Fem en fredag v11: Idiomatiskt

Gårdagens digitala möte blev som det brukar bli: Jag hör inte, min kamera funkar inte, vi hör dig, men du syns inte, jag ser er, men jag hör ingenting, vänta jag måste hjälpa….. Vad vi kom fram till? Inte speciellt mycket tycker jag, men tidpunkten för ett nytt förmiddagsfika på det här moderna sättet är inplanerat.

Här kommer mina svar på elisamatildas fredagsfrågor:

1. När har du taggarna utåt?
Om någon försöker få mig att göra något jag egentligen inte vill.

2. När känner du dig som mest bakom flötet?
Som nu t ex när jag var tvungen att googla för att få reda på vad idiomatiskt innebär.

3. Vad dammade du av senast?
Mina vinterstövlar behövde en dammtorkning innan jag ställde undan dem.

4. Vad har du för gammal surdeg som ligger?
Jag har en kartong med gamla foton som jag pillat ur från ett album i avsikt att skanna in dem. De har legat där ett tag nu….

Från vänster i främre raden är det min syster Kerstin, jag och min syster Barbro.

5. Vad har du siktet inställt på?
Att jag ska komma iväg till Mallorca i höst som planerat. Jag längtar!

IMAG4089

I dag skiner solen, men emellanåt kommer det några snöflingor singlande och det var kallt i morse, -4º när jag kom upp vid halvåttatiden och nu är det nollgradigt. Jag har bäddat rent i sängen, men tyvärr kan jag inte sätta fart på tvättmaskinen, för den har gett upp efter knappt 10 års användning. Ett lager har gått sönder och när  jag försöker centrifugera dånar det i hela huset.

Enrico, som var här och tittade på eländet igår, knäppte händerna mot skyn för att visa hur tacksam jag borde vara att den hållit så länge. Dagens hushållsapparater är inte tillverkade för att fungera så många år verkar det som. Det var annat förr, min gamla tvättmaskin, som jag hade på Stenstugu, var säkert 20-25 år innan den behövde bytas ut. Nästa vecka kommer det en ny!

Dagens ordspråk:
Ju bättre en människa är desto mindre vet hon om det.

Trevlig fredag!

43 reaktioner till “Fem en fredag v11: Idiomatiskt

 1. Jag kan tänka mig, att det blir ganska rörigt på sådana videomöten! Vi har ju haft sådana, fast privata, med familjen, och det är svårt; antingen pratar alla i munnen på varandra eller så blir det tyst…
  Idiomatisk är väl ungefär: Typisk? Tror jag…
  Jag tror säkert att du kan komma iväg på din resa i höst; du är ju färdigvaccinerad och till hösten bör ju alla vara det!
  Ha en bra dag, kram, Monica

  1. Ett idiomatiskt uttryck är ett talesätt eller en fast fras som ingår i en språkvarietet, där betydelsen inte framgår av de enskilda ordens betydelser. Så står det i Wikipedia.
   Jag hoppas att jag kommer iväg och jag har ju ännu några månader på mig att bestämma om jag ska eller inte ska åka.
   Kram

 2. Jag hoppas verkligen att du kommer iväg på din resa som planerat men det tror jag säkert.
  Otur med tvättmaskinen men jag blir inte förvånad. Vitvaror håller inte alls lika länge som förr. I sommarstugan finns en elspis som min mormor köptes när jag föddes. Utan att skriva hur gammal jag är så kan du räkna ut att spisen har några år på nacken och den går som en klocka 😀

  Kram och god fredag!

 3. Mysingen har ju många Zoom möten och det verkar gå bra, någon hittar ibland inte rätt knapp men han talar om och sedan syns och hörs dom. I går hade han två sammanträden över nätet och båda skulle han skriva protokoll över sedan.
  Att han orkar, säger jag bara.
  Roligt att få se denna bild av dig som ung. Kanske kommer det flera så småningom?
  Att resa känns nu som ett litet sug, men än så länge vågar vi oss inte iväg, ingen av oss har fått någon vaccin spruta ännu.
  Vi har en tvättmaskin som min förra man köpte 2003, men vi använder den inte så mycket, så den håller.
  Ha en bra dag, Vi hade minus 4 i morse och det blåste kallt.
  Kram!

  1. Han är duktig din Mysing. Här ligger all verksamhet nere. Vi har inte så många i vår förening som är digitala och de kan eller vill inte lära sig.
   Jag hoppas att ni snart får ert vaccin ni också. Det verkar gå trögt i Stockholm….
   Kram

 4. Nu får vi hoppas att vinterstövlarna får vila…
  Det regnar katter och hundar är ett engelskt idiom (talesätt)… som ibland översatts ordagrant i äldre böcker 🙂

 5. De gamla grejorna är bättre och håller länge och man blir så besviken när saker som bara är några år går sönder och alla säger att dom håller inte längre. Skit. Här var det 24 grader kallt inatt så det är dåligt med vår.

 6. Jag var också tvungen att googla på idiomatiskt! Hos oss här i Uppsala verkar det ta tid innan något vaccin kommer. Men nu har man nästan vant sig vid isoleringen och avståndet till andra. Men vi får hoppas att du kommer iväg på en resa i år. Trevlig helg!

 7. Den här veckan hinner jag inte delta i Fem en fredag, men det är kul att läsa andras svar 🙂
  Ja, resor längtar vi efter. Fastän jag nog också egentligen accepterat att det inte går att resa nu och just nu vill jag inte heller – så man längtar kanske till det som var förr och vem vem om det nånsin blir så mer. Kanske man alltid kommer att behöva friskhetsintyg eller nåt dylikt.
  Kramar!

  1. Du är så ung Carita! Jag kan inte förvänta mig att jag har så många år kvar när jag kan orka ge mig ut på vift. Det är därför jag är lite ivrig. Till sommaren ska vi få vaccinpass påstås det.
   Kram

 8. Jag googlade också för att vara säker, nu hade jag rätt. Ville bara vara säker. Jag har också några foton som ligger i flera kuvert… kommer jag på 🙂 Hoppas du kommer iväg på din resa till Mallorca 🙂 Trevlig Helg!

 9. Tvättmaskin måste man ju ha! Jag blir så less på de här nya hushållsmaskinerna. De håller inte ett dugg! Mitt gamla kylskåp höll i 40 år och det nya 3 år! Likadant med frysen, höll över 50 år.
  Bra svar på frågorna, visste inte heller vad idiomati betyder…
  Kram Inger

  1. Nog kan man bli arg på alla nya prylar som är av så dålig kvalité.
   Tur att det är fler än jag som inte hade helt klart för sig vad det ordet innebär.
   Kram

 10. Vi har en ”modern” tvättmaskin – den ärvde vi efter Rolles mamma 2002 och den var då ny – och helt otroligt fungerar den fortfarande! Man är ju inte bortskämd med maskiner som går så länge.
  Däremot den vi hade i Stockholm som vi haft sen vi renoverade och byggde badrum, bastu och tvättstuga på 70-talet, den gick fortfarande när vi flyttade 2001 hit!
  KRAM/Susie

  1. Gamla maskiner fungerar ju i evigheter nästan. Märkligt att nytillverkat många gånger har så kort livstid.
   Kram

 11. Har aldrig hört det konstiga ordet. Spisen i min lägenhet är 16 år och kyl/frys och tvätt/tumlare 10 år och de fungerar perfekt. Ibland har man otur.
  Kramar från oss

 12. Elände med tvättmaskinen! Hoppas nu den nya kommer som avtalat, för det är inte enkelt att vara utan. I förra lägenheten gick den sönder och det tog tid för den nya att komma. Här är väl snarast kyl och frys på väg att lämna in, men jag hoppas förstås att det dröjer.

  1. Vi har ju en tvättstuga, så där kan man boka en tid om det skulle dröja, men jag litar på Enrico, han kommer nog nästa vecka som han lovade.

   1. Bra med alternativ. Jag fick låna nyckel till en tvättstuga i huset bredvid, men då fick jag ta hissen ner och gå med tvätten på trottoaren en bit, bättre att kunna tvätta i lägenheten när man är van vid det.

 13. Jag tror majoriteten av oss fick googla på veckans ord i rubriken, annars har man nog bara hoppat över ordet och läst frågorna. Ja vem vill tvingas till något man inte vill göra! Trevlig helg

 14. Ja du att tvingas göra något man inte vill är aldrig kul, då kan jag också bli taggig! Trevligt att ha en resa att se fram emot, ger hopp ☺️

  1. Ja visst är det roligt att ha något att se fram emot, sen får vi se om jag verkligen kommer iväg…..

 15. Tvättmaskiner är inget jag har haft tur med. Det är en av anledningarna till att jag inte vill ha en egen. Men det är framförallt för att jag inte har plats.
  Hoppas du kommer iväg på din resa. Min nästa planerade är till Japan. Men den tror jag skiter sig.

  Ha en trevlig och bra fredagskväll!
  Kram

  1. Hoppas kan vi ju alltid göra båda två, men det känns. Fredagskvällen har varit som fredagskvällar brukar vara och nu är det dags för sängen.
   Kram

 16. jag har massor av gamla foton som borde tas om hand. men de är åtminstone sorterade årsvis. hoppas att du kommer iväg på din resa. det är trevligt att ha något sådant att se fram emot

 17. Alltid lika roligt med dessa frågor och svar. Vi får hoppas att du kan komma iväg i höst, bara att avvakta och se hur läget är.
  Teknik är bra, när den fungerar och man förstår sig på den, vilket jag sällan gör😊.
  Vad tråkigt att tvättmaskinen pajat och det är inte heller roligt att behöva leta runt bland olika märken och priser.

  1. Här fixar Enrico allt, tar bort den gamla och har en ny med sig och installerar den. Jag litar på att han väljer en bra prisvärd maskin.

Kommentarer är stängda.