Arvet

Det är en väldigt vacker söndagsmorgon, eller nu får man väl säga förmiddag, i dag och jag har suttit ute under parasollet med min kaffekopp och njutit av att det varit nästan vindstilla. Ingenting särskilt är planerat i dag, men jag ska i alla fall ta mig en promenad på förmiddagen och sen ska jag avnjuta årets sista sommarvärd, Zara Larsson. och hoppas att hon är lika trevlig som Hans Rosenfeldt var igår.

När mamma dog 2002 fick jag bland allt annat ärva en doftranka. En doftranka som jag förresten gav till henne när hon 1996 efter ett lårbensbrott tvingades flytta till Åvallegården. Jag vet att jag har skrivit om den här blomman tidigare, så historien om den börjar bli en riktig följetong. Här kommer alltså fortsättningen:

När jag hade haft den här doftrankan i drygt 16 år hade jag tröttnat på den och sände en förfrågan till barnen om någon ville ta sig an den och i januari 2019 flyttade den hem till Eva. Jag hade under alla år jag haft den klippt ner den varje år, så att den inte skulle bli så stor, men Eva var inte lika hård mot den som jag, så hon lät den växa i lugn och ro och helt plötsligt fick den en frukt och när den sprack visade sig en massa frön inbäddade i någon ulligt. Häromdagen kom hon hit med fröna och gav mig hälften, så nu ska det odlas doftrankor både på Stenstugu och Odvalds. Tänk om mamma haft en aning om det här!

Tips på hur man ska göra med de här fröna hittade jag på odla.nu där de fått en fråga om just frön från doftranka:

Enklast är det om du sparar fröna i en papperspåse, torrt och svalt, till våren. Ta sedan små krukor med såjord och så fröna utan ”parasoller”. Täck med ett tunt lager sand. Ställ varmt och ljust inomhus, håll fuktigt men inte blöt.

När fröna har grott och plantorna är hanterbara, plantera om i blomjord, ett par tre plantor per kruka.

Jag kunde givetvis inte sansa mig och vänta tills våren, så jag har redan satt tre frön i en kruka och hoppas att de ska gro. De övriga förvarar jag i en tom tändsticksask tills det blir vår. Förhoppningsvis blir det en fortsättning på historien om doftrankan 😉 .

Dagens ordspråk:
Man ska inte såga av den gren som man själv sitter på.

Trevlig söndag!

18 reaktioner till “Arvet

 1. Så roligt att både du och Eva har vårdat doftrankan så ömt och att den nu sätter frön till en ny generation.
  Jag blev ju så nöjd när jag lyckades plantera mitt kaktusskott från mammas kaktus och att det tog sig.

  Kram och ha en fin söndag!

 2. Så intressant med mammas doftranka, det skall bli spännande att följa!
  Fin väder har vi här också så vi satsar på en härlig promenad idag också!
  Fortsatt trevlig söndag 😍👍😍

 3. Visst är det något speciellt med ett ”levande” minne av en kär bortgången anhörig! Jag har en ros vid staketet, som mina föräldrar satte i slutet av 30-talet!
  Lycka till med doftrankan, ni har ju många frön, så det går säkert bra!
  Kanske Krister också skulle prova, han är ju så bra på trädgård?
  Ha en fortsatt fin söndag, kram, Monica

  1. Jag har tänkt på Krister också må du tro. Han ska få några frön han också. Gror de så lär det bli många frön över.
   Ha en fin söndag du också! Kram

 4. Men så spännande med doftrankan!
  Här var soligt och fint när jag gav mig av i morse och det har varit en fin dag där jag varit. Men nu när jag är tillbaka i stugan är det är mulet och lite kyligt så det får bli en innekväll.
  Ha en fin kväll!
  Kram

 5. Har också fått frukter på en doftranka. Försökte sätt de små fröna när den sprack men lyckades inte. Hoppas du får några plantor.
  Kramar från oss

 6. Men jösses va spännande med fröna, ser verkligen fram emot fortsättningen av denna följetong.
  Frugan har en del frön sparade här med upptäckte jag härom dagen, ska bli intressant att se dem komma till användning nästa säsong.

  Tillönskar dig en fin söndagskväll Ingrid.

  1. Det är roligt när och om man kan få frön att gro och växa. Det där att odala ligger nog i våra gener.
   Hoppas att du njuter av en fin söndagskväll du också!

 7. Frukten på min doftranka sprack nog aldrig, och jag gav upp den när vi flyttade. Jag vågade aldrig beskära, men någon gång snodde jag upp den och mätte slingorna, väldigt långa. Men det var en rolig växt, hoppas dina frön tar sig!

  1. Och vilken underbara doft när den blommar. Sista sommaren jag hade den här på Odvalds blommade den så rikligt, så jag kunde nästan inte ha den inomhus. På dagen fick den stå ute på terrassen och på natten i badrummet.

   1. Vi hade vår på nedre plan och doften var underbar, men jag inser att i vår nuvarande lilla lägenhet skulle det nog bli lite överväldigande.

 8. Så roligt om doftranken förökar sig.
  Här har det varit kyligt idag, speciellt i morse när det bara var 7 grader.
  Kram/Kicki

Kommentarer är stängda.