Försök inte lura mig!

Så heter ett SPF-webbinarium om bedrägerier mot äldre som jag har suttit och lyssnat på den här tisdagsförmiddagen och det var väldigt intressant, även om det mesta inte var något nytt för mig. 2015 hade vi ett besök av en polis, Björn Kraft, på ett månadsmöte och han berättade både om just bedrägerier mot äldre och även om egendomsbrott och om trafikbrott.

Men det är åtta år sedan och bedragarna har förfinat sina metoder och blivit allt skickligare på att lura oss, så det gäller verkligen att se upp och tänka sig för både en och två gånger. Det finns många olika sätt de försöker lura oss på.

Jag sov lite dåligt i natt, för jag har svårt att släppa tankarna på den fruktansvärda jordbävningen i Turkiet och Syrien. Jag vaknade av att jag frös och drog sängöverkastet över mig och tänkte på hur fruktansvärt kallt det måste vara för de stackare som inte har några hus att söka skydd i, eller inte vågar vara inne i sina hus på grund av rasrisken. De får tillbringa både dag och natt utomhus i vinterkylan. I mailboxen vädjar Röda Korset och Unicef om katastrofgåvor och Operation Smile, som annars skulle ha fått en slant, får nog känna sig lurade på konfekten den här månaden.

Solen lyser så vackert i dag också, så jag hoppas kunna gå ut en sväng i eftermiddag. Jag trodde att det lilla snötäcket vi fick i söndags skulle töa bort igår, men ännu finns det kvar trots två plusgrader.

Trevlig tisdag!

14 reaktioner till “Försök inte lura mig!

 1. Ja, fy, så hemskt det är med jordbävningen!
  När vi var i Turkiet i oktober 1999, blev det en jordbävning den dagen vi skulle åka hem. ”Bara” 5,1 på Richterskalan, men fy, så rädda vi var. Taklamporna gungade och golv och gator vibrerade. Vi var där tillsammans med Vivi, Micke och deras två barn, Josefin 7 år och Max, 4 år. Du kan tro, att jag var glad när planet lyfte med oss alla välbehållna! Och det var ju ingenting mot vad folket där nere upplever nu!
  Nu kommer strax de nya städarna för en första städning och vi ska ge oss iväg en stund.
  Ha en fortsatt bra dag, kram, Monica

  1. Jag har bara varit i Turkiet en gång och har aldrig längtat tillbaka.
   Eva har varit med om en sån där jordbävning på Sicilien också. Det skulle åka hem till Sverige , så mitt i natten satte de sig i bilen och körde iväg för att komma undan.
   Hoppas att de här städarna får godkänt!
   Kram

 2. Visst är det fruktansvärt med jordbävningen och det är verkligen en mardröm för människorna där nu. Hjälpen behövs. Jag har också varit i Turkiet en gång men det gav inte mersmak för vår del heller. Själv har vi haft en jordbävning här och en när vi var i Rostock. Mycket ovanligt och små skalv så klart men det kändes ändå.
  Tyvärr bli bedrägerierna mer och mer förfinade eller vad man ska kalla det så det gäller verkligen att vara på sin vakt.

  Önskar en fortsatt fin tisdag nu!

  Kram

  1. Jordbävning hoppas jag att slippa uppleva, för det måste vara väldigt skrämmande. Mot naturens makter är vi väldigt hjälplösa.
   Kram

 3. Det är fruktansvärt med jordbävningen och kylan dom har.
  Idag är det obehagligt med alla bedrägerier och man får vara väldigt observant.
  Kramar från oss

 4. Nog är det förfärligt med jordbävningarna och jag är nog extra tacksam att ha ett täcke att dra över mig på natten. Man får bidra med det man kan.

  1. Man tycker att man har hört om det här så många gånger, men vem vet? Rätt vad det är kanske man går på en sån där bluff…..

 5. Mina tankar gick direkt till gruppsykologi: om två parter är i konflikt behövs en ”stor katastrof” som gör att de måste samarbeta för att klara sig ur situationen. Tyvärr tror jag inte på att krig och konflikter tar slut trots en stor krasch i de tektoniska plattorna. Just i de trakterna dyker afrikanska plattan under den eurasiatiska… Nu skall jag ”gå till banken” och göra min insats…

 6. Verkligen fruktansvärt med jordbävningarna … stackars människor! Jag kan inte bidra med så mycket, men har skickat en liten slant.
  Nätbedrägerierna är läskiga och det gäller att försöka hålla huvudet kallt och inte låta sig luras.
  Kram

Kommentarer är stängda.