Vardagsmat

Det är en gråmulen dag, precis som tisdagen var och det är ingen större kyla. I går kväll när jag körde hem från Kupan snöade det och jag fick skrapa och borsta bort snö från bilen innan jag kunde komma i väg.

Vi hade rätt många kunder trots vädret, så innan vi gick för dagen blev vi tvungna att tvätta av golven, för det var stora pölar överallt efter snöiga skor och kängor. När jag kom hem hamnade jag framför tv:n för att se ett nytt avsnitt av Hemma igen och där blev jag sittande tills det var sängdags.

I dag har jag varit lite huslig och gjort en ordentlig form med kålpudding på förmiddagen. Det blir gott att ha i frysen för kommande dagar.  Jag brukar se till att det finns kålpudding och lasagne där för de dagar jag inte vet vad jag ska hitta på att äta.

Recept på min kålpudding:

Skär ett kvarts vitkålshuvud i fina strimlor och bryn  det med salt, peppar och sirap tills kålen blir vackert gyllenbrun.  När den är färdig får den svalna och under tiden blandar jag ½ kg nötfärs med 1 liten korv osötad risgrynsgröt och 2 ägg, salt och peppar. Sen bottnar jag en form med hälften av kålen, lägger på färsen och så resten av kålen. In i ugnen i 225º ca ½ timme. Tiden blir beroende på hur stor form man tar.

Sedan äter jag kålpuddingen precis som den är utan sås och potatis, men med lingonsylt. I och med att det är risgrynsgröt i färsen behövs det inte något annat till tycker jag. Fast när jag tar ut en bit från frysen och värmer den i micron brukar jag slå på en liten skvätt mellangrädde, men det är ganska onödigt. Det är bara jag som är så förtjust i grädde (och smör).

Matlagning är annars ett ganska tråkigt kapitel när man är ensam. Förr var matbordet en samlingsplats där vi satt länge och pratade och umgicks. Nu gäller det bara att bli mätt, men jag tycker ändå att jag inte slarvar med maten. Jag försöker se till att jag får i mig näringsriktig och bra mat. Till dagens portion kålpudding åt jag en apelsin som efterrätt. Portionen ser kanske inte så stor ut, men jag ska åka iväg på Onsdagsträffen i eftermiddag och där bjuds det på kaffe och smörgås, så det gäller att inte vara alltför mätt. En granne ringde igår kväll och bjöd på skjuts, så jag slipper köra i dag.

Trevlig onsdag!

9 reaktioner till “Vardagsmat

  1. Ja visst är det trist att äta ensam. Jag är så glad att Kinabror är hemma och att vi kan äta tillsammans och laga mat var annan dag. Vi bor ju på samma gård så varför stå och laga båda två. Det borde vara fler som kunde göra som vi och turas om med maten. Har du ingen granne du kunde göra det med. Det finns ju så många som är ensamma

  2. Ja, jag förstår verkligen att det är trist att laga mat bara till sig själv. De gånger maken har varit bortrest, så har jag slarvat med det och köpt mycket färdigt…Men annars lagar jag gärna mat, jag gillar det. Provar gärna nya saker, men det är maken inte så förtjust i, han vill ha kött, sås och potatis, som de flesta karlar…😁.Lite gråväder här idag men 4 grader varmt och ingen vind, så rätt skönt ändå!Det var väl ett bra förslag från \”skogssnuvan\”, att laga mat och äta tillsammans med någon av dina grannar. Man kan ju bara ta någon dag i veckan och så turas om?Ha det så bra, kram, Monica

  3. -13 grader hos mig i natt. Igår gnällde jag på in man att det var för varmt inne så han fick sänka temperaturen lite. I morse var det för svalt inne, så då fick han höja lite när han kom hem från jobbet.Kålpudding är gott, jag brukar ha keso i min….Kram!

  4. Ja, den ser onekligen liten ut din portion. Lingonsylt är gott och passar bra, kan jag tänka mig. Tack för receptet på kålpuddingen.Jag är inte så förtjust i att laga mat men det är ju ett måste, färdigmat vet jag inte vad den innehåller så det köper jag sällan. Bara någon paj nå´n gång, annars skulle det vara ett bra alternativ.Skönt att du får skjuts till träffen.Sköt om dig.Kram!

  5. Kålpudding är en av mina favoriträtter men jag tror bara jag har lagat det en gång. Själv föredrar jag en liten sked sås till och så självklart lingon. Jag kan tänka mig att det inte är samma sak att laga mat till en person men äta måste vi. Då är det praktiskt att ha rätter som lasagne och kålpudding i frysen. Så skönt att få skjuts till kvällens aktivitet.Kram

  6. Tänka sig att jag har kålpudding på gång här hemma! Supergott. Jag tar bara lingonsylt till också. Gör också som du, fryser in det som blir över i den stora formen. Gott att ha sen.Inget kul väder att vara ute i, skönt du får skjuts! Kram, Gerd

  7. Håller helt med att kålpudding och lasagne är väldigt bra att ha i frysen. När min man var på rehab ett halvår fick jag ingen ordning på matlagandet, så jag är imponerad över att du gör det så bra.

  8. Det blir hemskt slaskigt och smutsigt på golven nu. Vi märkte det när vi hade helgsmålsbönen att vi var tvungen att torka upp i kyrksalen. Det är ju volontärledda gudstjänster så då får vi lov att städa efter oss också. Bra att du äter ordentligt trots att det inte känns bra att äta ensam. Jag slarvar ofta av andra skäl. Men idag har jag ätit mer än väl av \”riktig\” mat. Kram

Kommentarer är stängda.