Sjau såvaredagen

Jag kollar alltid Allnakku för att se vad Gutamålsgillet hittat på för temadag och i dag är det Sjau såvaredagen. Man kan läsa att:

Sjau såvare var enligt en legend sju kristna bröder, som flydde till en grotta, lade sig att sova och vaknade först många år senare. Traditionen säger att om det regnar sju sovare kommer det att regna under sju veckor framöver.

Hos Ordodlaren Märtha kan man läsa en ingående redogörelse för historien om de sju kristna bröderna och deras öde och hur Sjusovardagen firas i Finland. Märtha undrade om vi hade något liknande firande i Sverige, men det är något jag inte alls känner till.

Och var har vi för väder i dag? Det regnar! Som jag har ältat behovet av nederbörd, men några sju veckors regn vill jag inte ha. Man får hoppas att det blir mera lagom!

Brudorkidén som blommat länge med bara en kvist har fått knoppar och blommor på två till.

Nu pep ”hörisarna” för att de vill ha nya batterier. Tiden går fort mellan batteribytena minsann! Tur att Early Bird levererade en förpackning i morse. Jag trivs jättebra med hörapparaterna, den enda gången jag inte gillar dem är när jag äter, för då blir det många onödiga ljud, men jag vänjer mig kanske vid det också.

Dagens ordspråk:
Eld och vatten är goda tjänare, men elaka herrar.

Trevlig tisdag!

16 reaktioner till “Sjau såvaredagen

 1. Grattis till regnet; jag är djupt avundsjuk! Lika hett och kvalmigt som vanligt här idag…
  Intressant med sjusovaredagen, det har jag aldrig hört talas om förut! Jag sover ju alltid länge, så jag hade nog legat bra till för att bli tippad i vattnet!
  Och här kommer det alltså inte att regna i sju veckor!
  Så bra att du trivs med dina hörapparater! Maken tycker att det är jobbigt om vi är många som pratar på en gång. Men tackochlov att de finns, annars hade vi fått SKRIVA meddelanden till varandra…
  Ha det så gott, kram, Monica

  1. Det blev inte så mycket av regnet, men har vi tur kommer det mera i kväll, för nu börjar det mulna till igen.
   Ha det så gott!

 2. Åh vad jag önskar att Rolle skulle använda sina hörapparater som han skaffade sig för 15 år sen – men han vägrar! Då hade han örongångar smala som tändstickor, så inte undra på att dom satt igen med vax hela tiden så att dom inte funkade. Nu – när han han har opererat sina öron och har jättegångar – så skulle det ju inte bli likadant. Men han vill inte använda dom….. 😦
  TACK FÖR GRATULATIONEN/Susie

  1. Jag har ju bara använt mina knappt en månad, men hitintills är jag nöjd. Sen verkar det ju vara en hel del pyssel för att få dem att fungera. 3 aug ska jag in till Hörselvården för fortsatt utbildning. Kram

 3. Skönt att det fungerar hyfsat bra med dina hörapparater men jag kan förstå att det tar lite tid att vänja sig.
  Soligt och varmt här.

  Kram

 4. Så skönt att du fick lite regn och också att du tycker de nya apparaterna är bättre, ännu bättre att du får mer instruktioner!

 5. Nä, regn i 7 veckor vill jag då inte ha. Men tacksam för de 30 mm som kom under ett par timmar idag på eftermiddagen.
  Hoppas det regnet sätter lite fart på svampen.
  Kram/Kicki

 6. Foliage, flowers and trees, nature is greener and shines with little rain from time to time at Summertime. It is a blessing.
  Soon you will forget to wear them on your ears and you will enjoy having conversations with family and friends ❤

 7. Mamma pratade alltid om sjusovaredagen. Då skulle man vakna före sju, men jag minns inte vad hon sa skulle hända annars. I vart fall hade hon ingen biblisk tolkning med.
  Vilken kort tid de där batterierna håller. Du har väl inte haft dina hörisar så länge? Minns att du skrev om dem när du fick dem. Är batterierna dyra? Min morbror fick inte ha sina hörapparater på annat än om han skulle prata med någon (och knappt då heller) för de hade inte råd med nya batterier. Att inte höra och kunna kommunicera med omvärlden är en bidragande orsk till demens så det var ju inte så bra.

  Ha en fin och bra tisdag!
  Kram

  1. Batterierna räcker bara 14 dgr, så det här är mitt andra byte. Till det första bytet fick jag med mig 2 st från Hörselvården. Nu köpte jag ett 12-pack från Apotea och de kostade 44:- och bör då räcka knappt 3 mån, så kostnaden är överkomlig tycker jag.
   Kram och trevlig onsdag!

Kommentarer är stängda.