Botaniska trädgården 25 maj

Inte hade jag behövt oroa mig för regn igår, för det blev en riktigt fin dag. Lite kyligt, jämfört med dagarna innan, men behagligt ändå. Jag kom till Visby i god tid och tog en promenad över Klinten och där är det alltid lika fint.

Det gick stora turistgrupper överallt, men här hann jag ta en bild av gullregnet och syrenerna mellan guiden och gruppen.

När klockan närmade sig ett hade det inte kommit så många från föreningen ännu, fast det var då vi skulle samlas. Det hade bara kommit ett 10-tal medlemmar och fler blev vi inte, så det var ingen stor grupp som den trevliga guiden, Lasse Pettersson, fick att ta hand om.

Vi som var med fick i alla fall veta massor både om trädgårdens historia och alla stora vackra träd. Blommor och rabatter i all ära, men träden är det som imponerar mest på mig.

Näsduksträdet blommar och där hängde näsdukarna på rad

I Ovalen höll man på med nyplanteringar inför sommaren. Det är Botans mest kostsamma del, berättade Lasse Pettersson och det kan man nästan förstå när man ser mängden av blommor som ska planteras. Nu är alla tulpaner och andra lökväxter borta och sommarblommorna ska pryda den fram till hösten, men man har redan en plan för den nya höstplanteringen av lökar.

Lasse Pettersson berättar om det gamla Stenkyrketrädet som lever vidare genom att grenarna, från det sedan många år tillbaka omkullblåsta trädet, slagit rot och ger det näring. Själva stammen är bara ett barkhölje, men delar av grenarna har både blommor och blad. Det är sympatiskt att en sån gammal relik får en chans att leva vidare. Bredvid det står ett vackert exemplar av ett Stenkyrketräd som är ”en barn” till det gamla nedfallna.

Det kanske inte är helt självklart för alla vad det här är för ett träd? Det är ett äppelträd av en gammal gotländsk sort. På Stenstugu har vi flera stycken som ger goda äpplen varje höst. Äppelpaj och äppelmos på stenkyrkeäpplen smakar väldigt gott!

Här avslutades dagens guidetur och Lasse Pettersson uppmanade oss att se oss omkring på egen hand, men efter att ha gått runt en och en halv timme började vi bli kaffesugna. En del hade kaffekorg med sig, men Ann-Marie och jag gick upp till Siesta och fikade där, så att jag fick min fruktbakelse 😉. Sedan snurrade vi runt på Åhléns ett tag, innan vi skiljdes åt och jag tog en buss hem till Klintehamn. Det blev en fin dag och en bra dag motionsmässigt också, för jag hade gått 10.300 steg, eller lite drygt 6 km, innan jag var på plats på Odvalds igen.

I dag är det fredag, solen skiner och i dag väntar nya äventyr av varierande slag.

Trevlig fredag!

20 reaktioner till “Botaniska trädgården 25 maj

  1. Ser ut som en mycket trevlig dag där i Botaniska trädgården. Fint att få en guidad visning också.
    Önskar dig en fin fredag!
    Kram

  2. Tack för att Du gav mig möjligheten att gå med. Har nu kommit på att det var den 3:de guidade turen som jag gick i Botan. Minnena vaknar till, första gången var med samma Lasse P. tillsammans med Ida, det var då vi bara tittade på träd. Andra gången med dig och då var det nog en kvinnlig guide. Och så tredje gången igår och varje gång lär jag mig något nytt. Alla träd växlar ju i utseende beroende på vilken tid man är där.
    Ha det så trevligt ikväll. Kram

  3. Vilken trevligt dag det blev och så intressant med en guidad tur. Lite synd att uppslutningen inte var större bara. Perfekt att avsluta turen med en god fika på café.
    Önskar dig en fin fredag med nya trevligheter!

    Kram

  4. Ni fick en härlig dag där, kanske var det prognos med regn som gjorde att gruppen inte blev så stor. Näsduksträd har jag aldrig hört talas om, men jag förstår hur det fått sitt namn, har inte hört om stenkyrketrädet heller, men jag blir glad att det får ligga kvar och att grenarna ger det liv.
    Ha en fin dag,
    kram

  5. Åh, så roligt att få vandra med dig lite där, i den fina botaniska trädgården! Och jag håller helt med, rabatterna i alla ära men träden imponerar mest! Speciellt gamla knotiga träd och så fint med det omkullblåsta, som lyckats få nytt liv genom grenarna! Och näsduksträdet förstås!
    Och så ser jag att ni har blommande pioner! Våra har knappt knoppar än…
    Ja där hade jag gärna gått med!
    Tack för titten, kram, Monica

  6. Det är så roligt att läsa om ditt aktiva liv, och att besöka Botaniska kan jag tänka mig var riktigt roligt nu när så mycket blommar. Äpplepaj är alltid gott tycker jag, men kul med gamla gotlandssorter!

    1. Det är verkligen ett speciellt äpple. Det är väldigt hållbart också och de kan hålla sig fina ända in i mars månad.

  7. Botaniska trädgården passade vi på att besöka då vi var till Gotland, men det skulle ha varit trevligt med en guide som kunde presentera allt det vackra som vi såg.
    Nu fick jag lära mig här av dig, så bra.
    Det var ju rätt årstid för ett besök kan jag tänka mig.
    Fina bilder, gillar mycket näsduksträdet.
    Lycka till med alla nya äventyr idag.
    Kram!

  8. Så praktfullt! Gullregnsträdet var enastående men övrig växtlighet var också fantastisk. Kan tänka att det är ett rejält jobb att hålla allt så vackert. Jag tror inte att jag ätit stenkyrkeäpplen, men jag har hört talas om det, vi hade en god vän, som var uppväxt i Stenkyrka dessutom.

  9. Det var det här jag fick lust att se så visade det sig att du tycks åka till Visby några gånger om dagen. 🙂
    Kanske lite snopet att ni inte var fler. Samtidigt är det lättare att lyssna och på guiden. Många fina bilder du la in. Intressant för mig att läsa om Stenkyrketrädet.
    Tur med vädret. Visst är det en ljuvlig oas. Idag tänkte vi efter lunch ta med Yngsta till Graute gård. En plats vi länge pratat om att besöka.
    Glad Pingst kram

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s