Vinter, vaccinpass, julbord

Det var ett strålande vackert väder igår och det är lika tjusigt i dag, men det har varit en kall natt och morgon. När jag kom upp var det -9º och som kallast har det varit -11,6º. Snön ligger kvar på träd och buskar sedan torsdagens snöfall och det är hur vackert som helst. Jag kommer inte riktigt ihåg hur det är, men det finns något gammalt talesätt som säger att om nyfallen snö ligger kvar på buskar och träd mer en vecka (?) blir det en sträng vinter. Rätta mig gärna, du som vet bättre!

Det är synd om alla restauranger som hoppats på en bra julbordssäsong i år, för sedan smittspridningen ökat får de nu ta emot många återbud, både från privata sällskap och från företag.

Nu föreslår regeringen vaccinpass även för vanliga restaurangbesök och det tror jag kanske kan få fler att våga sig ut. I alla fall skulle jag personligen tycka att det kändes bättre om jag visste att alla runtomkring var vaccinerade och att inte några ej vaccinerade kan ställa till det.

Det kändes dock ganska tryggt igår när jag var på Suderbys Herrgård tillsammans med hela familjen, för det var inte många sällskap i den stora luftiga matsalen där brasan sprakade och spred en god värme. Jag är så tacksam för att jag fick tillbringa en adventssöndag där tillsamman med barn och barnbarn. Förra året fick vi ju ställa in allting.

Dessutom bar alla i personalen munskydd och jag stötte inte på en enda okänd människa när jag gick och valde bland alla läckerheterna vid de stora bufféborden och det fanns mycket gott att välja på som vanligt. Julbord och andra typer av bufféer är perfekta för min del, för då kan jag få ta precis så mycket (eller lite) jag vill och där fanns små smakbitar av patéer, fårfiol, älg, ren och rådjurs-kött och goda sallader och röror därtill. Dessert- och julgodis-buffén icke att förglömma! Jag behöver väl inte säga att jag inte behövde någon kvällsmat igår!

Dagens ordspråk:
Den som går till brunnen med ett såll kommer hem utan vatten.

Glad måndag!

21 reaktioner till “Vinter, vaccinpass, julbord

 1. Jag hoppas verkligen att det gamla talesättet inte stämmer. Så trevligt det såg ut vid ert julbordsbesök. Jag längtar faktiskt lite efter julmat nu. Kram

 2. Jag hoppas att det inte stämmer för någon sträng vinter vill jag inte ha.
  Vilken god och trevlig adventssöndag ni fick tillsammans.

  Nu önskar jag dig en glad måndag!

  Kram

 3. Igår debuterade jag som ”covidpasskontrollör”! Konsert i Borgå domkyrka med ”passtvång”. Alla helt positiva, inte en enda behövde avvisas. Med en app i telefonen läser man QR-koden, lätt och elegant. Konsertpubliken var inte stor, vi hade -17 grader igår kväll. Nu endast -12,3. Snö att tala om har vi knappt, kanske 2 centimeter. Julmat blir det lite då och då – här hemma. Vi två har inga ”gåutochätatraditioner”. Tyvärr.

  1. Så roligt att höra att din uppgift som passkontrolland var positiv! Vi har gått ut och ätit julbord i många, många år. Kram

 4. Trevligt med julbord med nära o kära. Har inte varit på något de senaste 10 åren. Hoppas det stämmer för jag vill ha en riktig vinter.
  Kramar från oss

  1. Jag har väl inte heller något emot en riktig vinter, men det börjar lite för tidigt. Här brukar det inte bli vinter förrän i januari.
   Kramar till er!

 5. Bufféer är bra på så vis att man kan välja och vraka mellan godbitarna. Ni fick en trevlig dag och härligt att ni kunde träffas och äta tillsammans!
  Kram

 6. Så trevligt att ni kunde träffas och äta gott julbord 😀
  Vi fick ett långbord lite för oss själva i lördags på restaurangen och när klockan slog 22 och nattklubben startade fick alla visa covidbevis. Så nöjda var vi alla.
  Glad och trevlig måndag, kram!

 7. Så himla trevligt att gå ut och äta julbord med hela familjen.
  Vi väntar nog till julafton, när vi är i Trollhättan, med att äta vår julmat,
  Tidigare har vi ju ätit IKEAS julbord ett par gånger, men så blir det nog inte i år.
  Så du har också fått känna på kylan. Vi hade -15 i morse, sen -12 på dan.
  Kram/KIcki

 8. Julbordet var mycket gott och det var trevligt att kunna gå ut med barn o barnbarn och njuta av det. Jag behövde inte heller någon kvällsmat i går kväll.
  Kram

 9. Åh, så mysigt det ser ut, där ni sitter alla samlade! Och du milde, vilken god mat de hade där!!! Nu blev jag jättesugen på att gå ut och äta julbord!
  Men dotter Fia berättade idag, att ett par hon känner hade båda haft konstaterad covid, var dubbelvaccinerade, men hade blivit sjuka igen! Förmodligen någon av mutationerna. Så säker kan nog ingen vara. Så jobbigt! Så vi väntar med julbord.
  Tänk att ni har så kallt och snö! Här har det faktiskt legat under nollan hela dagen, men ingen snö.
  Ha en skön måndagskväll, kram, Monica

 10. Så härligt det såg ut! Vi har tackat nej till julbordet vi var bjudna till eftersom det är så svårt för maken att gå när det är snö. Så jag ska göra en Jansson på onsdag iaf.

 11. Såg ju härligt med julbord. Jag har inte varit på något iår Däremot var jag ju med att göra ett julbord men vi hann inte äta något utan kastade i oss en och annan köttbulle där vi stod i köket så det blir inte samma. Ska väl göra julmat på julafton och juldagen så jag får väl göra så då också.

Kommentarer är stängda.