Vad är teknik?

Dagens fråga skapar också en fråga – Vad är teknik?

Teknik finns överallt omkring oss och är föremål och system som har utvecklats av människan för att fylla ett visst behov. Det kan till exempel vara tekniska lösningar för att stänga en sko eller jacka, för att kommunicera med varandra eller för att transportera sig själv eller olika varor. Den förklaringen har jag läst mig till på nätet.

Dagligt skrivförslag
Hur har tekniken förändrat ditt jobb?

Nu är arbetslivet slut, men det innebär inte att man inte har användning för teknik och kanske speciellt IT. Jag gick i pension 2002, så det är över tjugo år sedan och jag tror nog att min pensionärstillvaro hade sett annorlunda ut om jag inte haft tillgång till just den. Det kanske är på både gott och ont, men mest på gott inbillar jag mig. Känner jag mig lite ensam och ledsen och trött på tv:n, kan jag alltid sätta mig vid datorn och ”prata” med mina bloggvänner eller fundera över vad nästa inlägg ska handla om.

Sedan jag började jobba efter min kurs i ”Ekonomi med revision” på Komvux 84-85, har särskilt IT gått framåt något enormt. Min första anställning efter kursen var på en bokföringsbyrå i Burgsvik och där satt vi och skötte bokföringen för bönder och företagare helt för hand i kassaböcker. Man använde inga digitala hjälpmedel alls, men en gång i månaden skickades kassaböckerna till en revisionsbyrå i Visby som bearbetade uppgifterna i sitt datasystem och så fick vi tillbaka fina rapporter. När jag ett år senare hamnade på Faktab/Payex var arbetsrutinerna helt datoriserade. Det gick verkligen undan!

Men ockå på Stenstugu gick tekniken framåt. Några exempel bara på hur utvecklingen på olika sätt förändrade vårt jobb: Jag tänker på när vi fick rörmjölkning och det blev slut på att kånka på tunga mjölkspann. Höblåsaren skrotades och vi skaffade balbana som transporterade upp höbalarna till rätt ställe på loftet, det sparade in många mantimmar och den första självgående skördetröskan inte att förglömma. Jag skaffade dator och bokföringsprogram och slutade att fylla i våra kassaböcker för hand och i hushållet uppdaterades de tekniska apparaterna. Listan kan bli hur lång som helst!

Trevlig onsdag!

15 reaktioner till “Vad är teknik?

 1. Nostalgi! Den första skördetröskan i hembyn var just en grön Deutz-Fahr! Att se den köra fram var närapå underhållning – och jag behövde inte mera sköta agnarna vid tröskningen!

 2. Visst har det hänt mycket, inte minst på IT fronten.
  Jag bokförde ju också vårt företag i böcker till en början, men det förenklades ju mycket när jag skaffade ett bokföringsprogram på datorn.
  Idag är det nästan halva livet detta med internetet.
  Ha en fin dag! Här är det ganska kallt ca -10 grader, men sol även idag.
  Kram/Kicki

 3. Den tekniska utvecklingen accelererar och nu kommer allt mer av AI. Jag har kompisar som använder mycket av AI i hemmet, men än sätter jag på spisen, och sådant själv. Men i bilen använder jag en del AI. Men den där AI-roboten har svårt att förstå vad jag säger så det blir mycket av ”Nu förstår jag inte” och sedan ger den upp.

  Ha en fin onsdag!
  Kram

  1. Jag har inte provat på AI, men yngste sonen ger order och så händer det grejer där hemma. Det kommer väl kanske här också. Kram

 4. Jag förstår verkligen att tekniken förändrade och underlättade mycket i bondelivet, som måste ha varit väldigt tungt förut. För mig, som jobbade på lab, förändrades nog inte SÅ mycket, men för maken, som började rita på datorn på 80-talet och kunde gör 3D- ritningar av husen han ritade, var skillnaden enorm.
  Och nu skulle jag inte vilja vara utan min dator, för bloggen, för foto för Facebook etc,etc!
  Ha en bra dag, kram, Monica

  1. För arkitekter måste verkligen IT ha betytt väldigt mycket. Inte vill man vara utan sin dator och inte mobilen heller. Det har blivit ett helt nytt sätt att leva.
   Kram

 5. Tekniken har ändrats så mycket under vår livstid och de senaste 20 åren har det gått otroligt fort.
  Ibland blir jag så förbannad på teknik, men ibland är det också väldigt bra att ha. Fast mycket att hålla ordning på.
  Kramar!

  1. Tekniken är bra när den fungerar, men vi har byggt ett väldigt sårbart samhälle. Det behövs inga bomber o kanoner, det räcker att dra ut sladden så är vi hjälplösa.
   Kram

 6. Teknik gillar jag
  När jag var 20 år gjorde jag en test för att se vilket yrke som skulle passa mig
  Det var något inom Teknik
  Det var både praktiskt och vi svarade på en massa frågor

 7. Kan tänka mig du varit med om stora förändringar i tekniken under livet. Jag har inte lika många år bakom mig och tycker ändå jag har sett stora förändringar.

  1. Ja nog har det hänt mycket och nu är det ju AI som är aktuellt, men det tror jag att jag slipper uppleva i någon större skala.

 8. När man tänker tillbaka, så har det verkligen hänt mycket! Jag växte upp i ett nybyggt bostadsområde på 50-talet och det var såå modernt att man kunde hyra ett frysfack … vilket mina farföräldrar inte gjorde, då de hade bageri/ konditori och hade en egen frys för glass i kondiset – och en mjukglassmaskin 🙂
  Det enda AI jag använder är nog ”Siri” i mobilen.
  Kram

  1. När vi var nygifta 1961 hyrde vi också att frysfack under några år tills vi slog på stort och köpte en egen frysbox. Det var stort!
   kram

Kommentarer är stängda.