Långfredag

Så är den här, årets längsta dag. Det tyckte jag i alla fall när jag var barn, för på långfredagen fick man nästan inte ens gå ut och leka och skulle man göra det fick man inte busa och skrika. Nu verkar som om även den här helgdagen hanteras som en helt vanlig dag och det gör nog jag också. Det enda jag fortfarande håller fast vid är att det ska vara fisk till middag, så i dag passar det bra att öppna paketet med gravad lax som jag fick i påskkorgen från Bosse o Carina.

Det är en väldigt slätmulen, mörk och dyster långfredag, men SMHI påstår att det ska ljusna fram på dagen och att det till och med ska kunna bli lite sol. Vi får väl se hur dagen utvecklar sig? Hittaut började igår, men jag glömde bort att skaffa någon karta när jag var på Klinte, så det får jag avvakta med. Det blir nog lagom med en vanlig promenad på eftermiddagen om vädret skärper till sig lite.

I dag vill elisamatilda ha svar på några frågot om påsken:

1.I din barndom brukade barnen på påsken, vadå? Leta påskägg i hönshuset, där jag gömt godisägg i redena.

2.Ett fint påskpynt är? Min mobil med påskkärringar, som jag har haft i många år och alla fina påskdukar.

3.Kommer grannbarnen förbi för godis? Sedan pandemin bröt ut är det slut med det.

4.Vad är något du tänker göra i påsk? Ha det lugnt och skönt, äta och dricka gott och starta upp årets Hittaut.

5.Vad betyder påsken för dig? Starten på våren.

Dagligt skrivförslag
Vilka olympiska sporter tycker du bäst om att titta på?

Sedan Åke lämnade mig är jag helt befriad från sportsändningar, t o m OS slipper jag titta på. Det sportigaste jag ägnar mig åt är Mästarnas Mästare.

Ha en lugn och skön Långfredag!

31 reaktioner till “Långfredag

 1. Ja nog var långfredagen en otroligt dyster, seg och lång dag. Allt gick i moll och som barn minns jag att dagen kändes så tråkig. Jag tycker det är befriande att det inte är så längre. För vår del blir det som en vanlig fredag även om jag naturligtvis har kunskap om dagens ursprung och historia.

  Önskar dig en fin långfredag!

  Kram

 2. Jag gollar att Påsken är ”starten på våren”… det ska jag anamma. Många tjatar om att det inte ska vara snö för att det är vår i mars, men det tycker jag inte riktigt… det är vår när det varit påsk och solen värmer… att det kommer snö gör det ändå 😉 Hoppas du får en trevlig påsk och fisk på långfredagen var en trevlig tradition!

 3. Ja, vi som är lite äldre minns ju hur låååång och trist långfredagen var förr i tiden. Inga biografer var öppna, det var bara en lång väntan på att dagen skulle ta slut.
  Precis som du, så gick jag ut och gömde påskägg när våra barn var små.
  Idag förbereder jag lite påskmat, som jag ska ha med till Fia imorgon. Precis som på julen, så har vi lite knytkalas.
  Lite gråmulet här idag också, hoppas att det blir bättre imorgon!
  Kram, Monica

  1. Det är bra med knytis så att man kan hjälpas åt. Här är det fridfullt i år, för alla tre barnen med familjer är bortresta. Skåne, Åland och Loreto i Italien får njuta av deras sällskap i år. Kram

 4. Det där med att leta påskägg gjorde nog också vi ibland, men jag hade glömt det! Och visst är påsken just nu starten på våren 🌷🐰
  Och ja, påsken har blivit som nästan vilka dagar som helst. Många jobbar, affärerna är öppna, och barnen får gasta ute på gårdarna i dag om de så vill. Men jag minns också hur det var strängt då jag var barn. Spela kort fick man inte heller.

 5. ja, på långfredagen skulle det vara tyst. men på påskafton kunde en få leta påskägg. inget rantande i stugorna. det känner varken min syster eller jag igen. fisk ska det vara på långfredagen. så det blir lax när barn och barnbarn kommit ikväll. ha en fin påskhelg!

 6. En tradition så god som någon annan, här blir det lax med kokt potatis, gott gott. 🙂

  Ha en fin långfredag Ingrid.

 7. Långfredagen var oändligt lång och tråkig. Hur kunde en dag vara så trist när man var barn?
  Önskar dig en skön påskhelg!

 8. Långfredagen har jag ägnat till att skotta fram grillplatsen nere vid sjön för vi ska ha pimpeltävling imorgon och sedan ska jag ha middag för så där 15 personer eller fler. Det blir kul. Det är soligt och kritvitt av snön så jag måste ha solglasögon för jag är fortfarande ljusskygg efter operationen. Önskar dig en riktigt fin påsk och att det är början på våren.

 9. Det är förstås trist att så många tydligen har så dystra minnen av sin barndoms Långfredagar. Å andra sidan tycker jag att det numer är lite underligt att man tydligen ska ägna sig mest år kaniner och godis och våren och det startar ungefär som med Julen, väldigt tidigt ur min synpunkt. Men alla gör det som passar dem bäst. Hoppas du får en fin fortsättning på helgen!

  1. Påsken varierar ju väldigt i tid, så det går liksom inte att jämföra mellan åren. Påskdagen kan infalla från 22 mars till den 25 april. Så det skiljer på en hel månad. Men visst blir man lite ”överväntnes” och vill att det ska bli lite varmare. Här har det varit ett riktigt hökväder hela dagen och bara 5-6 grader. Ha en Glad Påsk!

 10. När vi gjorde HittaUt i Alingsås så fanns alla stationer i en app. Någon fysisk karta behövdes inte. Fast det kan ju vara extra roligt att följa en papperskarta så klart!

  1. Jag har appen och letar via GPS, men jag tycker att det är kul att ha kartan också där jag kan få pricka av efterhand.

 11. Jag trodde det var lite lättsammare i Sverige under påsken förut än vad vi hade i Finland, men kanske var det ändå rätt lika. Tycker det är skönt att man tagit bort en massa förbud, nu kan vi under lättare former umgås med familj och vänner, mycket viktigare än religiösa ritualer tycker jag. God fortsättning

  1. Jag tror nog att det var rätt lika, men visst är det skönt att det lättats upp lite, fast jag kan tycka att även religiösa ritualer hör både julen och påsken till. Ha en fin helg!

Kommentarer är stängda.