Tjernobyl

Natten till lördagen den 26 april 1986 inträffade en mycket allvarlig reaktorolycka i kärnkraftverket i Tjernobyl norr om Kiev i Ukraina, det var reaktor fyra i utkanten av staden Prypjat som förstördes genom en explosion och ett moln med radioaktiva partiklar spreds med vindarna över stora delar av Europa.

Invånarna i Prypjat tog med sig familjen och gick ut på en järnvägsbro för att se på det spektakulära ljusskenet från kraftverket. De visste ju inte bättre, utan de stod där och njöt av det vackra skådespelet. I dag kallas bron för dödens bro, för ingen som stod där den 26 april 1986 lever i dag.

Jag har pausat mitt Netflix-abonnemang och aktiverat HBO i stället och nu har jag sett de fem avsnitten av filmen Chernobyl. Det är en fantastisk bra och tänkvärd film och väldigt skrämmande.

1986 pluggade jag på Komvux och i maj var vi på skolresa i Stockholm och när vi åkte hem hörde vi turister som var väldigt fundersamma över hur det här radioaktiva nedfallet skulle drabba Sverige. Till exempel var man osäker på om man skulle våga dricka mjölken på Gotland. Nu blev vi inte så påverkade av nedfallet här på ön. Värst blev det för Gävletraktens del och det gjorde att det blev efterfrågan på hö från andra delar av Sverige och vi levererade genom Lantmännens försorg ett eller ett par lastbilslass hö från Stenstugu till de drabbade bönderna.

Hela den här tragiska händelsen som har kostat så många människor livet och fortfarande dödar, skulle förmodligen inte behövt hända om politikerna i Sovjet lyssnat på forskarna och tillsatt kompetent folk i stället för partikamrater. Michail Gorbatjov som vid  tiden för Tjernobylkatastrofen var Generalsekreterare i Sovjetunionens kommunistparti lär senare ha sagt att det var den händelsen som blev Sovjetunionens fall.

Se filmen!
Om inte annat för att se Stellan Skarsgård i en praktroll som Boris Shcherbina, en höjdare inom partiet som ansvarade för regeringens utredning.

12 reaktioner till “Tjernobyl

 1. Det var en fruktansvärd händelse, som i alla fall blev en ögonöppnare. Något gott kom ut av det, men det blev en tung läxa för många inblandade.
  Jag skulle gärna se filmen, men vi har bara Boxer och där kan man väl inte se den?
  Må så gott, kram, Monica

 2. Minns den dagen … verkligen såå onödigt och otäckt. Jag minns att jag hade tänkt plocka brännässlor till soppa, men vågade inte …
  Jag måste nog kolla upp HBO … vill gärna se filmen.
  Ha en bra söndag!
  Kram

 3. Så helt onödigt att sådant händer. Politiker ska inte lägga sig i det de inte begriper. Filmen skulle jag vilja se. Trevlig söndag. Kram

 4. Usch och fy, jag kommer ihåg detta. Kommer också ihåg rädslan här hemma i Sverige över ev. nedfall.
  Jag har sett några filmdelar och nån som rest till Tjernobyl och kollat på förödelsen. Denna filmen kan jag inte se då jag inte har sådana abonnemang.
  Trevlig söndag, kram!

  1. Jag unnar mig ett extraabonemang. Det kostar inte mer än en biobiljett i månaden och man kan stänga dem när man vill.
   Den här filmen kommer säkert på Svt så småningom, precis som ”Min fantastiska väninna” gjorde.
   Trevlig söndag själv!

Kommentarsfältet är stängt.