Millumteidsdagen

I Allnakku kan man läsa: Medeltiden borde heta millumteidn på gutamål, och det var då som det blev slut på högkonjunkturen för gotlänningarna. Men minnena från den tiden, kyrkorna och ringmuren, gav oss en unik bakgrund till medeltidsveckan på Gotland. Genomförs 2021, delvis i digital form. Mer information på www.medeltidsveckan.se/ 

I dag inleds 2021 års upplaga av Medeltidsveckan här på Gotland och arrangörerna och besökarna har verkligen otur, för det regnar och ganska mycket dessutom. Sedan jag kom upp vid åttatiden har det kommit nästan 10 mm (11:00). Det är bara att hoppas att det inte blir så långvarigt.

Cirka 40 000 besökare förväntar man sig. Inte alla i dag förstås, men under hela veckan. Jag kommer förmodligen inte att göra något besök i Visby den här gången, för även om arrangörerna påstår att veckan är coronasäkrad, så jag nöjer mig med att titta på en video av paraden som jag tog 2019. Det är med medeltidsveckan som med vårblommorna, de är sig ganska lika år från år.

I dag då? Jag tar det med ro och vem vet, regnet kanske drar bort så att man kan ta en söndagspromenad lite senare.

Igår blev det riktigt fint fram mot kvällen och jag har lite dåligt samvete för att jag inte gick ut en vända då, men jag satt och idkade seriemaraton på SvtPlay. Jag såg den första säsongens fyra avsnitt av Vår lilla hemlighet: Ett thrillerdrama från BBC med ett stråk av svart humor. Bröderna Max och Jake är på väg hem från ett bröllop en sen kväll, när de kör ihjäl en äldre man på en gata i Edinburgh. De är båda onyktra och saknar försäkring, och de fattar beslutet att fortsätta som om inget hade hänt. Men livet kommer inte att bli detsamma igen.

Dagens ordspråk:
Av en fjäder kan det bli fem hönor. (Det låter konstigt tycker jag?)

Trevlig söndag!

14 reaktioner till “Millumteidsdagen

 1. Det låter som ett klokt beslut. Coronasäkrade aktiviteter kan människor snabbt ändra på tyvärr… Hoppas vädret bättrar sig i alla fall.

  Kram och god söndag!

 2. Hoppas att ni får lite regn då och då, så att det inte blir för tätt mellan besökarna på medeltidsveckan! Säkert klokt av dig att avstå!
  Här fick vi faktiskt 5 mm regn igår kväll! Nu i eftermiddag, när Paula har åkt, så har vi ägnat oss lite trädgårdsarbete, men fick gå in, för det kom en regnskur…Typiskt!
  Ha en skön söndagskväll, kram, Monica

 3. Tråkigt med regnet just den här dagen.
  Jag tänker också på folkmängden. Ni verkar ha det friare i Sverige, inga begränsningar. Många hos oss har fått andra vaccindosen, men försiktighet råder ändå, kanske mest bland lite äldre personer – dit jag även räknar mig själv.

 4. Minns när svärsonen fnissade över en skylt vid en rulltrappa på båten till Gotland, där det stod nåt i stil med att man inte skulle ha mantel på sig i rulltrappan. Han fick en vision av riksdagens öppnande enligt gamla filmer, men insåg att det nog berodde på medeltidsveckan.

 5. Coronasäkrat låter ju fint fast vägen till det coronasäkrade är ju inte lika självklar.
  Har en bekant som arbetar med en sådan medeltidsaktivitet, riktigt häftigt är det får man ju säga, nån gång ska jag ta mig dit också, det har jag lovat.

  Trist med regnet är det ju men bara att bita ihop, och ta med paraply 😉

  Ha en fin kväll Ingrid.

  1. Det blev en fin eftermiddag i alla fall, så dagen blev inte helt förstörd ändå.
   Tack, det blev en fin kväll!

 6. Tråkigt om det ska regna just nu, ni som haft så torrt och velat ha regn länge.
  Klokt att avstå från att trängas med folk i Visby, för det är verkligen inte alla som tänker på att hålla avstånd.
  Kram/Kicki

  1. Det är verkligen ett konstigt väder i år, men vi får väl kanske vänja oss vid sådana här omkastningar.
   Kram

 7. Det är ingen ordning på vädret; Först hade vi en hemskt kall tidig vår, sen en ännu värre torr vår och högsommar – och nu är det en fruktansvärd regnperiod och höst (känns iaf som det)! 😦 Men…det är bara att stå ut, men mina väninnor på fastlandet (som ändå inte haft lika torrt tidigare) har berättat att dom börjar tröttna på att göra nåt i trädgården. Saker och ting är sig inte lika i år….. 😦 😦
  KRAM/Susie

  1. Nog har det varit ett konstigt år vädermässigt. Inte kunde man väl tro att augusti skulle bli en sådan höstmånad.
   Kram

Kommentarer är stängda.