Odlarmöda

Igår när jag var färdig hos frissan åkte jag till Konsum och handlade och sedan till Kustgrillen och beställde en Pad Thai och medan jag väntade på att den skulle bli klar, gick jag in till Snäusbodi och hämtade ut ett blomstöd som jag skickat efter, för jag kunde inte få tag i något rundat stöd här i Klintehamn och jag har en blomma som kräver just det. Jord kräver den också, så jag fick svänga in till Suderviljan och köpa en kasse blomjord innan det var dags att åka hem och äta en sen lunch.

Kommer du ihåg Arvet? Mammas gamla doftranka som jag fick ärva när hon dog 2002. Jag hade den först på Stenstugu och sedan fick den flytta med hit till Odvalds, men till slut tröttnade jag på den. Då tog Eva över den och när den fick flytta tillbaka till Stenstugu blev den så glad att den ville föröka sig och satte en frukt full av frön. Frön som jag drivit upp plantor av. Två krukor med små plantor blev det. En har jag kvar och en fick Matilda och Edoardo. Det är ju kul om arvet kan gå vidare i en generation till och en doftranka räcker mer än väl. Det var till den jag ville ha ett runt blomstöd.

När jag fått plocka undan handeln och ätit lunch skred jag till verket och planterade om doftrankan och monterade den med blomstödet. Den längsta rankan nådde nästan runt.

Visst blev det bra! Nu ser jag fram mot blommor och en härlig doft till sommaren, eller nästa sommar, eller nästa……..

För det tar sin tid att odla doftrankor, i alla fall när jag gör det. Eva såg frukten på moderplantan i november 2020, frukten sprack och fröna kom ut i maj 2021, jag sådde några av dem i november 2021, de grodde och jag hade småplantor på våren 2022 och i dag ser den alltså ut så här.

När jag snyggat till efter planteringsarbetet satt jag vid datorn och pysslade en stund. Ett av de där webbinarierna jag fått inbjudan till tycker SPF att vi ska lägga ut på hemsidan, för det vänder sig till alla medlemmarna, Lär dig använda webbsidan 1177.se är titeln och det har jag gjort nu. Sen var det gott med lite eftermiddagskaffe.

På Konsum köpte jag mig årets första semla, så nu är premiären avklarad.

I dag är det lördag, det är lite molnigt och runt nollan och det har kommit ett tunt lager snö i natt. Jag satt rätt länge vid frukostbordet och löste sudoku och korsord, men nu har jag fått på mig kläderna i alla fall och jag ska bädda rent i sängen också tänkte jag, men ryggen tycker inte alls att det är någon bra idé, så halvvägs fick jag ta en paus och hamnade givetvis här vid datorn. Nu känns det bättre, så nu ska jag se om jag kan få ner täcket i påslakanet!

Trevlig lördag!

9 reaktioner till “Odlarmöda

 1. Visst minns jag din doftranka! SÅ fint att den lever vidare och så roligt om Edoardo och Matilda fortsätter traditionen! Jag har det lite likadant med rosen mina föräldrar planterat här.
  Det låter mysigt att du kan beställa Pad Thai på kustgrillen, det vet jag ju att du tycker om!
  Semla/fastlagsbulle åt vi förra helgen, men det kan nog bli en sådan den här helgen också…
  Visst är det jobbigt för ryggen att byta just påslakanet! Riktigt ont gör det när man står där och skakar och försöker få ut täcket i alla hörn!
  Solsken här idag för första gången på länge och precis under nollan i grader, så det får nog bli en promenad!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Det har ju funnits semlor på Konsum sedan juldagen tror jag, så jag har verkligen väntat länge med den premiären och jag har en kvar tills i dag också.
   Jag ska också gå ut en sväng även om jag misstänker att det är lite gråkallt, men solen finns däruppe någonstans i alla fall.
   Kram

 2. Så fint att doftrankan får leva vidare … en härlig generationsblomma! Snyggt runt plantstöd!
  Jag väntar lite till innan jag gör min semlepremiär – om det blir någon 🙂
  Kram

  1. Jag tycker också att stödet blev jättebra. Jag var först inne på att låta sonen tillverka någonting, men det hade ju inte blivit så bra misstänker jag.

Kommentarer är stängda.