Även en blind höna kan hitta ett korn

Det har varit höstens första frost i natt här på Gotland, men vi på Odvalds ser ut att ha klarat oss. Temperaturen har har varit +2,7º som kallast utanför mitt köksfönster och till och med dahliorna ser ut att ha klarat sig. Solen sken i morse, men nu är det mulet och ser rätt ruggigt ut.

Gårdagens möte var rätt trevligt och jag fick skjuts både dit och hem igen av Carina o Bosse. Jag kom till Visby i god tid, så jag hann med lite shopping också. Ett par jeans på Kappahl fick följa med hem och dem ska jag lägga upp benen på i dag.

Igår kväll satt jag och såg frågeprogrammet Kontrapunkt som vanligt. Det är svårt, men något brukar jag alltid kunna svara på och igår tog jag den första Nöten.

Musiken kände jag igen direkt; duetten ur Pärlfiskarna av Bizet, som är så enormt vacker och allra vackrast sjunger Jussi Björling den. Lyssna och njut! Sedan kom konstverket och det kände jag inte alls till, men gissade namnet på den, Dam med pärlhalsband och sedan kom texten och där var jag tvärsäker på att det var Pearl S Buck och nöten blev givetvis Pärlor. Som sagt, även en blind höna kan hitta ett korn.

Pearl S Buck var en amerikansk författare som levde många år i Kina eftersom hennes föräldrar var missionärer där och hon skrev massor av böcker om livet i Kina. Hon fick nobelpriset 1938 för sina rika och verkligt episka skildringar ur kinesiskt bondeliv och för sina biografiska mästerverk.

Jag läste Pearl S Buck som tonåring och var alldeles fascinerad av hennes skildringar och under en lång period levde jag nästan tillsammans med hennes romanfigurer. Alla böcker av henne, som fanns på biblioteket i Klintehamn, plöjde jag igenom. Så jag blev nästan lite ledsen när de ”pratade skit om henne” igår och sa att hon var en författare som inte räknades och att hon inte varit värdig nobelpriset. De kallade henne för författaren som ingen tar på allvar. Och de har väl kanske rätt för det har till och med instiftats en regel, Lex Pearl Buck – Ingen ska kunna få nobelpriset utan att ha varit nominerad vid ett tidigare tillfälle.

Kvinna, lättläst även för en tonåring. Aja baja! Inte kan väl hon var en värdig nobelpristagare.

Och så tar vi ett ordspråk i slutet också:
Man ska inte döma hunden efter håren

17 reaktioner till “Även en blind höna kan hitta ett korn

 1. Så ni har haft frost här redan, det har vi sluppit än så länge.

  Jag tycker att hon var en värdig vinnare just med tanke på att så många läst/läser henne. Alla nobelpristagare behöver inte vara så ”smala”.

  Kram och ha en fin torsdag!

  1. Nu är det nästan så att man längtar efter lite sol och värme igen. Det här vädret är rätt bedrövligt.
   Ja håller helt med dig om Pearl Buck!
   Kram

 2. Fniss, varje gång jag hör Jussi B så tänker jag på yngste sonen. Då han var kanske 1,5 år gick han naken förutom blöjan på sig, slet och drog i allt han nådde i vanlig ordning. Jag hade radion (via stereon) påslagen. Så kom Jussi Björlings sång ut ur högtalarna. Han gick fram till hyllan där högtalarna fanns. Jag trodde han inte skulle trivas att vara precis intill högtalarna. Men han stod tätt intill och lyssnade helt fascinerat. Han var helt salig. Och började också smådansa!!!
  Det var en häftig syn.
  Kram

  1. Så underbart med ett så musikaliskt barn. Har musikintresset hållit i sig?
   Det måste verkligen ha varit en häftig syn.
   Kram

   1. Ja det har det. Dessutom är sonhustrun trubadur, och båda deras barn spelar musikinstrument. En av dem spelar elgitarr, den andre trummor.
    Då sonen var tonåring och jag berättade om den där händelsen då han var blöjbarn tyckte han det var pinsamt……tycka om att lyssna på Jussi Björling. Men det där pinsamma växte bort!

 3. Kontrapunkt har jag faktiskt aldrig sett. Ska kolla nästa gång! Jussi Björlings storhet har jag aldrig förstått, är inte så förtjust i hans röst…en miss i min musikalitet?
  Men Pearl Buck har jag alltid älskat och hon var en stor orsak till att vi reste till Kina och for omkring där år 2000! En fantastisk upplevelse!
  Jag har många av hennes böcker och läser om dem då och då, gillar dem fortfarande lika mycket!
  Ha en bra dag, kram, Monica

  1. Man måste inte älska Jussi Björling, men det är väldigt svårt att låta bli. Hans like finns inte och kommer nog inte att finnas heller.
   Jag tror att jag får ta och börja läsa om henne jag också. Så roligt att du kände till henne!
   Kram

 4. Här har vi haft +3,1 i natt. Vi tittar också på kontrapunkt men det är inte mycket vi kan bidra med men det är kul att höra lagen diskutera sig fram till ett svar.
  Kram

  1. Det är ett trevligt program även om man inte kan så mycket.
   Få se om det blir någon frost i natt. Jag tänkte plocka av blommorna på dahliorna i dag, men lät dem vara. De vissnar ändå så fort inne.
   Kram

 5. Här var det vitt i gräset och på vissa tak. Tog in min fuchia i går så den klarade sej.
  Jussi gillar jag men Pearl Buck har jag aldrig hört talas om.
  Kramar

 6. Jag läste också Pearl Buck i tonåren, älskade hennes böcker!
  Ingen frost här men väldigt svalt, 4,9 grader inatt.
  Idag har jag bakat kakor så det var varmt och gott inne i köket.
  Kram Inger

 7. Här var vi nere till +2 i natt – och jag som hade inte en tanke på att det var kallt (trots att jag var ute med Santos igår kväll) ”glömde” stänga dörren till växthuset. 😦 Ja, alltså glasdörren – nätdörren är alltid stängd, så vi får väl se vad som överlevt kylan där inne. Palettblommorna gillar inte under +6/+8 har jag fått lära mig. 😦 😦
  KRAM/Susie

Kommentarer är stängda.