Porslinets dag

Den 28 augusti kl 11-16 är det dags för den mer än 20-åriga traditionen Porslinets dag. Evenemanget är ett samarrangemang mellan Gustavsbergs Porslinsmuseum, ateljéföreningen G-studion, Gustavsbergs Porslinsfabrik, Keramikstudion och övriga aktörer i Gustavbergs hamn.

Vad kan vara bättre än att passa på och visa upp något av det porslin man har i gömmorna just i dag och det tycker Orsakullan också. Porslin har jag en hel del av. Bland annat har jag ett dussin efterrättstallrikar som jag är extra förtjust i. Åke och jag gifte oss 1961 och första julafton jag firade på Stenstugu fick jag dem i julklapp av min svärfar.

Det som var lite extra roligt med just den julklappen var att svärfar hade köpt den själv i Klinte bosättningsaffär (det fanns en sån på den tiden!). Att han personligen hade inhandlat dem poängterades extra noga, för på den tiden sprang äldre bönder inte omkring och köpte presenter så där hur som helst.

De har varit flitigt använda i över 60 år, inte så mycket nu för tiden förstås, men förr åts det efterrätt till och med på vardagarna, så de var framme flera gånger i veckan ibland och hela dussinet finns kvar och de är helt oskadda. Svärfar måste ha välsignat dem på något sätt!

Den här söndagen inleds med samma varma sköna väder som den senaste tiden, så det är bara att ta det lugnt och njuta. Igår gick jag ut på en promenad på förmiddagen, men det var alldeles för varmt. Däremot var det väldigt behagligt i skuggan på terrassen och efter att ha ansat gräsmattorna parkerade jag där med min bok. Och där lär jag nog sitta i dag också.

Ha en skön söndag!

22 reaktioner till “Porslinets dag

 1. Vilken fin tradition och underbar historia med dina tallrikar.
  Jag ärvde efterrättstallrikar efter farmor även de tillverkade i England. Det serverades efterrätt på dem när jag var liten. Jag använder dem till yoghurt och glass.

 2. Verkligen fina tallrikar! En fin julklapp som fortfarande gläder!
  Regnig natt med blixtar och dunder … och välbehövligt regn här.
  Önskar dig en fin dag på terrassen! Själv beger jag mig strax till barnbarnen i Ugglebo ;(
  Kram

 3. Så fint minne med vackra tallrikar, här hos mej i östra Svealand väntar vi på regnet som ska komma, så jag tyckte det passar bra med en biodag. Ska se Där kräftorna sjunger! Läste att du såg den härom dagen,..😀. /Marie

  1. Njaa, jag har inte sett den ännu, men den kommer till Klintehamn den 11 september och då ska jag se den. Ha det så trevligt!

 4. Vilken vacker och lite annorlunda servis. Kan tänka mig att det inte var så vanligt att män stod för den sortens inköp.

  Kram och god söndag!

 5. Vackra tallrikar och fint minne. Vi har haft åska och regn i natt och idag har det varit dimmigt och fuktigt. Hoppas på mer åska för det är kvalmigt och hög luftfuktighet. Njut så länge du kan av värmen.
  Kramar från oss

 6. En så fin present! Här pratade man om skyfall redan i går men vi låg tydligen i skuggan av två kraftiga regnväder, men i dag på eftermiddagen har det skvalat rejält. Det behövdes säkert.

 7. Porslin tycker jag om, det portugisiska älskar jag 🙂 Starka färger och en salig blandning. En minnesvärd present när det finns en fin historia bakom också.

  1. Jag har en hel del inköpt på Sicilien och även där är det starka färger. Jag har en vas som är en riktig favorit och ett fiskfat som jag älskar.

 8. Väldigt vackra tallrikar, förstår verkligen att du älskar dom! Det måste ha känts välkomnande till den nya svärdottern när du fick dem och speciellt att han köpt dem själv!
  Här fick vi totalt 26 mm regn igår, men lugnt och fint – ingen översvämning här!
  Hoppas att ni också får regn nu, men det hörs ju så på väderleksrapporten.
  Ha en fin ny vecka, kram, Monica

  1. Så bra att ni fick lite ordentligt med regn, hoppas det kommer några skurar här också och gärna stilla och fint. Skyfall som de hotar med är inte roligt. Kram och ha det så gott du också.

 9. Jag älskar porslin och har en hel del.
  Tycker om att använda allt jag har och byter tallrik från dag till dag.
  Tänk att jag inte visste att det var porslinets dag igår. Fast å andra sidan är det varje dag hos mig.
  Jag har några efterrättstallrikar kvar från min mamma. Jag köpte dem till henne i vår lilla affär till jul och födelsedagar. Fortfarande använder jag dem för glass.
  Ha det fint!

 10. Ja, det var udda att han köpte presenten. Han måste ha tyckt om sin sonhustru! De var jättevackra och så trevligt att alla finns hela.
  Kram Inger

Kommentarer är stängda.