Fem en fredag v 33: Livsviktigt

Fredagen är här och det ser ut att bli en ganska trist historia, för det blåser och är ganska mulet, men här kommer i alla fall mina svar på elisamatildas fredagsfrågor.

 1. Vad går du alltid utanför dörren med? – Nycklar och mobil
 2. Vad inom teknik har förbättrat ditt liv? – Tvättmaskinen och datorn
 3. Vilket livsmedel är ett måste i skafferiet? – Kaffe
 4. Vad på morgonen gör så resten av dagen blir bra? – Morgontidning
 5. Vad är livsviktigt för dig? – Mina piller

De som tillhör en lite yngre generation kanske tycket att svaret på fråga 2 är konstigt, men jag har upplevt hur det är att leva utan tvättmaskin och jag vet hur man använder en skurbräda i stället. Tvättmaskinen är den absolut sista hushållsmaskin jag skulle göra mig av med.

Tack och lov att den tiden är över.

Datorn eller en smart mobil har jag också svårt att tänka mig att leva utan. Jag har haft dator sedan 1988 och jag har verkligen blivit beroende. Tänk om man inte skulle kunna få googla, när det är något man vill ta reda på! I bokhyllan står Prismans stora uppslagsbok i tre band. De var flitigt använda ”förr i tiden”, nu skulle man nog kunna göra sig av med dem. Fast det kan ju bli strömavbrott…….

Dagens ordspråk:
En god sak kan man inte göra för ofta.

Trevlig fredag!

32 reaktioner till “Fem en fredag v 33: Livsviktigt

 1. Jag tycker det känns som en självklarhet att kunna googla nu för tiden, det känns så främmande att man inte ska kunna kolla upp saker på en gång 😉

 2. minns min mors halv(?)automatiska tvättmaskin, som hon fick tömma och fylla på för hand… typ 1960, men inte mitt bekymmer på den tiden 🙂 För min del var det skönt att slippa ”bråka” i tvättstugan.

  1. Det kan jag tänka mig. När jag gifte mig 1961 och flyttade till Stenstugu fanns det en sån där halvautmatisk tvättmaskin är också.

 3. Det är definitivt en generationsfråga. När jag var liten fanns det inte rinnande vatten i vår sommarstuga utan bara en rickepump. Vatten fick värmas när man skulle tvätta och diska. Visst gick det men vilken skillnad det blev när min pappa drog in vatten. Både disk- och tvättmaskiner underlättar verkligen tycker jag.

  Kram och god fredag!

  1. Jag håller helt med dig, visst underlättar de enormt. Det var inte underligt att man hade barnflickor/pigor/hembiträden förr i tiden.
   Kram

 4. Om inte google fanns så hade jag inte hittat din blogg, Ingrid 🙂 och jag googlade ju på morgontidning, och det hade du skrivit om för rätt många år sedan..
  Trevlig helg!

 5. Jag skulle kunna skriva exakt samma svar som du har gjort på veckans frågor! Och även jag kommer ihåg min familjs första tvättmaskin och den lilla ”mangeln” som man fällde upp och drog tvätten igenom, för att bli av med vattnet. Vi tog den med oss till sommarstugan när vi flyttade ner och hem igen på hösten…
  Molnigt här idag och jag passar på att baka mina grovbröd.
  Ha en skön fortsatt fredag, kram, Monica

 6. tvättmaskinen är ju en välsignelse. skulle en ta sig till utan den. men visst minns jag mammas tvättbräda. och den stora kokande grytan i brygghuset där jag tyckte att det var så roligt att stå med träpinnen och peta tillbaka tvätten när den bubblade upp. jag var bra liten då. aldrig att mina barn hade blivit lämnade vid en kokhet gryta! morgontidningen är viktig.

 7. Jo, tack och lov för tvättmaskiner! Nu får ju jag använda en tvättstuga men där är låstagg numera 🙂
  Annars gillar jag dina svar!
  Kram!

 8. Det var kul att läsa din beskrivning av tvättmaskinens förträfflighet. Jag kommer ihåg när min mormor tvättade, det är väldigt länge sedan för jag var liten då. Det fanns ett brygghus på tomten med ett stort kar där de hällde i vatten från brunnen och sedan eldade de under karet. Det måste vara 70 år sedan… Det har hänt mycket bra sedan dess och lite dåligt också. Ha en skön helg!

 9. Visst är nutida tvättmaskiner en lättnad, vi hade en sån där halvautomatisk när jag var barn. Fast jag vill inte vara utan kylskåpet heller!

 10. Jag svarade inte den här veckan men hade kunnat svara ungefär som du 🙂
  Hos mig är kaffe inget måste, men ost och vin vill jag ha.
  Och ja… vad gjorde vi innan vi hade tvättmaskin, dator, mobil? 😲😂

 11. Jag kommer också ihåg tvättbräden och vill inte gärna avstå tvättmaskinen! Mobiltelefon och pc underlättar många kontakter

 12. Du har rätt i att vissa saker är självklara för yngre generationer. Att sakna tillgång till tvättmaskin känns helt otänkbart idag.

 13. Tvättmaskinen är verkligen ett lyft för kvinnor (och män, även om det nog är fler kvinnor än män som sköter veckotvätten). Tänker på då jag vandrade i bergen i Marocko 2009. Där klappade kvinnorna fortfarande tvätten nere i floden medan en TV och en mobiltelefon var var MAN:s egendom. Har aldrig haft så perfekt mobiltäckning som där. Någonsin.

  Ha en fin lördag!
  Kram

  1. I Marocko har jag varit en gång. Åke och jag var i Agadir en vecka i januari månad. Nätterna var iskalla, annars trivdes vi bra.
   Kram

 14. Kaffe dricker många, jag är temänniska men vill inte ha det direkt på morgonen. Tvättmaskin ja, ibland önskar jag att jag hade en i lägenheten men det blir tvättstugan, det funkar också. Trevlig helg!

  1. Jag är väldigt belåten med att ha en i badrummet. Det är mycket tjafs i tvättstugan har jag förstått.
   Ha en fin helg själv!

 15. Håller med dig om att man inte kan vara utan tvättmaskinen. Fast det vore svårt också att klara sig utan dammsugare :-). Livet vore också mycket tråkigare och jobbigare utan datorn och Internet. I synnerhet när man löser korsord…
  Kramar tillbaka från Ingrid som önskar dig en skön och trevlig helg.

  1. Dammsugare finns det alternativ till, men någon skrev kylskåp och det har jag svårt att tänka mig vara utan.
   Ha en god helg du också!
   Kram

 16. Tvättmaskin var vi bara utan långa somrar i stugan utan all modern bekvämlighet som vatten, toa och el annars fanns tvättstuga i 50-talshuset när jag var barn. Men jag minns när diskmaskinen kom in i vårt liv när vi hade tre barn i småskoleåldern. Det var en lättnad!
  Morgontidningen är ersatt av bok hos mig, helst en som kräver koncentration.

Kommentarer är stängda.