med alla vaccin så är det inte ett 100% skydd.
  Ha en trevlig ”Kristihimmelfärdsafton”! En trevlig helg överhuvudtaget önskar jag dig och hoppas du slipper krämpor och bitande otyg.
  Kram

  1. Jag har några bekanta som fått nervborrelia och faktiskt fått livet förstört, så inte är fästingar något man vill råka ut för.
   Kram

 5. Så vackert foto av kungsängsliljor! Jag har aldrig sett ute i naturen, men kan tänka att man måste passa på. Fästingar är väldigt obehagliga, hoppas du slipper fler och får en fin helg!

 6. Mina kungsängsliljor är också överblommade. Det är mycket fästingar i år så Minton har fått sin tablett så slipper han dom. Jag har aldrig blivit biten trots många promenader i skogen.
  Trevlig helg önskar vi

  1. Här har vi massor av dem och man påstår att det beror på alla rådjur. Förr kunde man sitta eller ligga på gräsmattan, men det vågar jag inte längre, för då har man nästan säkert fått några såna där små rackare på sig.
   Kram och trevlig helg!

 7. Är ju verkligen otrevligt med fästingar, jag har klarat mig i alla år men nu verkar de ha fått ett uppsving i antalet vad jag kan förstå.
  Usch, bra att vara vaccinerad då förstår jag.
  Borrelia låter ju inte så kul det heller förstås.

  Blir en nummer fem för mig också när det är dags.

  Ha det fint nu Ingrid.

 8. Fästingar USCH!!! Vi klarar oss bra här, förutom den fyrbente vännen då som går med nosen i backen hela tiden, det satt en i ögonlocket för en vecka sedan, nu har vi fastingmdel på henne som alltid hjälpt, men vi håller noga kontroll såklart. Jag har läst att dom har ett medel som bedövar när dom borrar sig in i huden så man känner det inte. Vi har ett verktyg att ta ut dem, men det brukar gå lika bra med en platt pincett.

  1. Det här små svarta nymferna är väldigt lätta att ta bort. Nu har jag köpt ett medel som man sprejar på skorna och nedre delen av byxorna och på senaste promenad fick jag inga fästingar med mig hem.

 9. Ogillar fästingar starkt. Jag är inte vaccinerad mot TBE men det är ett vaccin jag är villig att ta just eftersom jag är ute så mycket i skog och mark.

 10. Vilken vacker äng på bilden 😀

  Fästingar är ett gissel. Hatar dem verkligen.
  Har aldrig vaccinerat mig mot TBE, men efter alla fästingar jag fick på mig förra året ute i skärgården så har jag funderat på om jag ska göra det. Brukar inte få fästingar, så det kändes lite extremt.

  Tror faktiskt att jag hade TBE för många år sedan (2004), men det räcker väl knappast att bara tro.
  Jag fick först Borrelia på sommaren det året, och senare fick jag en veckolång huvudvärk som var något av det värsta jag upplevt. Uppsökte faktiskt akuten, men eftersom inget direkt bot finns, och det bara går att konstatera via ryggmärgsprov, så svävar jag fortfarande i ovetskap.
  Om det var TBE jag hade är skyddet livslångt har jag läst. Hoppas därför att det var det.
  Ha det bra och ta hand om dig 🙂
  Kram ❤

  1. Borrelia kan vara nog så illa som TBE. Jag har två bekanta som fått nervborrelia och därmed hela sin tillvaro förändrad. De är inte att leka med de där kräken. Kram och trevlig söndag och Mors dag!

Kommentarer är stängda.