2:a Advent

Mörkret tätnar i advent och vårt andra ljus blir tänt. Gud bevare dem som gråter, låt dem le och leka åter.

Så skriver Britt G Hallqvist om andra Advent och det har varit en ganska mörk morgon, men nu ljusnar det och solen tittar fram. Det har varit rätt kallt i natt, som kallast -6,6º, men nu på söndagsförmiddagen är det bara ett par minusgrader.

Vi ska åka och äta julbord i dag och då måste man försöka snygga till sig lite och när jag stod i badrummet och precis tagit mig en dusch fick jag höra ett pling, plong. Någon stod och ringde på dörrklockan, så jag svepte en badhanduk omkring mig och gick och kikade i dörrögat och där stod Bosse.

När jag öppnade visade det sig att han varit och fiskat och fått en stor fin jullax. Den kommer nog att räcka både till gravlax och till juldagens inkokta lax. Laxbitar från Konsum i alla ära, men det finns ingenting som en ”riktig” lax och speciellt till jul hör det till.

Jag tänkte först ta hand om den med en gång, men la in den i kylskåpet i stället. Den får vänta tills jag kommer hem i eftermiddag. Så nyfångad som den är, far den inte illa av det.

Dagens ordspråk:
Som man sår får man skörda.

Ha en fin andra Advent!

21 reaktioner till “2:a Advent

 1. Jag brukar köpa en hel sida färsk lax när det finns i butiken. Ny fångad är väldigt gott och jag får ibland av en bekant. Du fryser väl laxen innan du gravar den.
  Kramar från oss

 2. Vilken tur du har som får nyfångad fisk lite då och då. Jag är inte förtjust i gravlax, men inkokt lax är en favorit. Men jag brukar aldrig göra lax till jul. Det finns ju däremot på julbord ute om man har lyckan att få äta ute. Missade laxen på IKEA, om det nu fanns inkokt, men Sussie (frudin) åt gravlax.
  Hoppas du får en riktigt trevlig dag med julbord och gemenskap.
  Kram

  1. Juldagens inkokta lax är jag uppfödd med sedan jag var barn, så den vill jag inte vara utan.
   Det blev några härliga timmar! Kram

 3. Det var verkligen inte illa med en egenfångad lax till jul. Den får ni glädje av 😀 Önskar en trevlig eftermiddag och ett gott julbord.

  Kram

 4. Så turligt att Bosse lyckades fånga en stor fin lax i tid före jul, så att du kan göra din traditionella inkokta lax till juldagsmiddagen! Vi har ju konstaterat förut att där skiljer sig våra julvanor; ni har lax och vi har kalkon på juldagen!
  Så härligt att gå ut tillsammans med familjen och äta julbord! Kanske kan bli en vana att införa i vår familj också?
  Hoppas att du får en god och trevlig eftermiddag, kram, Monica

 5. Lyckans ost – nej, jag menar lyckans lax! Tänk, om man bara sådär skulle få färsk lax – eller vilken fisk som helst! ”Sådant har icke vederfarits mig”, för att bli något gammaldags. Det var -15,3 i morse, det blev varmare, till hela -14,1, och nu är det -16!!! Om en timme skall jag ut med bilen, brr… post, butik och konsert… Hoppas bilen klarar det. Ha det gott!

 6. Det är väl sådant som kallas ren LYX! Lax direkt från havet till bordet eller i alla fall till ditt kylskåp. Den smaken kan aldrig mäta sig med köpelaxens så grattis Ingrid! 🙂

  Käre Svärsonen och finaste Dottern kom hit idag med mat till oss, inte Lax men väl Färsfyllda paprikor. Så gott och så länge sedan vi gjorde själva.
  Stor kram! ❤

 7. Men vad snällt av Bosse!!! Finns inget bättre än färsk fisk. Sedan gravad dessutom 🙂 En fortsatt trevlig 2:a advent Ingrid!

 8. Så fin den var där på bilden! Det blir säkert väldigt lyckat, bådadera. Roligt att ni fick till julbordet i dag, man är ju inte säker på någon planering numer…

Kommentarer är stängda.