Håll ut…

…så avslutade Yngve Gustafson sitt Sommar i P1 och jag låg där i solstolen under parasollet och hade nästan tårar i ögonen, efter hans kärleksförklaring till hustrun Evy. Med Håll ut! menade han givetvis att vi ska vara uthålliga i vår kamp mot corona och inte slappna av och tro att allt är över ännu.

yngvegustafsonYngve Gustafson, professor i geriatrik, skräder inte orden. Han har sett de många problemen inom svensk äldre- och sjukvård, som undernäring och feldosering kan leda till och hur åldersrika människor i Sverige dör i onödan.

Att många gamla har dött av covid-19 på grund av att de nekats sjukhusvård med motiveringen att de mått bäst av att få vara kvar på sina boenden framgick klart.

I diverse tidningsartiklar har det framgått att Sveriges Radio har censurerat hans sommarprat! Jag undrar vad det var vi inte fick veta?

Han fick i alla fall mig att bestämma mig för att omgående ringa och beställa en tid på vårdcentralen för en kontroll av både hälsa och medicinlista. Det är flera år sedan jag gjorde det senast. Jag har bara fått recepten förnyade år efter år och jag vet att det på åtminstone den ena av mina mediciner finns en notering om att doseringen ska minskas när man blir 80 år och dit är det inte långt.  Enligt Yngve Gustafson är över- och felmedicinering  en stor orsak till att många äldre hamnar på sjukhus av en eller annan orsak.

Och så hade han en helt fantastisk spellista som bara bestod av gamla godingar. 👍👍👍

Trevlig fortsättning på dagen!

27 reaktioner till “Håll ut…

 1. Jaha, då är han en av de jag ska lyssna på. Jag har ju hört och sett honom i andra sammanhang och tyckt att han är väldigt bra.
  Berra, som äter ca 14 olika mediciner, får ofta sin medicinlista kollad och ibland justerad.
  Hoppas att din är som den ska, men det är nog alltid bra att kolla.
  Kram/Kicki

  1. Jag har inte så många mediciner, men det är ju ändå viktigt att man ligger rätt. Jag är ju inte så stor och oroar mig över det blodförtunnande. Man vill ju inte ha hjärnblödning i onödan. 😉
   Kram

 2. Är nog bäst att ha egen kontroll på sina mediciner ibland om man har många.
  Har hört om många bekanta som helt slentrianmässigt får sina mediciner förnyade år efter år.
  Bra tänkt.

  Ha det fint.

 3. Det är viktigt att kolla sina mediciner .
  Har besök hos diabetes läkaren en gång om året. Då tas det prover på allt innan besöket. Han kollar hjärtmedicinen också. Det känns så skönt.
  Kramar från oss

 4. Hoppas du får en genomgång och inte bara förnyad lista. En del har nog Yngve Gustafsson lyckats förändra, men det är onekligen en bit kvar till en fungerande omsorg.

 5. Tyvärr ligger det en hel del i vad han sa och våra äldre har inte fått den vård som de skulle haft rätt till. Väldigt illa minst sagt. Bra att du beställde tid för ibland kan det bli så att man medicinerar på ren rutin.

  Kram och god kväll!

 6. Ger Yngve G en stark tia👍
  Och musik helt i min smak.
  Fint att det finns människor som rör om i grytan och talar om vad de tycker👍

  1. Ja, han var bra. Jag har ju hört och sett honom förut, men är lite besviken på att Sveriges Radio censurerat hans texter….
   Kram

   1. Har följt honom genom åren beundrar honom mycke om det inte finns någon som rör om i grytan ja då händer ju ingenting!! Trist att SVT censurerat , men vi gamlingar skulle ju kunna opponera oss lite mer?

    1. Han är verkligen bra och jag såg ju när hade hade den där tv-serien också.
     Vi har ju inte så stora möjligheter att påverka annat än genom våra föreningar. Strejka kan vi ju inte göra….

 7. Det låter som flera skäl att höra hans sommarprat, både kärleksförklaringen till hustrun och hans syn på äldrevården. Här har jag faktiskt blivit kallad till vår läkargrupp någon gång per år, och då med föregående provtagning. Men nu vet man ju inte hur det blir. Fast jag ska in och kolla blodtrycket på tisdag i nästa vecka..
  Idag har jag badat 2 ggr!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Förr blev vi också kallade en gång om året, men nu har vi ju ingen vårdcentral i Klintehamn längre, så nu är det ingen som bryr sig.
   Du får nog tillfälle till flera bad, för nu ska det ju bli en varm helg igen.
   Kram

 8. Oj, jag måste försöka hinna lyssna i kapp på Sommar-programmen. Hoppas de finns kvar en bit in på hösten. Så länge man har förståndet kvar måste man själv ta ansvar för sina mediciner (och allt annat) och verkligen våga ifrågasätta vid läkarbesöken. De flesta läkare ”vaknar till” när man börjar ställa frågor och visar att man själv tänker till lite också. Njut av de varma dagarna, det ändrar sig nog snart. Kram från Kerstin ´

  1. Ja, man får passa på att njuta och det tycker jag att jag gör. Jag gillar värmen, än så länge i alla fall. 😉
   Kram

 9. Jag jobbar på ett äkdreboende och kan tala om att det finns bra äldreboenden också. Inte all äldreomsorg är dålig.
  Man ska inte tro allt man hör, eller allt som media skriver !

  1. Givetvis finns det bra boenden. Min mamma bodde fem år på Åvallegården här i Klintehamn och hon hade det väldigt bra där, men lyssnar man på vad media skriver känns framtidsutsikterna inte speciellt ljusa….

   1. Som sagt var: man ska inte tro allt man hör i media. Och det gäller ju inte bara om corona eller äldreomsorgen utan om allt. De vill ju ha läsare, och väcka debatt och gärna oroa folk, så de överdriver alltid åt ena eller andra hållet. Särskilt åt det negativa. Och visst ska de ”avslöja” felaktigheter men de misstolkar ofta saker. Eller skriver bara det värsta.

 10. Man skulle kunna klona Yngve eller gångtidsförlänga honom! Han behövs hela tiden!!! Inte bara pratet utan musiken var så bra också.
  Jag har inte varit så flitig med att skriva på bloggen, mamma har fått hemtjänst och det fungerar inte ett dugg så det är allt jag orkar just nu. Men jag kommer igen!
  Ha en fin helg i solen! Kram Inger

  1. Då hoppas jag att det kommer att fungera hos din mamma, men jag förstår att du har fullt upp nu.
   Ha det gott Inger!

Kommentarer är stängda.