Straff och Fredagsfrågor

När jag avslutat gårdagens städning satt jag mig och läste några timmar. Jag håller på med Straff, en ruskig berättelse om hur förfärligt illa Sverige har behandlat samerna. Jag har hållit på med boken ett tag, men inte riktigt orkat med den. Fast när den fått ligga till sig ett tag har jag fortsatt läsa i alla fall.

Nu ska jag läsa de sista sidorna i dag så att jag får reda för hur det går för Husmor, den mest hatade personen på Nomadskolan, dit alla samebarn tvingades för att lära sig svenska. Där var det förbjudet att tala samiska och jojken ansågs syndig. Kom Husmor på någon med att överträda förbuden tog hon till, inte bara riset, utan vilka handgripligheter som helst.

Jag såg solen en liten stund i morse, men nu är det samma gråväder som den senaste tiden. Jag får väl ta en vända med dammsugaren i dag, men först är det dags för elisamatildas fem fredagsfrågor, där hon i dag har tagit Random Google till hjälp:

1.Vilken är den bästa konsert du varit på? Jerry Williams på Hamburger Börs nån gång i slutet på 90-talet.

Fotograf Jonny Hansson

2.Bäddar du sängen på morgonen? Alltid – en liten historia om varför det är så viktigt för mig: Vi var alldeles nygifta Åke och jag och vi hade fått ett eget litet krypin på Stenstugu med ett sovrum och ett litet vardagsrum. Jag var så stolt när vi fått möblera med dubbelsäng och byrå i sovrummet och soffa och bord i det andra rummet. En dag fick jag besök av en väninna och ville naturligtvis visa upp vår lilla ”lägenhet”. Jag öppnar dörren in till sovrummet och där står sängen obäddad! Så jag skämdes! Sedan dess tror jag inte att jag har missat sängbäddningen.

3.Vilken årstid är din favorit? Våren är absolut min favorit.

4.Hur för du anteckningar? Jag gör oftast anteckningar i mobilen.

5.Vad har funnits längst på din nuvarande att göra-lista? Vårstädningen (Julstädning gjorde jag med hartassen och skyllde på att jag skulle bättra mig till våren.)

Trevlig fredag!


32 reaktioner till “Straff och Fredagsfrågor

 1. har också våren som favoritårstid. det återkommande ljuset är svårslaget. förr när jag var ung och ordentlig bäddade jag alltid sängen. Jerry Williams var en fantastisk artist. hans språk var fascinerande. konstigt nog antecknar jag sällan i mobilen

 2. Jerry Williams såg jag första gången i början på 60-talet på ungdomsgårdens scen på Hägerstensåsen i Stockholm. Gillade honom redan då, men inte 17 trodde man att han skulle bli sån artist som han blev…
  KRAM-Susie

 3. Jerry Willliams, honom gillar jag att lyssna till. Han var verkligen en otrolig scenartist.
  Häftigt minne med sängen. Förstår att du bäddar den nu, man vet ju aldrig.
  Ha det fint.
  Kram!

 4. Har också sett Jerry Williams live och gillar honom. Bäddar aldrig utan slätar till lite. Minton gillar när han kan krypa in under täcket.
  Kramar från oss

 5. Det är många saker som hände för inte SÅ länge sedan, som man idag tycker är upprörande. Till dem hör förstås vår behandlingen av samerna men också b”behandlingen” so de s.k. sinnes-slöa fick på Vipeholms sjukhus i Lund! Idag ofattbara saker! Undrar vad man ska tycka är ofattbara saker om hundra år?
  Min bästa konsert var nog Harry Belafonte i Lund någon gång på 80-talet!
  Bädda sängen gör jag varje morgon!
  Anteckningar gör jag mest i en almanacka, som ligger på mitt skrivbord.
  Här skiner solen idag och vi väntar på städerskorna; sedan ska vi åka till Vellingeblomman och köpa lite gödning till rabatterna och kanske lite vårblommor till uteborden?
  En fortsatt trevlig fredag önskar jag dig!
  Kram, Monica

  1. Tänk så härligt att få åka hemifrån och sedan komma hem till ett nystädat hus. Jag ska också köpa hem lite vår så snart det går att vara ute. Det regnar i dag också och ska visst göra det hela dagen. Kram

 6. Jerry Williams är toppen. en riktig glädjespridare med sitt uppträdande!.
  Jag antecknar nästan aldrig i mobilen, det går fortare för hand.
  Ha det gott! Våren är på väg!

 7. Den boken har jag precis lånat på bibblan. Har hört mycket om den och jag tycker att ämnet är mycket angeläget!

  Själv tycker jag mest om sommaren men på mycket god andraplats kommer våren.

  Kram och god kväll!

 8. Jag har stått länge på kö för att få läsa Straff, läste Stöld och den var ju så bra. Visst är många böcker grymma men de belyser en verklighet, antingen i nutid eller dåtid. Viktigt att vi lär oss känna till vår historia. Sen kan man ibland undra om vi inte bättrat oss ett dugg…med tanke på hur världen ser ut.
  Jag har blivit en velpotta som numera inte vet vilken årstid som är bäst, alla har sin charm. Trevlig helg

  1. Våren och sommaren är mina absoluta favoriter. Hösten deppar jag och vintern försöker jag bara överleva.

 9. Så imponerad över din pågående vårstädning – och visst är det härligt nu när ljuset kommer tillbaka, även om vi nu ska ställa om klockan igen i helgen. Men ljusare är det trots allt regnande!

 10. Jag har aldrig sett Jerry Williams live, men gillade honom mycket.
  Jag vill gärna ha sängen bäddad på morgonen men det händer att det får vänta. Och jag skäms inte längre över något heller.
  Här slår regnet på rutorna och blåsten viner.
  Trevlig kväll, kram

 11. När vi ska ha gäster som vi ska visa runt så brukar vi bädda sängen också. Men annars inte. Jag tycker om våren, men den är ju så kort!

 12. Brukar bara bädda sängen när jag vet att vi får besök som kanske vill ta en liten rundtur och se hur vi bor. Våren är min favorit med.

 13. Gillar också Jerry Williams. Var i Stockholm och såg ”avskedskonserten” sen fortsatte han ju lite till. Väntar ofta med bäddningen ett slag. Nu när fästingtiden närmar sig försöker jag hålla dörren till sovrummet stängd för min lilla katt vill gärna krypa in under täcket. Igår kom hon när jag bäddade rent i sängen och då la hon sig under underlakanet men det var inte bra när jag fortsatte att böka med täcket.
  Kram

  1. Jag tror att det var avskedskonserten vi var och såg, men jag är inte säker. Katter älskar att få ligga i nybäddade sängar, särskilt när man bäddat rent. Ibland kunde jag bara se en lite upphöjning på sängöverkastet och när jag tittade efter låg Grållen där.
   Kram

Kommentarer är stängda.