Det blommar / TBE

När jag var färdig med mitt trädgårdsarbete igår, var det lagom dags för lunch och efter den la jag mig i solstolen. Det drog in tunna molnslöjor, så solen var inte så stark och det var riktigt skönt att ligga där och ta igen sig. Attans, vad det kniper så fort man gör något utöver det vanliga. Jag kände mig ganska ledbruten faktiskt! Det är tur att ”trädgården” inte är större än den är.

Gräsmattan suktar efter regn. Att jag vattnat ett par gånger har inte haft någon större effekt.

När jag tröttnade på att ligga och sola/vila bestämde jag mig för att ta en promenad och satte kursen mot Konsum. Förra tisdagen, när jag åkte iväg på den där bussresan, hade inte syrenerna slagit ut här ännu, men när vi kom fram till Uddevalla gick det ett sus genom bussen: ”Har ni sett, syrenerna blommar här!”

Nu var jag nyfiken på vad som hänt här hemma i Klintehamn på en vecka och visst hade syrenbuskarna slagit ut och ett ståtligt syrenträd med mörklila blommor också.

Men det finns mycket annat än syrener som blommar just nu:

Här på Odvalds har vi rätt många paradisäppelträd. De är gamla och rätt fula, utom när de blommar, för då slår de det mesta i blomsterprakt.

När jag kom ner till Konsum fick jag se att Doktor.se höll på med TBE-vaccination på parkeringsplatsen.

Jag började vaccinera mig mot TBE 2016 och fick två sprutor då och sedan en tredje 2017. Så står det i mitt vaccinationskort, men det hade jag ju inte med mig, så när jag kom hem kollade jag det och fick se att jag borde tagit en spruta 2020. Den missade jag, så förmodligen måste jag starta om från början nu?

Den 30 maj kommer de tillbaka hit till Klintehamn och då ska jag gå och prata med dem. TBE vill jag inte ha!

Trevlig onsdag!

18 reaktioner till “Det blommar / TBE

 1. Syrendoft är sommar och vi går förbi flera stora buskar. Det är många träd som är översållade med blommor i år.
  Kramar från oss

 2. Vilken härlig tid det är nu med allt nytt som slår ut! Vi klipper ju vår syrenhäck, så där blir bara lite blommor i kanten, men vi har många syrener runtom, som vi kan njuta av! Och nu slår ju gullregnet och Ullungen ut också! Paradisäppelträdet är ju underbart! På mitt jobb på BMC i Lund hade vi ett sådant utanför huset och dom plockade jag på hösten och gjorde en jättegod gelé av!
  TBE är vi inte vaccinerade för; här är knappt några fästingar. Men inte vill man få TBE, nej fy…
  Ha en fortsatt fin dag, kram, Monica

  1. Tack vare, eller snarare p g a att vi har så många rådjur så har fästingarna ökat enormt. Jag fick en tidigt i våras när jag varit ute i täppan bara. Och Eva säger att inte går att rida i skogen utan att få massor av de där äckliga krypen på sig.
   Hoppas att ni slipper dem! Kram

 3. Syrenerna blommar för fullt här så det doftar ljuvligt vart man än går. Däremot så är det riktigt torrt trots gårdagens regn så det är nog läge att vattna gräsmattan i natt igen.
  Jag har inte kommit till skott att vaccinera mig mot TBE än men borde så klart göra det.

  Kram och god onsdag!

  1. Du kanske inte går så mycket i skogen, men här är det främst där man råkar ut för dem. Så mycket fästingar som vi har här, kan det kan nog vara lika viktigt att vaccinera sig mot TBE som mot Covid. Kram

 4. Troligen behöver du inte börja från början. Men det finns lite olika policy kring det. Men det är ett viktigt vaccin.
  Det finns en hel del syrener på Gotland minns jag. Trist bara att de blommar så kort tid.
  Ha en fin kväll!
  Kram

 5. På gården hos oss finns det väldigt många syrener, så bara man kommer utanför dörren känns doften. En kort tid, men det är så fint. Körsbärsträden blommar också, men det är mest skönhet och inte så mycket doft. Du fick fina bilder av blommande träd! Hoppas det kommer lagom mycket regn!

 6. Mörkröda syrener minns jag inte att jag har sett, det blommande paradisäppelträdet är jättefint, ett sånt träd stod utanför mitt fönster där jag bodde för länge sedan.
  Ha nu en fin kväll,
  Marianne

  1. De växer inte i buskform, i alla fall har jag bara sett dem som träd. På Stenstugu hade vi två stycken. Detsmma till dig Marianne!

 7. Här lever vi fortfarande lite i ”hägg”, ”syren” håller på och startar. Dock inte hos oss, våra ”specialsyrener” blommar senare än bondsyrenen. Men jag har en liten, liten bondsyren på kommande, om något år blommar den, hoppas jag!

 8. När man går ut i växthuset eller i trädgården så doftar det gudomligt av limeblommor och syrener och vårolvon och annat. Så underbart…och idag kanske jag orkar göra lite nytta när det ”bara” är 16 grader!
  KRAM-Susie

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s