Föreningskalas

I går bjöd Vuxenskolan in till föreningskalas i Hejde bygdegård och styrelsen i vår SPF-förening var inbjuden och vi ställde upp nästan mangrant, även om det saknades några. Vår kassör kom och hämtade mig så jag slapp köra och det var jag tacksam över, för jag gillar inte att köra när det är mörkt. Det hela var ett evenemang som egentligen skulle ha gått av stapel 2019, men pandemin kom i vägen.

Det blev en trevlig kväll där vi bjöds på en het och god morot/apelsin-soppa med focaccia till och sedan kaffe och äppelkaka med vaniljsås. Bygdegården blev full av engagerade föreningsmänniskor och från Vuxenskolans sida betonade man hur viktig föreningsrörelse är för Gotland och hur enormt många timmar styrelser och ansvariga utför ideellt arbete.

I dag är det ännu en mörk och regnig novemberdag och jag har just tvättat gardinerna som jag tog ner häromdagen och hängt upp dem i badrummet där de får dropptorka. När det här är uppdaterat tror jag att jag ska ta fram dammsugaren och ge mig på bokhyllorna i hallen och vardagsrummet. Det kan vara en passande sysselsättning där man inte är beroende av vackert väder.

Enligt Allnakku är det Ainestrysars dag den här onsdagen och där kan man läsa att: Enen är fantastisk, för hela busken kan användas. Enris till rökning och drickbryggning, virket till bandtäunar, slöjd och stegpinnar, enbären som viltkrydda samt enruskor, ainestrysar, som vägmarkering på vintern.

Dagens ordspråk:
Skatan flyger aldrig så långt att inte stjärten följer med.

Trevlig onsdag!

17 reaktioner till “Föreningskalas

 1. Så trevligt med kalas och skönt att slippa köra! Jag kör inte när det är mörkt; jag ser för dåligt.
  Det var inte många ord om enar, som man förstod! Vad är en bandtun och vad är ainestrysar, det kunde jag inte komma på…
  Fortsatt grått här idag, nu har det varit grått väldigt länge!
  Så flitig du är med städningen!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Numera är det ju oftats röda plastpinnar som vintermarkerar vägarna, men förr användes ofta störar av ene, som är segt och starkt och i toppen på stören var det ofta lite kvast av enris kvar och den enruskan kallades trys.
   Kram

 2. Många är de gånger som jag var med Mamma och Pappa och högg eneris som de levererade till en slakteributik som fanns i stan. De använde det till rökningen av kött. Vi högg och la i stora högar som de sedan kom och hämtade. Fast jag satt mest och hade tråkigt, för liten för att få hugga så min uppgift var att samla ihop enen men det puttedes ju så hemskt.

  Vad jag gärna hade varit med dig i söndags, kan tänka att det var fint, ett verkligt avslut på Allan’s många år på Rondo.
  Kram

  1. Så roligt att jag väckte några minnen till liv! Du hade uppskattat förställningen, för den var riktigt bra och på lördag ska vi på Adventskonsert, också på Rondo, med bland annat Blossom Tainton.
   Kram

 3. Det blev en trevlig kväll i går med god, het soppa m tillbehör. I dag har jag trots vädret varit ute på promenad och även kört en tvättmaskin. Ser också fram emot adventskonserten.
  Kram

 4. Föreningsrörelsen är viktig för hela landet. Trevligt med fest! Hoppas nu att det inte kommer nya restriktioner.
  Ha en fin onsdag!
  Kram

 5. Så trevligt med föreningskalas och att det äntligen blev av. Vi får hoppas att den ökade smittan inte ställer till det igen men det ser inte helt bra ut… Så skönt att slippa köra när det är mörkt. Det tilltalar mig mindre och mindre faktiskt. Har väl med åldern och synen att göra.

  Kram och god kväll!

  1. Man får verkligen hoppas att det inte blir något bakslag nu, men som det ser ut på kontinenten kan man befara det värsta. Och att man är vaccinerad är tydligen ingen 100%-ig garanti.
   Kram

 6. Det låter härligt detta med att gå på fest igen och träffa andra och umgås. Skönt att du slapp köra bilen. Jag kör inte heller i mörkret. Ser för illa.
  Det finns otaliga föreningar där många människor, utan ersättning, gör ett fantastiskt jobb.
  Oj så mycket en en, kan användas till.
  Ha det bra.
  Kram!

Kommentarer är stängda.