April, april….

….din dumma sill, jag kan lura dig vart jag vill! Nu är den luriga månaden april här och den börjar bra, för även om det bara är en plusgrad och blåsigt, så skiner solen och det är man inte bortskämd med, så jag håller inte helt med Carl Johan de Geer. Nog är april en lurig månad på många sätt och vis, men hur det än är, så ser det hoppfullt ut.

Jag har tagit en vända med dammsugaren på förmiddagen och plockat fram några påskdukar och hängt upp påskkärringarna i köksfönstret, för nu närmar vi oss påsk med stora steg. Egentligen hade jag tänkt strunta i att göra det, för de där påskdagarna går ju så fort, men så kunde jag inte låta bli i alla fall.

Nu får det träna upp sig tills de ska iväg till Blåkulla på Skärtorsdagen.

I morgon inleds Stilla veckan och veckans dagar kallas:

 • Palmsöndag – I kyrkan firar man att Jesus red in i Jerusalem på en åsna.
 • Blåmåndag – Förr kläddes kyrkorummet ofta i blått den här dagen.
 • Vita tisdagen – Namnet har ingen religiös betydelse och har ursprungligen att göra med Fettisdagen.
 • Dymmelonsdag – Den här dagen dämpades förr klangen från kyrkklockorna genom att man bytte ut de ordinarie kläpparna mot träkläppar, så kallade dymlingar.
 • Skärtorsdag – Skär kommer från det fornnordiska namnet för ren. I en del kyrkor förekommer det fottvätt på Skärtorsdagen.
 • Långfredag – Jesus korsfästelse, lidande och död.
 • Påskafton – Är en ”tom” dag, den är gudstjänstfri.
 • Påskdagen – Firas till minnet av Jesus uppståndelse och det är egentligen först nu vi ska säga Glad Påsk.
 • Annandag påsk – Jesus uppenbarar sig för lärjungarna.

Dagligt skrivförslag
Vad får dig att skratta?

Ja, vad får mig att skratta? I dag hade jag ju sett fram emot att få skratta åt något fiffigt påskskämt i GA, men så fick jag ingen tidning och efter mycket bläddrande i e-upplagan tycker jag att det verkar som om man struntat i det i år. Besvikelse!

Annars skrattar jag väl mest när jag sitter och ser på tv. Som t ex åt den komiska italienska serien Haffade där maffiabossen, kallad Heliga Fadern, kallar till ett Zoom-möte. Jag skrattade en lång stund. Fast sällan känner jag mig så ensam, som när jag hör mina egna skratt, så de svenska underhållningsprogrammen typ Bäst i Test och likande undviker jag. Det kanske låter konstigt, men sån är jag!

Ha en fin 1 april och passa dig så du inte blir lurad!

14 reaktioner till “April, april….

 1. Dagen aprilskämt i vår tidning Sydsvenskan var en ganska fånig historia om att handlingen i TV-serien ”Tunna blå linjen” ska flyttas från Malmö till Lund. Inget jag ens drog på munnen åt…
  Håller inte heller med om att april är avskyvärd! Vi har en solig dag och det är 9 grader varmt – det kan man väl inte klaga på?
  Roligt att du förklarade betydelsen av påskveckans dagar!
  Jag ser gärna ”Bäst i test”, men det är mest jag som skrattar…
  Ha en fortsatt fin dag, kram, Monica

  1. Jag har varit en vända till Rondo och tittat på bygdefilmer och det är isande kalla vindar. Det hjälper inte mycket att det är solsken.
   Kram

 2. Vi har också fått sol idag, mysigt.
  Jag har inte blivit lurad och jag har heller inte sett något på nätet eller hört på radion. Kanske har jag gått på något skämt.
  Så fint att du gör lite påsk. Det har jag inte gjort de senaste åren, kanske dags. Härliga påskprydnader som du har satt upp i fönstret.
  ”Bäst i test” ser jag inte, lite för fånigt för min smak.
  Tack för fin information om påskveckan.
  Trevlig helg.
  Kram!

 3. Några roligare skämt har jag inte stött på men hittills har jag inte ägnat media så stor uppmärksamhet så jag får väl fortsätta att se upp.
  Här blir det inte speciellt mycket påskmynt heller men några saker kommer nog fram.

  Önskar en god lördagskväll!

  Kram

  1. Påskveckan går så fort, så det känns inte helt nödvändigt med påskpynt. Det var annat när barnen var små, då var det viktigt..
   Kram

 4. Soligt och väldigt vassa vindar här, men jag fick bilder från familjen i Bologna. De stod i t-shirts och träden grönskade, stor skillnad mot snön de åkte från i morse. Dotterdöttrarnas första resa till Italien, jag tror de blir nöjda!

 5. Solig dag med fika på altanen. Gillar dina påskkärringar och har också plockat fram några. Tänkte strunta i påskpynt men det blev lite.
  Kramar från oss

 6. Idag har det inte blivit något gjort. Vi var bjudna på barndop. Det var en liten Elis som döptes och när dopet var klart överraskades vi alla av att Elis föräldrar vigdes. Roligt.
  Efter hemkomsten gick jag en promenad i blåsten men det var skönt och nödvändigt efter att ha ätit smörgåstårta och marsipantårta.
  Kram

  1. Så härligt med både barndop och vigsel. Jag borde ha tagit mig en promenad förstås, men jag fegade och hittade på något annat trevligt.
   Kram

 7. Ja, nu är det snart påsk och på påskafton ska vi på bröllop, det tycker vi ska bli jätteroligt, det är frugans grabb som gifter sig.

  En rejäl lista där om varför påsken firas, här är det väl bara påskafton och långfredagen som funnits med i firandet.

  Ha nu en fin kväll Ingrid.

Kommentarer är stängda.