Dagligt skrivförslag 2023-02-03

Skriv om din första dator.

Jag har ju upptäckt de här dagliga skrivförslagen på min webbplats sedan en lång tid tillbaka, och det dyker upp ett nytt varje dag. Det här var alltså gårdagens. Skulle jag få ett allvarligt anfall av bloggtorka kan det ju vara bra att ha och ta till. Ibland blir jag så trött på mig själv, för efter de här snart tjugo åren som jag har bloggat är det mesta berättat och tillvaron som pensionär är ganska enahanda. Så kanske dyker det upp ett sånt här inlägg då och då i fortsättningen.

Min första dator ska det här alltså handla om och den köpte jag 1988. Det var en engelsk pc, en Amstrad och med skrivare och allt kostade den 3900:-. Det var stora pengar, men till Åkes glädje kunde jag ta in den i gårdens bokföring så den blev avskrivningsbar. Avskrivningar var bra 👍

Skärmen var grön och med vit text och man använde floppydisc att lagra program och filer på och skrivaren hade löpande bana. En kartong papper räckte ett bra tag. Till att börja med använde jag den som en ren ordbehandlare, men så var vi i London en påsk och Krister var med och då hittade han ett flygsimuleringsprogram, så då fick den ett nytt användningsområde.

Efter ett tag hittade jag ett bokföringsprogram till min Amstrad och då beslutade vi att ta över gårdens bokföring från Driftsbyrån. Sen använde jag den där första datorn i många år till bokföringen och då fick jag ju verkligen användning för skrivaren också. Nu fick den skriva långa rapporter efter att förut bara ha fått producera ett och annat brev.

Något internet var ju inte aktuellt ännu, inte för min del i alla fall. Jag kommer inte ihåg vilket år vi fick tillgång till det, men det var nog någon gång i mitten av 90-talet. Jag började på Faktab/Payex 1993 (andra gången) och då var internet väldigt nytt där också och vi anställda uppmanades att testa det för att se hur vi skulle kunna använda det i jobbet och jag fick gå en endagskurs på Humanus, för att lära mig mer om fenomenet.

Trevlig helg!

14 reaktioner till “Dagligt skrivförslag 2023-02-03

 1. Kul att läsa om din första dator! Den kom ju verkligen till nytta på gården!
  Jag minns inte min första dator, men maken skaffade tidigt en (på 80-talet någon gång) och lärde sig rita på den (han är ju arkitekt).
  Numera finns det ju datorer i nästan alla hem och vad gjorde vi utan våra bloggar?
  Må så gott, kram, Monica

 2. Kul att läsa om din första dator! Vi var tidigt ute vi med, redan 1984, för Husse var ordförande i dåvarande företagets datorförening. Det var ett liknande koncept som med din. Ja, tänk vad tekniken har gått framåt.

  När det gäller din blogg så tycker jag att den är trevlig att läsa även om du berättar om din vardag!

  Önskar en god lördag nu!

  Kram

  1. Visst är det rent otroligt vilken utveckling vi har upplevt.
   Tack, det gläder mig att du hittar något läsbart här. Kram

 3. Jag minns också min första dator med skrivare. Och 1998 tror jag det var. Just då forskade jag om min farfar och kunde skriva ut anteckningar direkt från kyrkbok. Nu har jag dessvärre glömt ganska mycket
  Kram från Kerstin

  1. Det man använder kommer man ihåg, medan annat faller i glömska. Det gäller datorer liksom mycket annat. Jag har svårt att hjälpa andra när det har problem med dator eller mobil, för jag klarar bara mina egna. Kram

 4. Kul att få läsa om din första dator, själv köpte jag en genom företaget jag arbetade på 1993, mycket spelande blev det ju, var ju därför jag köpte den. 😉

  Den hade tre GB hårddisk, minns att jag tänkte på hur det skulle räcka hela livet.
  Idag har telefonen min 128 gb, utvecklingen går verkligen framåt.
  Tycker det är trivsamt att läsa din blogg om din vardag, sluta aldrig med det.

  Ha en fin kväll.

 5. Visst har vi varit med om ett teknikskifte! Du lite mer dessutom. Jag minns inte när den första datorn kom i huset, men jag minns att jag gick ganska tidigt en kurs i något studieförbund, för jag insåg att det var nog tvunget att lära sig lite. Min första egna dator var en bärbar, som jag köpte när jag sålt lite skog, den blev tyvärr ganska fort omodern när yngste sonen skulle spela spel på den!

  1. Speldatorer kräver ju lite med kraft så jag kan tänka mig att din första dator snart inte räckte till. Utvecklingen har verkligen gått i rasande fart!

  1. Här har det också passerat ett antal datorer under årens lopp. Både bärbara, fasta, surfplattor, en surfplatta med tangentbord och så mobiler förstås.

 6. Spännande tid med datorer. Du har gjort den resan 🙂 Tänk vad disketterna hade stora lagringsutrymmen. Jag köpte en begagnad i första början… man hade ju inte användningsområde liksom då typ året 96. Dottern växte upp och då ville man ju vara före… Inte allt för länge sedan sålde jag min första pc som var bärbar, den var tydligen en raritet. Jag flyger tom drönare med en mini iPad som skärm. Jag tror det kallas utveckling.

  1. Mitt första datorinköp skyllde jag på att yngste sonen måste få tillgång till en dator för att träna upp sina stavningskunskaper.

Kommentarer är stängda.