Truten Snuten!

Jag tycker att årets julkalender på teve En hederlig jul med Knyckertz är riktigt trevlig och när jag googlat lite på familjen Knyckertz har jag förstått att det finns en hel serie böcker om den. Jag har ju inte haft någon anledning att läsa barnböcker på många herrans år, så det här var något alldeles nytt för mig. Familjen består av pappa Bove, mamma Fia, dottern Ellen Kriminellen och så lilla Ture som är den enda som urartat, för han kan inte ens ljuga och man anlitar en terapeut som ska försöka göra även honom kriminell. Det finns en hund i familjen också och den heter Snuten och så fort Snuten skäller ryter någon: ”Truten Snuten!”

Ja, mycket teve blir det och jag har just sett en miniserie på Netflix, som jag kan rekommendera Clickbait heter den och utan att avslöja alltför mycket, så visar den vad som kan hända när man inte riktigt vet vad man håller på med.

Jag ser dock annat än serier och filmer på Netflix och just nu går den danska serien Krönikan på Axess och den kan jag ju inte motstå även om jag sett den flera gånger. Krönikan är en av dansk tv:s största framgångar. I likhet med Matador är det en dramaserie som utspelas mot en historisk verklighet. Mellan 1949 och 1974 får vi följa fyra personer och deras liv.

I de avsnitt jag sett den senaste tiden håller en av huvudpersonerna på att utveckla tv-apparater och det är kul att följa resonemanget runt den nymodigheten. Med facit i hand är det svårt att förstå att man var så tveksam. 1953 televiserades drottning Elisabeths kröning och det var nog något som fick fart på utvecklingen.

Jag minns att det fanns några här i samhället som hade teve när jag var tonåring. I huset till höger på bilden ovanför till exempel hade man en och den var så smart placerad att man kunde stå ute på gatan och titta in genom de stora fönstren.

Om de inte hade sin apparat på kunde man gå till Vibergs Värdshus, för där fanns det också en och om man hade tur lyckades Valter ställa in antennen så att det gick att se annat än flimmer och snöande.

På Stenstugu fick vi vår första tv 1962, en stilig inredningsdetalj där tv:n var inbyggd i ett skåp med dörrar, som man kunde stänga till när den inte användes.

Det har varit en rätt solig och fin lördagsförmiddag med nästan tre plusgrader och egentligen skulle man ju tagit sig en promenad, men det är så blött, moddigt och isigt på trottoarerna så det var inte alls lockande. Jag tog en tur med bilen på förmiddagen i stället, för jag hade några ärenden att uträtta.

Dagens ordspråk:
Nu ska vi komma överens om att inte trampa varandra på tårna, sa tuppen i spiltan till hästen.

Trevlig lördag!

24 reaktioner till “Truten Snuten!

 1. Årets julkalender har jag inte sett, kanske skulle man ge det en chans?
  Jag blir lite nostalgisk när du berättar om TV:s intåg i Sverige. Min pappa var elektroingenjör och hade en radio/TV-affär i Malmö. Han hade redan som tonåring hemma i Råneå, byggt kristallmottagare på sitt rum och i början på 50-talet åkte han över till England för att lära sig om den nya ”uppfinningen” TV!
  Så vi hade TV hemma redan 1953, men då kunde man bara se Danmark.
  I radioaffärens skyltfönster hade han tv-apparater på på kvällarna och det samlades massor med folk utanför, som stod och tittade. Då kan du tro, att min syster och jag var ”malliga”, när vi gick innanför och tittade ut på människorna där…
  Igår fick vi lite snö, men det töar bort idag. Jag ger mig inte heller ut, när det är så här slaskigt och halt.
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Det verkar som om danskarna var långt framme, för kröningen 1953 visades i dansk tv också och precis som du beskriver så stod folk skockade utanför affärerna där de visade sändningen i skyltfönstren.
   Ha en fin helg!

 2. Här i byn bodde en gammelpojke (ogift man) som skaffade tv på slutet av 50-talet. Han bodde granne med AMV och när vi såg att det lyste blått i gubbens fönster gick vi dit och såg på tv. Han har nog aldrig haft så mycket besök som då. En hel massa köksstolar stod runt omkring och jag minns att vi såg Spöket reser västerut och Bröderna Cartqait . Tror att vi fick tv ungefär samma tid som ni och Hylands Hörna var den vanliga lördagskvällsnöjet.

  1. Vi hade också bekanta som hade tv innan vi fick det och dem våldgästade vi. Speciellt när det var sändning från någon ishockeymatch.

 3. Vi tittar faktiskt också på årets adventskalender. Har inte gjort det på många år, men den här är ganska trevlig.
  Tack för tipsen du ger på serier att titta på.
  Vi köpte vår första TV 1965 vill jag minnas, Man stoppade i en krona i en dosa på baksidan av TVn och kunde titta en timme, sen användes de pengarna till avbetalning på TVn, 60 kr/mån.
  Men så kom en god vän, som ville se ett specifikt program, på den geniala idén att tejpa fas enkronan på en pappersremsa. När kronan trillade ner när tiden var ute så fiskades den upp igen och kunde stoppa i på nytt så man kunde fortsätta att titta.
  Det blev ju inte så mycket ihopsparat till avbetalningen på det viset.
  Ha en fortsatt fin helg!
  Kram/Kicki

 4. Jag brukar vara usel på att se kalendern men i år har jag sett den. Tycker den är riktigt bra och gillar det omvända konceptet 😀

  Kram och god kväll!

 5. Jag har läst att adventskalendern fått bra kritik. Jag brukar sätta mig framför TV:n lite emellanåt när jag städar. Inbillar mig att jag behöver en paus och då är det så bekvämt att slå på TV:n. Ibland har jag faktiskt tur och hittar nåt intressant och då kan pausen bli ganska lång. Kram

 6. Visst var det fantastiskt när tv kom! Min moster i Stockholm hade förstås tv mycket tidigare än vi på landet, så när vi besökte henne kunde jag se barnprogram, Andy Pandy minns jag särskilt. Sen när vi väl fick tv, kanske 1961 eller så, var det ju väldigt komplicerat att få in bilden, någon stod på taket och där inne stod någon och skrek ‘nu, nej nu’, när bilden fladdrade till.

 7. Vi tittar också på årets kalender som tagit sig allt eftersom dagarna gått. Vi gillar båda poliserna skarpt, så olika och så roande. ”Truten Snuten” är ett härligt kommando till den lilla hunden. Ska bli roligt att se upplösningen på julafton.
  Tack för Netflux-tipset! Nu ska vi se ”Så mycket bättre” med bland andra Marie Nilsson.
  Ha en skön kväll!
  Kram
  Gigi

  Sedan är de olika personernas namn riktigt fyndiga.

 8. Jag gillar familjen Knyckertz … och tittar varje dag 🙂
  Jag växte upp hos farmor och farfar och på den tiden jobbade min far på Nefa, ett företag där man tillverkade radio- och tv-apparater. Därav kom det sig att han kom hem till sina föräldrar och mig med den första tv-apparaten innan fotbolls-VM 1958. Vi var bland de första i bostadsområdet som hade tv – och hallen var full med skor och tv-rummet var fyllt med barn 🙂
  Ha en fin tredje advent!
  Kram

 9. Jodå, bokserien är utgiven på Natur och Kultur. Jag såg högar med böcker när jag var där på bokfrukost. Man hade haft bokjulmarknad dagen innan . Men jag köpte ingen, har inga barn i bekantskapskretsen i rätt ålder. I alla fall inga jag köper julklappar till.
  Pappa skaffade TV 1954 så jag har aldrig varit barn utan TV. Men numera har jag ingen TV, bara dator.

  Ha en fin och trevlig fjärde advent!
  Kram

  1. Det gick bara att växa upp utan tv eller dator också. Jag har svårt att tänka mig att bara ha dator och ingen teve, men man vänjer sig säkert. Ha en fin tredje advent, för den fjärde får vi vänta på en vecka till. 😉
   Kram

 10. Jag gillar också årets julkalender på TV och följer den.
  Mina barnbarn tittar också och 5-åringen blev förvånad över att en vuxen tyckte om barnprogram😊. Jag förklarade att det inte bara var barnprogram, utan också för vuxna. Hon såg förvånad ut och sa att hon inte brukar tycka om vuxenprogram. Så jag kallade det familjeprogram och då blev allt bra.
  Vi fick TV till julen 1959, minns inte mycket av det, men vet att den gick sönder på julafton. Den var också inbyggd i ett skåp.

  1. En del kalendrar har jag sett vartenda avsnitt av, andra har inte tilltalat mig alls, men året gillar jag.
   Ni var lite före oss där, med tv! Kram

Kommentarer är stängda.