70 är det nya 50

I dag skulle jag försöka lyssna på Sommar i P1, men Inte gick det att ligga ute i solstolen någon längre stund, för det blev för kallt, i alla fall när man bara hade sol och linne. Jag parkerade i soffan i stället.

Sommarvärden i dag var Ingmar Skoog, geriatriker och föreståndare för Centrum för åldrande och hälsa vid Göteborgs universitet och han är en ofta tillfrågad expert när det kommer till äldres liv och hälsa och han ligger bakom det ofta citerade ”70 är det nya 50”. så naturligtvis ville jag lyssna till vad han hade att berätta när jag nu hade tillfälle till det. Jag har ju inte lyssnat på någon sommarpratare på flera dagar nu och i morgon lär det inte heller bli av, så det gäller att passa på.

Det var intressant att höra hans synpunkter på hur FHM och andra myndigheter hanterat pandemin när det gäller de äldre och det stämde ganska väl överens med hur många av oss friska 70plussare reagerade över de restriktioner som begränsade vår tillvaro under lång tid.

Ingemar Skoog säger att Sveriges äldre befolkning aldrig tidigare i historien har varit mer aktiva och friska, både fysiskt och psykiskt – och ja, även mer sexuellt tillfredsställda. Att ha passerat de 70 åren är definitivt inte detsamma som ättestupa. Skaplig musik spelade han också!

Jag återkommer till det där med pandemin, för rapporten i lördagens blogg om en av mina grannar fått covid-19 trots fullvaccinering, visade sig inte stämma. Nu har läkarna bestämt sig för att han har fått rosfeber och inte alls covid-19 och det känns väldigt skönt, även om det ju inte är roligt att få rosfeber heller, men man vill ju trots att tro att vaccinet fungerar.

Trevlig fortsättning på måndagen!

19 reaktioner till “70 är det nya 50

 1. Kanske jag lyssnar till sommarprogrammet i kväll då! Verkar intressant. Ja, rosfeber är inget ”kul” heller, men skönt ändå att det inte var Covid!
  Nu är här ganska soligt… kanske kan ”rulla ut” pelargoniorna igen, även om det blåser!
  Kram Nilla

 2. Skönt att det inte var Covid-19 men rosfeber är inte roligt heller. Kommer gärna tillbaka om jag har förstått saken rätt…

  Kram och god måndag!

 3. Det låter ju som en intressant person att lyssna till!
  Och lite äldre sommarpratare har ju oftast bättre musik i våra öron!
  Det var ju skönt, att det inte var covid din granne hade, men jag är ändå inte säker på att vaccinet skyddar helt, speciellt inte mot deltavarianten, så viss försiktighet är det nog bäst att hålla fortfarande!
  Men att umgås, även inomhus, med friska, fullvaccinerade människor är nog OK!
  Må så gott, kram, Monica

 4. Tur i oturen att det inte var Covid. Tror iaf att rosfeber är lättare att handskas med…..!? 🙂
  Hade du så kallt idag, själv har jag svischat runt på Rolles åkgräsklippare och då var det minsann inte kallt. Snarare tvärtom! 🙂 🙂
  Jag har klippt både ”innertomten”, ”förträdgården” samt runt garaget. Tog en bra stund för jag körde bara på 2:an eftersom jag har enormt svårt att växla (brösten är i vägen), dessutom är jag livrädd varje gång jag då ska köra vidare. Beroende på att kopplingen tar så distinkt att klipparen hoppar iväg. Inte så kul om man står nära något….. 😦
  KRAM/Susie

  1. Så bra att du fick klippa så mycket i dag. Jag har aldrig använt åkgräsklippare, för hemma på Stenstugu var det Åke som körde med den och jag fick använda den vanliga runt buskar, rabatter och gångar.
   Kram

 5. Ja, allt är ett orosmoment. Med dessa virus.
  Jag hoppas varje gång jag varit ”ute” att det ska gå bra. Nu gick det fint från senaste besöket. Idag har jag varit i farten och en av dem jag träffat har långtidscovid, men har antikroppar.

  Intressant det där med åldrandet. Jag är superfrisk och är 74 år. Så det kändes väldigt konstigt att varit klassad som skör.
  Kram!

  1. Min svåger är 85 år och i vintras opererades han för tarmcancer, men är helt återställd och äter inte ett enda piller mot varken det ena eller det andra. Han och syrran var ute och gick häromdagen och hon tog bussen hem, men han envisades med att gå. Det blev en promenad på nästan1 mil för hans del. Tala om krutgubbe!
   Kram

 6. Lyssnade inte på honom, men läste en artikel han skrivit med åtta punkter som han tyckte blivit fel. Och dem höll jag helt med honom om. Så trevligt utflykt du hade i går!

  1. Han sa verkligen väldigt mycket kloka saker om oss äldre och hur vi behandlas i olika sammanhang.
   Det var en mycket trevlig utflykt!

   1. I synnerhet det där om att ingen verkade tänka tanken att dels är äldre inte en homogen grupp och dels är nutida äldre relativt sett friskare än tidigare. Suck.

    1. Det är märkligt det som hände när FHM bestämde att alla äldre var sköra och sjukliga. Speciellt som de flesta av dessa ”gubbar” ( de är ju mest gubbar) inkl Anders Tegnell är äldre eller på gränsen till äldre. De borde ju ha perspektivet i sin egen umgängeskrets. De måste fått panik och tappat omdömet.

    2. Visst är det märkligt och säkert är det som du säger, de fick panik och kände tvånget att agera på ett kraftfullt sätt.
     Kram

 7. Skönt att grannen inte hade covid, även om rosfeber är en tråkig sjukdom. Jag lyssnar på programmet just nu, i efterskott, och han är bra.

  Ha en fin eftermiddag och kväll!
  Kram

Kommentarer är stängda.