Vintermat

Solen skiner i dag, men det är ruskigt halt ute, för gårdagens snöblask har frusit till is. Hoppas att det hinner tina upp lite innan vi SPF:are ska ut och köra, för i dag har vi årsmöte. Jag har just varit ute och kollat att jag kom in i garaget och att bildörrarna inte frusit fast. Att få upp garageporten var inte helt enkelt, för det låg fastfrusen snö i nederkanten av den, så jag fick gå in och hämta spaden och ta bort snön, men sen gick det.

Hade jag inte haft något annat för mig, skulle jag kunnat skaffa hem ingredienser till en kytseneipå. Det är gott med varm soppa vintertid och den här soppan gjorde vi då och då på Stenstugu, för det var bara att gå ut i källaren och hämta upp en fläsklägg eller någon annan köttbit ur salttinan och grönsaker brukade det också finnas hemma. Några gryn hade vi aldrig i. Soppan fick absolut inte smaka välling.

I Allnakku kan man läsa att:

Kytsneipå är en numera sällan serverad soppa, som är kokt på saltat kött och rotfrukter och spädd med mjölk. Somliga lägger också i gryn av något slag så det blir som en välling.

Kytsneipå – Köttsoppa på saltat kött

Ingredienser:

En urbenad saltad fläsklägg eller något annat saltat kött
3-4 morötter
1 stor eller 2 mindre palsternackor
1 bit rotselleri
1 purjolök
6-7 små potatisar
mjölk, salt o peppar

Börja med att koka fläskläggen i kort spad, skumma av den när den kokat upp och salta sedan om vattnet inte smakar ordentligt salt och lägg i några vitpeppar och kryddpepparkorn.

När fläskläggen börjar bli färdig (efter ett par timmar) ansar man grönsakerna och skär dem i mindre bitar. Lägg grönsakerna i en stor gryta, häll på lite vatten och häll sedan i köttspadet som läggen kokat i. Låt grönsakerna koka färdiga, skär upp köttet och häll i det i grytan.

När allt är varmt igen smakar man av soppa och häller i ca ½ l mjölk så att smaken blir lagom salt och så reder man av soppan, så att den blir lite simmig.Garnera gärna lite hackad persilja när du serverar den. Det här blir en stor sats som räcker till åtminstone fyra personer.

Smaklig måltid!

6 reaktioner till “Vintermat

  1. Det låter riktigt gott, den där soppan! Jag kan tänka mig att det lagades sådan på många gårdar, som hade tillgång till sådana produkter! Lite Cajsa Varg: Man tager vad man haver…Här har vi en försiktig sol idag efter en natt med ca 1 minusgrad. Men nu är det tre plusgrader, så här är nog inte halt. Var försiktig om du ska ut och köra!!!Och gå med, för den delen!Hoppas att du får en bra dag, kramar, Monica

  2. En hemlagad, matig och mustig soppa är verkligen så gott! Speciellt med ett riktigt gott bröd och en lagrad ost…Kram

  3. Den där soppan ska jag allt sätta upp på min önskelista! Fläsklägg är ju kanon det. Jag hörde av en kamrat som varit där på ön ett par dagar att det blåst på bra, han tog färgan hem på söndagskvällen. Visat snöbilder från norra sidan med mycket havsbilder och uppdragna gamla fina träbåtar. Jag har blivit medbjuden så många gånger att han snart ledsnar nog… men någon gång ska jag allt bli med 😉 Nu hade han fina fotorundor innanför Fårö där han har sitt föräldrahem kvar. Det var han som sporrade mig in i digitalvärlden när den kulmen kom… även byggt min hemsida. Mitt bildarkiv sträcker sig till år 2000… Kram och ha det så bra!

Kommentarer är stängda.