Julbaket då och nu

Julbaket av i dag är inte mycket att prata om egentligen, annat var det förr när det skulle bakas hur mycket helst: saffransbullar och vanliga bullar, skorpor, surdegslimpor, surbröd och vanligt matbröd, tårtor, fina kakor att ha på julens bjudningar och enklare kakor för vardagsbruk. Kakburkarna stod på rad i skafferiet och bullarna förvarades i 25-liters mjölkspann.

Då fick man börja i god tid för att bli färdig till jul. Jag hade tänkt att jag skulle klara av årets julbak den här veckan, så efter frukosten åkte jag till Konsum och handlade, för det var en del jag behövde få hem. I dag verkar det som om kylan har fått ge med sig, för vi har bara någon enstaka minusgrad nu, men i stället har det börjat blåsa. Det kändes verkligen jättekallt och det var skönt att komma in igen efter bilturen.

Jag blir lika förvånad över priset varje gång jag ska köpa hasselnötter och mandel. Saffran har det varit rea på både på Apoteket och på Konsum, men för nötter och mandel får man betala nästan 45:-/påse.

När jag kom hem och fått plocka in handeln bestämde jag mig för att baka lussekatter i dag och sen satsar jag på kakbak i morgon och på fredag. Det blir inga ”sju sorter” direkt, men det finns en del som hör julen till.

Nu står en liten saffransbulldeg på jäsning

Dagens ordspråk:
Säg inte allt vad du vet, men vet allt vad du säger.

Trevlig onsdag!

21 reaktioner till “Julbaket då och nu

 1. Jag minns hur mamma höll på med julbestyren. Vi slaktade en gris och sen gjordes pressylta rullsylta leverkorov och leverpastej, Skinkorna lämnades in till en butik och den ena röktes så vi kunde skär tunna skivor till smörgåsen och den andra förbereddes till julskinka. Så var det alla julkakor klenätter mandelmusslor nötkakor och kokostoppar. Klenätter har jag gjort för några år sedan och även leverpastej.
  Ha en trevlig bakdag önskar vi

  1. Ja, tänk så vi höll på och slet förr till jul och äldre generationer ännu mera.
   Tack! Nu ska jag ge mig på saffransdegen. Kram

 2. Ja, det börjar väl bli dags att sätta igång med julkakorna! Pepparkakorna klarade ju vi av i helgen och sedan ska jag baka bondkakor och klenor också Och på julafton ska maken baka struvor, som han brukar!
  4 sorter mot mer än det dubbla förr i tiden…
  Din saffransbulldeg ser mycket lovande ut!
  Lika grått här idag igen, det var länge sedan vi hade sol nu!
  Ha en bra dag, kram, Monica

  1. Nu ligger lussekatterna på jäsning. Jag tror det blir bra. Här är det ännu en solig dag. Det är så härligt med ordentligt dagsljus. Kram

 3. Lite vill man ha hemma men här blir det inte så mycket. När jag var liten bakade däremot min pappa småkakor inför julen. Det fanns vissa sorter som var obligatoriska och de förvarades alltid i samma kakburkar. Min mamma däremot var tämligen ointresserad av sådana projekt.

  Kram och god kväll!

  1. Jag vill minnas att min pappa var med och gräddade pepparkakor till julen. Det var så långt hans husliga förmågor sträckte sig.
   Kram

   1. Min pappas pappa dog när han var sex år så pappa och hans fyra år äldre bror sattes raskt in i alla hushållssysslor. Min farmor var lärarinna och de bodde i anslutning till den lilla landsortsskola som hon undervisade i. Det blev en självklarhet för pojkarna att vara delaktiga och min farmor gifte aldrig om sig.

 4. Både min farmor och min mamma började med julbaket i god tid, för det skulle ju hinnas med massor av bröd och kakor. Jag har alltid beundrat dem och velat göra som de gjorde, men inte i detta fallet. Kram

 5. Min mamma bakade väldigt mycket. Hon hade jobbat i bageri kombinerat med telefonväxel. Jo, hon var en fena på allt bak från matbröd till småkakor. Tyvärr har inte jag ärvt den genen men det har mina barn, så det fixar sig.
  Fast självklart har jag bakat i mina dagar……
  Kram!

  1. Min mamma var en väldigt duktig sömmerska och hade gått på tillskärarakademin i Stockholm, men jag har aldrig sytt något mera avancerat. Min symaskin har bara fått lappa och laga.
   Kram

 6. I år blir det inga julförberedelser, bara vanlig matlagning för frysen. Om jag, mot förmodan, skulle få tid över (fast det får jag inte) så ska jag baka lussekatter.
  Kram

 7. Jag är inte uppvuxen med att baka någonting över huvud taget – farfar var ju bagare/ konditor och bakade allt i sitt eget bageri.
  Jag bakar en sockerkaka med saffranssmak och köper lite pepparkakor och mer än så blir det nog inte …
  Allt annat som skulle göras, det som farmor gjorde, med syltor och pastejer och julstädning från golv till tak … ja det minns jag.
  Kram

 8. Ja, som man har farit fram med julstök och bakning av alla de slag.
  Mamma gjorde även leverpastej och sylta , men det har jag aldrig gjort.
  Några 7 sorters kakor blir det inte i år, men annars har det nog ofta varit så många till jul. Men några blir det nog i alla fall, för även om jag varken städat eller pyntat så har man ju sina kakfavoriter till jul.
  Ha en bra dag!
  Här är det -3 idag, så lagom.
  Kram/Kicki

  1. Ja tänk så man höll på förr inför julen med städning, slakt och bak. Tur att man slipper lindrigare undan nu.
   Kram

 9. Gillar dina dagens ordspråk – så kloka ord åter i dag!
  Och oj ja, så man bakade förr – nu blir det inte av för mig alls på samma sätt som mamma bakade – jag är inte bra på sånt. Bröd klarar jag av, men inte bullar och kakor 🙂

  1. Sedan jag blev ensam bakar jag inget matbröd. Jag äter kanske en skiva bröd om dagen och det känns inte speciellt angeläget att baka själv. Kram

Kommentarer är stängda.