Fem en fredag v42: Kultur

Det är en solig och blåsig fredag och igår och natt har det varit ett riktigt busväder, men nedfallna träd, strömavbrott och inställda färjor.

Nu ska vi se hur jag är på det där med multitasking, för jag lyssnar på ett webbinarium från SPF när jag sitter här vid datorn och samtidigt tänkte jag ta och svara på Elisamatildas fem fredagsfrågor, som i dag tar upp ämnet Kultur:

 1. Var går du helst för att se konst?
Biblioteket i Klintehamn är i sig självt ett konstverk tycker jag. Där är så vackert! Men man bjuder även på utställningar i bottenvåningen där lokala konstnärer visar sina alster av olika slag. Där slinker jag ofta in när jag har vägarna förbi.

2. Vad såg du senast på bio: Senast jag var på bio såg jag Daniel Craigs sista Bondfilm – No Time to Die.

3. På vilket ställe skulle vi kunna hitta dig en fredagskväll?

4. Vilken bok kom senast i din ägo? Jag köper inte böcker så ofta, men den bok som senast kom in min ägo måste vara den här, som min granne Rut skrivit.

Där berättar hon om brevväxlingen mellan två barndomsvänner: Skomakarsonen Lars Löfbom och Per Mattsson, båda från Sproge på Gotland. Lars emigrerade till Amerika 1871 och genom breven får man följa de bådas livsöden både i Amerika och på Gotland.

Breven har Rut hittat i en kista på gården Kruse som hon och maken ägt i många år.

5. Vem ser du gärna på scen? Babben Larsson kan konsten att roa en publik och henne går jag gärna och lyssnar på när hon gör besök här på ön.

Nu ska jag koncentrera mig på det där webbinariet där man just nu pratar om stödmedlemsskap i föreningen. Stödmedlem i SPF kan man bli redan från det man är 45+ fick jag just lära mig. Och ett julklappstips fick jag också – Ge dina barn ett stödmedlemsskap i SPF. Undrar hur glada barnen blir över den klappen? 😄

Dagens ordspråk:
Bränt barn skyr elden.

Trevlig fredag!

37 reaktioner till “Fem en fredag v42: Kultur

 1. Nja, jag tror kanske inte att det blir någon julklapp här heller!
  Samma höstrusk här igår, men idag ser det lite ljusare ut.
  Intressanta frågor i ”Fem en fredag” idag! Så fint det ser ut på ert bibliotek! Förut hade vi biblioteket i en gammal villa med knarriga golv i den gamla delen av Höllviken, nu har vi ett nytt (relativt nytt) bibliotek, som ser ut som alla andra bibliotek, uppe i centrum. Trist!
  Förut hade bara Skanör ett systembolag i ett av de gamla husen med stockrosor utanför – nu har Höllviken ett systembolag, som ser ut som överallt annars. En del VAR bättre förr!
  Ha en fin dag, kram!

  1. Vi har nog Sveriges vackraste bibliotek och vi är väldigt stolta över det. Jag går dit ibland bara för att gå runt och titta.
   Kram

 2. Vilket vackert bibliotek ni har och nog är det en konstutställning i sig.
  Babben Larsson tycker jag mycket om och hon är verkligen en kvinna med glimten i ögat och en kvinna som har den rätta humorn!

  Kram och god fredag till dig!

 3. En blåsig natt här också, men inte så som hos dig …
  Roligt att läsa dina svar … och jag sitter just och undrar hur barnen skulle ta emot en sån julklapp 🙂
  Ha en fin fredag!
  Kram

 4. Ja, usch vilken blåst det varit! Nästan alla löven här som hade fått så fin färg har blåst bort. Som tur är så ligger dom tydligen utanför tomten….. 🙂
  KRAM & trevlig helg/Susie

 5. jättefint bibliotek! funderar på vad barnen skulle tycka om stödmedlemskap i SPF när de fyller 45. det dröjer iofs några år, men jag tror kanske inte att det skulle bli någon hit. blåst och regn har vi här. men däremellan skiner solen

 6. Så vackert att få se ert bibliotek. Här var tanken att man skulle hysa in biblioteket i ortens äldsta skolbyggnad, men sen byggde man till en rätt stor lokal där man lade biblioteket helt och hållet och skolbyggnaden blev det inte mycket med. Någon konstutställning då och då, men det är svårt att ta sig in, tyvärr.
  Jag tror jag avvaktar med julklappar till barnen…

  1. I flygeln till det här huset bodde jag som barn, så jag har sprungit runt i de här lokalerna långt innan det blev bibliotek.

 7. Vilket mysigt bibliotek, förstår att du gärna går dit! Vi har inget här i byn, bokbussen är ju inte detsamma men den funkar bra att hämta upp bokade böcker på. Biblan i Falun gillar jag inte särskilt, alldeles för modern och opersonlig. Så du har sett senaste Bondrullen! Jag har nog missat flera …
  Trevlig helg

  1. Vi är stolta över vårt vackra bibliotek!
   Jag är ju lite svag för actionfilmer, så visst måste jag se den filmen.
   Trevlig helg själv!

  1. Jag hoppas att man ska kunna röra på sig mer snart, men visst är det tv:n som gäller fortfarande på kvällarna.

 8. Jisses vilket fint bibliotek! Tja, jag kanske skulle fundera på att blir stödmedlem i SPF med mina snart 60. Det står inte på…

 9. Biblioteket var annorlunda än andra som jag har besökt. Ser trevligt och läsinbjudande ut.
  Ojdå, att ni har haft ett sådant busväder. Här har det blåst en del men inget oväder.
  Trevlig helg.
  Kram!

  1. Här har det verkligen varit väldigt blåsigt, På norra delen av ön var det orkanstyrka i de värsta byarna. Trevlig helg själv! Kram

 10. Ja, ja… jag har ju någraår att fundera på den julklappen. F har rätt många år kvar till 45. Jag är däremot medlem i föreningen.

  Roligt att läsa dina svar på veckans frågor.

  Kram

  1. Man har ju förhoppning om att pensionärsföreningarna ska jobba för att vi ska få bättre villkor på vår ålderdom, så det känns rätt att stödja någon av dem. Kram

 11. Jag besökte Gotland några dagar i augusti tillsammans med min dotter och hennes äldsta son. Då var det 50 år sedan jag var där. Det är verkligen otroligt vackert. Ett sådan fint bibliotek ni har i Klintehamn.

  1. Efter 50 år är det väl en hel del som har förändrats, men visst är ön fin och vårt vackra bibiliotek är vi stolta över.

Kommentarer är stängda.