Luciadagen

Ute singlar några lätta snöflingor i luften och det ser ganska kylslaget ut, men solen bryter igenom molnen då och då. Jag har tittat på Luciamorgon på tv, druckit kaffe och ätit en lussekatt, i stället för den sedvanliga smörgåsen. Nu ska jag gå i badrummet och se om jag kan snygga till mig lite, för i eftermiddag ska jag ta bussen till Visby. Jag är bjuden till  Ann-Marie o Baxter på julgröt och skinksmögås i kväll och tänkte passa på att fixa lite jullklappar innan jag ska till dit.

Någon Lucia fick jag aldrig vara när jag var barn, för jag var liten till växten och mörkhårig, så jag passade inte alls in i den rollen, men jag sjöng bra, så jag har varit med i många Luciatåg. Känner du till legenden om Lucia, om inte, så kommer den här:

Lucia – legend och historia
Lucia anses ha varit en historisk person och datumen för hennes födsel år 283 och hennes död år 303 är sannolika.
I Luciatraditionen ingår många element som smält samman till en helhet. Hon är blandning av både Sankt Nikolaus, julbocken, Jesusbarnet och Lucifer, menar traditionsforskarna.Legender och berättelser om Lucia går tillbaka till antiken och staden Syrakusa år 283 efter Kristus. Då föddes Lucia i en adlig och välbärgad familj. Fadern var av romerskt ursprung men dog tidigt och Lucia uppfostrades av sin mor Euthycia. Moderns namn antyder att hon hade grekiskt påbrå. Lucia ville helst av allt förbli jungfru och leva ett helgat liv i Guds tjänst. Modern Euthycia hade lidit av en svår sjukdom i många år och hon blev övertalad att företa en pilgrimsfärd till Catania där helgonet Agatas grav fanns. Pilgrimsfärden och besöket vid den helige Agatas grav botade henne. I glädjen över att ha blivit botad gick Euthycia med på Lucias önskan om att skänka all egendom till de fattiga.

Fästmannen hämnades
Enligt tidens sed hade Lucia blivit bortlovad som fästmö. Den blivande fästmannen kände sig lurad på den hemgift han hade väntat sig. Han insåg nu att Lucia var kristen. Det här var under den tid då den romerska kejsaren Diolectanius förföljde de kristna. Fästmannen angav Lucia som kristen för myndigheterna. Enligt legenden stack Lucia då ut sina ögon eftersom hon tänkte att det var hennes vackra ögon som fått fästmannen att intressera sig för henne. För sin trohets skull belönade Gud Lucia genom att genast ge henne tillbaka ögonen.

Lucia prövas
För att pröva om Lucia var kristen anmodades hon nu av prefekten i Syrakusa att offra till de romerska gudarna. På det svarade Lucia att: ”Ett rent offer till Gud är att besöka änkorna, de föräldralösa och pilgrimerna som behöver hjälp, och det är redan tre år sedan jag gav ett sådant offer till Jesus Kristus genom att dela ut all min egendom”. Prefekten beslöt att straffa Lucia genom att skicka henne till en bordell men hon vägrade blankt. Då tände man en eld runt henne, men elden rörde inte henne. Till slut kallade man fram bödeln som stack en dolk i hennes sida. Det påstås att det var fästmannen som fungerade bödel. Efter sin död år 303 blev Lucia snart ett av den katolska kristenhetens största helgon. På den tiden var vi i Norden ännu hedningar. När Norden kristnades på 1000-talet kom Lucia till oss som ett av många katolska helgon.

Den längsta natten
Seder är långlivade och det hedniska firandet av årets längsta natt satt djupt i folksjälen. Natten mellan den 12 och 13 december upplevde man traditionellt som den längsta och det hör ihop med den tidigare julianska kalendern. Den långa mörka natten var full av all slags troll och annan ondska som till exempel Lucifer. Härifrån var inte steget långt till Lucia. Det var också denna natt som julefastan inleddes och därför gällde det att proppa i sig så mycket man kunde just innan. Man festade och söp. Ännu för hundrafemtio år sedan var det bara i Västsverige som man brydde sig om Lucia. År 1927 skapade Stockholms Dagblad det första offentliga Luciatåget, en helt ny sedvänja.

Luciasången
Den italienska versionen är ingen luciasång som vi tänker oss den, utan en folkvisa från Neapel, sjungen av en neapolitansk fiskare och Santa Lucia är en stadsdel i Neapel. Melodin är det enda som överensstämmer mellan den italienska och svensk versionen. Här sjunger Elvis en vers av ”Sul mare luccica”. Jag har haft en så fin inspelning med Caruso, men den är inte tillgänglig längre.

Sul mare luccica
l’astro d’argento.
Placida è l’onda;
prospero è il vento.
Venite all’agile
Barchetta mia!
Santa Lucia, Santa Lucia

Ha en fin Luciadag!

12 reaktioner till “Luciadagen

  1. Lucia är en fin tradition, som känns som svensk, men jag vet att den inte är det. Intressant att på nytt läsa legenden och legender är ju mestadels sorgliga.Elvis sjöng vackert på italienska. Jag har faktiskt varit lucia en gång i Blåvingarna. Jag var blond och av medellängd då.Ha en fin luciadag! Kram, Gerd

  2. Hela historian om Lucia är ju väldigt sorglig, som de flesta martyrhistorier. När vi var i Syracusa, fick vi se en relik från Lucia, som varje år, den 13:e december, bars runt i staden i ett högtidligt tåg. Ganska konstigt att vi har Lucia-seden här…Hoppas att du får en riktigt fin Luciadag idag! Här är det bara någon grad varmt och soldis.Kram, Monica

  3. Senast jag var i Siracusa var 2016 och då var jag också och tittade på Luciaaltaret i kyrkan. Jag har för mig att vårt nordiska Luciafirande ursprungligen kommer från Tyskland.Här kan vädergudarna inte bestämma sig för om det ska regna eller snöa. Jag får nog beväpna mig med paraply när jag ska ge mig iväg.

  4. Jag har faktiskt varit lucia i skolan trots att jag inte kan sjunga. Har också tittat på luciamorgon i TV. Det blev ingen lussekatt till utan honungste för att lindra halsen. Även vi hade tänkt ta en tur till stan i dag men jag ställde in det. Kram

  5. Jag kunde absolut inte heller vara Lucia med mitt mörka hår och bruna ögon men tärna det har jag varit några gånger. Numera lottar vi fram skolans Lucia vilket blir rättvist och bra. Dock är det bara tjejer som får den äran och det gillar jag. Med andra ord så är jag så pass traditionell i denna fråga.Önskar dig en fin och god Luciakväll!Kram

  6. I Burgsvik hade vi en manlig Lucia ett år, men jag tror att det blev det enda året. Nu är ordningen återställd.Kram

Kommentarer är stängda.