Fem en fredag v38 – Uppkopplad

+1,7º har det varit som kallast i natt här vid Odvalds, men solen tittar fram mellan molnen nu och termometern har sakteliga klättrat upp till 11º.

Igår klippte jag gräsmattorna på eftermiddagen, så nu har jag ganska helgfint ute i alla fall. Få se om det kan bli någon ordning inne också. Lilla förrådet under trappan röjde jag också igår och åkte på återvinningen med diverse prylar som legat till sig i väntan på transporten dit. Så skönt! Tala om energitjuvar, men det tär verkligen att hålla på att skjuta upp sånt.

I dag har elisamatilda bestämt att temat ska vara Uppkopplad – och det är man ju, mer eller mindre ständigt. Mobilen finns för det mesta inom armlängds avstånd, men alltid ljudlös vid allmänna sammanhang för att inte störa. Jag blir lika irriterad varje gång en mobil börjar låta när man är på bio, på ett möte eller ett föredrag och någon börjar rota i en väska för att hitta eländet.

De här hade jag ju kunna ha med mig till återvinningen!
Här kommer mina svar på dagens fem frågor:

1. När var första gången du kopplade upp dig mot Internet?
Första gången var på jobbet. 1993 någon gång fick vi alla tillgång till internet och uppmanades att utforska det när vi hade tid och jag fick gå på en endagarskurs på Humanus för att lära mig mer om vilka möjligheter som fanns.

2. Var ”hängde” du i början av din internettid?
Jag kan inte säga att jag hängde varken här eller där. Efter åtta timmar framför en datorskärm var man ganska belåten.

3. Vilken var din första e-postadress?
Min första e-postadress fick jag när GEAB erbjöd internet och då fick jag ingrid@gotland.com. En adress som inte existerar i dag.

4. Vem skulle du vilja träffa på riktigt som du endast känner online?
Jag har ju fått träffa så många bloggvänner i och med att jag bor på en semesterö och all möten har varit väldigt positiva upplevelser. Jag träffar gärna flera ingen nämnd och ingen glömd.

5. Vem i din närhet är minst uppkopplad?
Mina släktingar och vänner är uppkopplade, men om man tänker på min fysiska närhet, så är det en av mina grannar, som varken använder dator eller har någon smart mobil.

Nu ska jag ge mig på ett kålhuvud!

Dagens ordspråk:
Hungriga vargar jagar bäst

32 reaktioner till “Fem en fredag v38 – Uppkopplad

 1. Jag har ungefär samma erfarenhet av uppkopplandet som du. Det började på jobb för där var man tvungen att använda datorn och sen har det bara rullat på. Nu skulle jag inte kunna tänka mig att vara utan den. Jag har tyvärr aldrig träffat någon bloggvän än, även om det finns några som inte bor så långt från mig. Kanske det blir av någon gång. Kram

 2. Där fick jag dåligt samvete. Vi har så mycket som borde slängas, eller säljas, det är fullt av prylar.
  Uppkopplad, nja, det är jag inte så ofta. Min mobil har jag nästan alltid avstängd, utom om jag har med den ute. Dator, ja där kan det gå ibland någon dag, innan jag tittar in.
  Jag tror att jag tröttnade på allt vad datorer hette då jag jobbade, satt tidvis hela dagarna med datorn framför mig och arbetade.
  Roligt att få träffa bloggvänner, det tycker jag verkligen.
  Kram och trevlig fredag.

  1. Jag använder datorn nästan bara när jag ska blogga eller skriva något annat. Mobilen använder jag till allt annat och google är en ständig källa till kunskap och hjälp.
   Kram

 3. Oj, nu började mina tankar fara. Internet. Jag som jobbat med datorer sedan början av 70-talet. Så fick vi Intranät. Tror vi fick Internet på en stackars dator i början på 90-talet. Min första mail-adress var antingen en @hotmail.com eller en @home.se jag hade båda.
  Kåldolmar är supergott, lycka till!
  Kram, Gerd

  1. Tack! Nu står de i ugnen och blir vackert bruna, men det var ett krångligt huvud med nästan inga ordentliga blad, så vi får väl se vad det blir av det.
   Kram

 4. Vi samlar saker för återvinning i olika plastbaljor på en hylla i garaget, Plast, metall, papp, glas etc. Maken kör säkert 2gg/vecka till återvinningen med det. Det är inte klokt, så mycket det blir snabbt! Men slänga andra saker är han dålig på… vi har flera gamla datorer som står och skräpar…
  Uppkopplad är jag hela dagarna och sitter vid datorn då och då, läser bloggar, kollar Facebook, spelar spel med min syster osv.
  Om vår resa till Kreta blir av (beror på hur mina blodprover är), så ska jag förhoppningsvis få möta min goda bloggvän Aggie där, hon och hennes man ska nämligen också dit till ett ställe i närheten av där vi ska bo… Spännande! Vi har aldrig setts!
  Ha en fortsatt fin fredag, kramar, Monica

  1. Här vid Odvalds har vi soprum där vi lämnar kompost, tidningar, brännbara avfall, pappersförpackningar, plast och plåtburkar, men övrigt får man åka iväg med.
   Hoppas att ni kommer iväg till Kreta så att du får träffa Aggie!
   Kram

 5. Telefonen är alltid i närheten men dator bara om jag skall blogga eller göra något speciellt. Kåldolmar som är så gott, här blir det kålsoppa imorgon.
  Kram

 6. Det är verkligen skönt att få bort massa skräp till återvinning. Man känner sig nästan fysiskt lättare tycker jag. Listan var intressant idag, att tänka tillbaka på hur internet har utvecklats på så pass kort tid.

 7. Hahahaha, hoppas det gick bra med kålhuvudet!? Första gången med uppkoppling, var för mig på jobbet. Innan dess hade vi bara terminaler……som samlade information som registrerades på band och sändes till huvudkontoret! Hahahaha, känns som man varit med om stenåldern. Första datorn vi köpte var en stor, tung klumpig sak. En Mac. Tror vi var väldigt tidiga att skalla dator. I butiken blev dom skitnervösa då vi kom med 25000kr i kontanter (vilket var vad datorn kostade). Måste ha varit i mitten på 80-talet. Allt var minsann inte bättre förr.
  Minns att mina försäldrar stirrade storögt på skärmen hemma hos oss då jag lärde de yngsta barnen att spela på den. Fniss…mina föräldrar försökte också…….med mindre lyckade försök, men de små lärde sig blixtsnabbt. Mr X kunde jag också räkna till gamlingarna för han lärde sig aldrig komma bra överens med en dator.
  Kram

  1. Min första pc köpte jag 1988. Det var en Amstrad med tillhörande skrivare, en ordbehandlare helt enkelt. Men så var vi i London och där hittade Krister några datorspel och jag fick tag i ett bokföringsprogram. Sen körde jag gårdens bokföring på den i många år. Men den fick aldrig uppleva internet, för när det blev aktuellt var den utbytt för länge sen.
   Kram

    1. Fast utvecklingen gick förstås rasande fort. Och den vi köpte var lite av värstingdator. Våran tanke var att det är många barn som kommer hålla till vid, och spela spel på datorn…….och då måste det vara en tålig dator. Men ändå……köpa en dator för 25000kr är ju helt galet. Att surfa på nätet tig så lång tid att jag inte fattar hur man stod ut!
     Kram

 8. Nog har vi hunnit uppleva väldigt stora förändringar med datorerna. Jag minns första datorkursen med viss fasa och vi fick vara två pers per dator, sen var det ju det där med modemen senare. Så annorlunda det har blivit, mycket är väldigt bra också!

 9. Det var trevlig frågor den här veckan. Jag spar mina svar till imorgon.
  Vad blev det? Kåldolmar eller kålpudding?
  Ha en bra kväll tänkte jag skriva, men ser att sov gott nog är mer på sin plats.
  Kram

 10. Vi har nog kanske lite samma bakgrund. Jag satt vid en skärm om dagarna långt innan internet fanns. Och då var man ju inte så pigg på att göra det samma på fritiden…

 11. Första gången jag kom i kontakt med en dator, var när jag kommit in på Lärarhögskolan. Jag visste i princip ingenting om hur en dator eller internet fungerade. Detta var 1991. Därefter har jag ju lärt mig otroligt mycket, men likväl är det en hel del som jag inte kan! Nåväl… jag reder mig!
  Ja, det måste var högst ovanligt att inte ha varken dator eller mobil! Ibland blir jag faktiskt lite trött på ”alla konton”, som Fb, Instagram, WhatsApp och Messenger och allt vad det heter! Facebook är nog det jag använder minst.
  Här har vi nu haft två frostnätter… tog in pelargoniorna som tur var! idag får de komma ut igen… för det väntas en solig och skön helg!
  Hoppas ni får en lika skön helg på Gotland!
  Kram Gunilla

  1. Jag började plugga ekonomi och redovisning 1985 – tre terminer på heltid och där tog jag mina första stapplande steg när det gällde datorer, för det ingick givetvis. Mitt första jobb efter kursen var på en redovisningsbyrå och där fanns det inga datorer, men på nästa, ett år senare höll man på att installera en anläggning samma dag som jag var där på intervju – sen var det igång!
   Här skulle det vara sommarvarmt och fint i dag, men pyttsan! Det är svalt, mulet och blåsigt. Vad håller SMHI på med egentligen!!
   Kram

   1. Och här inleddes morgonen med dimma som lättade och lagom till tio-kaffet, ligger dimman tät igen och lusten att gå ut försvann! Jag har plockat fram grillkött… tänkte att vi skulle kunna sitta ute maken och jag och äta middag, när han kommer hem i eftermiddag! Vi får väl se…om solen segrar ytterligare en gång!
    Kram Gunilla

Kommentarer är stängda.