Fem en fredag v49: Antingen eller

Nu ska tydligen snön bort igen, för i dag är det vackra vintervädret försvunnet, det är ett par plusgrader, mörkt och dystert och på radion varnar man för svåra förhållanden på vägarna. På sina håll lär trafiken gå i 20km/tim och det finns vägsträckor som är nästan ofarbara. På våra vägar här på Odvalds ser det riktigt såphalt ut.

Här kommer mina svarelisamatildas fem fredagsfrågor:

 1. Ta sönder ett pepparkakshus eller ett hus gjort av lego, och varför? Om jag nu måste ha sönder något hus föredrar jag ett pepparkakshus och hoppas att det smakar bra.
 2. Egenbakade eller köpta pepparkakor, och varför? Jag har inte bakat pepparkakor sedan barnen var små. Kanske mest för att jag inte gillar pepparkakor så mycket, men jag brukar köpa en liten förpackning, bara för att det hör julen till.
 3. Insnöad med din närmaste granne eller insnöad ensam, och varför? Jag skulle inte ha något emot att vara insnöad tillsammans med min närmaste granne, men förmodligen sitter jag ensam.
 4. En grön jul eller en regnig jul, och varför? En grön jul känns nog trevligare än en regnig och nog är de flesta jular gröna. Så var det 2020 också, men på juldagen fick vi ett litet lager vitt.
 5. En plastgran eller riktig gran, och varför? Jag har bara en liten bordsgran i plast, mest för att det är behändigast när man bara har en liten lägenhet, men så länge vi bodde på Stenstugu var det självklart att det skulle vara en ”riktigt” gran till jul. Plastgran var näst intill otänkbart.

Dagens ordspråk:
Den som trampar på räfsan får slag av skaftet.

Trevlig fredag!

32 reaktioner till “Fem en fredag v49: Antingen eller

 1. Om vi har ett pepparkakshus så äts det inte upp för jag tycker det brukar bli tämligen dammigt.
  Om det blir plastgran eller riktig i år återstår att se. Husse vill en sak och jag något annat…

  Kram och god fredag!

 2. Pepparkakshus har jag aldrig gjort. Men pepparkakor gör jag gärna, men dom smakar inte som vanliga utan är smaksatta endast med citron och ingefära.
  Plastgran har det varit sen vi flyttade hit till Vikmanshyttan, men i år blir den kvar i förrådet.
  0 grader nu och ymnigt snöfall.
  Kram/Kicki

 3. Jag älskar pepparkakor, men jag köper dem för jag skulle inte hinna baka så många som jag sätter i mig under den här tiden på året.

 4. bakar skurna franska pepparkakor och inga andra. plastgran skulle jag gärna ha, men familjen förbjuder. efter att ha varit ute i halkan idag tycker jag att den grön jul känns helt OK

 5. Här snöar det för fullt – äntligen får vi snö vi också – och jag har varit ute och skottat. Tyvärr spår SMHI plusgrader framöver 😦

 6. Precis när er snö försvinner, så fick vi vår första här idag. Började som duggregn, men gick mer och mer över till snö och nu har vi ett tunt vitt täcke!
  Peppar kakor bakar vi alltid, för dom smakar helt annorlunda än de köpta. Och gran har vi inte haft det senaste åren, vi firar ju inte julafton hemma.
  Ha en skön kväll med ”På spåret”!
  Kram, Monica

  1. Förr bakade vi massor av pepparkakor, men efter många års pepparkaksätande på jobbet (tänk dig det – pepparkakor varenda dag, äret tunt!) har jag definitivt tröttnat på dem.
   Vi får hoppas att vi kan lösa en och annan gåta i kväll. Kram

 7. Tunna pepparkakor tycker jag om men ett pepparkakshus skulle jag aldrig knapra på!
  Snöigt, blaskigt här. Har varit ute med icebugs.
  Kram!

 8. Jag vill alltid ha en riktig gran, men Göran försöker övertala mig varje år. Hitintills har han inte lyckats. ”Min” gran ska sättas i fot i morgon och tas in. Jag vill klä den i god tid före jul, för jag slänger ut den på Nyårsdagen. Kram

  1. Julgranen klädde vi alltid på eftermiddagen dagen före julafton och sen fick den beroende på hur den utvecklades vara kvar som längst till tjugondagen, men det hände att även vår gran åkte ut strax efter nyår om den barrade för hemskt.
   Kram

 9. När barnen var i den åldern bakade vi pepparkakshus av lite olika utseende. De åt upp med stor entusiasm sen, damm eller inte!
  Sen vi flyttade till lägenhet är det plastgran som gäller, i huset hade vi en på var våningsplan. Och sen skulle alla barren ut!

 10. Intressant att läsa svaren. Pepparkakshus har jag inte gjort inte heller hus av Lego. I år fick jag ett ryck och gjorde egen variant av pepparkakor typ småkakor och de blev inte så dumma. Ha en skön helg.

  1. Legohus kanske jag gjorde någon gång när barnen var i legoåldern, men pepparkakshus har jag aldrig gjort. Ha en fin helg du också!

 11. Jag gillar inte heller pepparkakor men kan äta några med ädelost på. Av samma anledning som, de hör liksom till. Du är den första som väljer att umgås med grannen istället för att sitta ensam i en snöstorm…du känner säkert dina trevliga grannar!

 12. Pepparkakshus har vi en massa av på min arbetsplats, mycket sådant pyssel de sista veckorna innan juluppehållet.
  Förmodar i all ovisshet att de trots allt gillar det kidzen, åtminstone de på mellanstadiet.

  Har varit insnöad en gång i mitt liv på nittiotalet men det redde upp sig på en förmiddag som tur var, det var jag, frugan och yngsta grabben, han lyckades ta sig ut genom ett fönster och skotta fram ytterdörren.

  Hellre grön än regnig här också, absolut.

  Ha det fint Ingrid.

 13. Vilka bra svar du hade, jag skulle svarat likadant förutom att vi har en stor plastgran också (det finns en liten med) En trevlig helt på dig!

 14. Skoj att läsa dina svar på frågorna denna fredag. Jag har också haft liten bordsgran sista åren – iår var det meningen att jag skulle sätta my upp en stor, men tror att det inte kommer bii någon gran uppsatt alls… men man vet aldrig.
  Ha en fin ny vecka

Kommentarer är stängda.