Vad gjorde man utan dumburken?

Visst blir det många timmars skärmtid för min del nu på vintern, för läsningen ligger för tillfället nere. När det gäller läsning är jag periodare och inväntar våren när jag kan sitta ute med min bok, för det är det bästa jag vet.

Nej, nu sitter jag antingen framför datorn eller pillar med mobilen, eller också ser jag på teve. Fortfarande har jag dock lyckats hålla mig från att sätta på den på dagtid. Först fram på eftermiddagen, när det är dags för kaffe vid tretiden, inleder jag dagens tittande. Den är verkligen ett fantastiskt sällskap och jag har, efter elva års ensamtittande, börjat vänja mig vid att jag inte har någon att kommentera programmen med och jag tål t o m höra mina egna skratt utan att det känns alltför pinsamt.

Just nu ser jag på serien Manifest på Netflix och den handlar om ett flygplansmysterium. Jag tröttnade ett tag på Ben Stone´s (i mitten på bilden) bekymmersrynkade panna och lätt hysteriska utspel, så efter ett par säsonger tänkte jag ge upp den, men jag fortsatte titta i alla fall och igår kväll såg jag det sista avsnittet av säsong tre och visst lär jag ge mig i kast med den fjärde och sista säsongens 10 avsnitt också. Fler lär det enligt Netflix inte bli och man utlovar dessutom att vi ska få en förklaring till hur det går till när ett flygplan landar fem och ett halvt år efter starten.

Men jag tittar inte bara på Netflix, det finns en hel del program i det vanliga utbudet som jag gillar (och ogillar). På Spåret är en favorit just nu, men Stjärnorna på slottet är jag mera tveksam till. Under den första delen med Pia Johansson, satt jag och grät och i nästa avsnitt fick jag min uppfattning om Lars Lerin totalt raserad, så igår blev det flygplansmysterier i stället för Anja Lundquist. På TV4 är Mästerkockarna i gång igen och dem vill jag inte missa och dessutom gillar jag Bytt är bytt och En plats i solen.

Ja, vad gjorde man utan teve? Alla i min ålder vet vad man gjorde innan vi fick tillgång till teve-apparaten. Tänk så många sällskapsspel, kortspel och annat man hann med och tänk så fascinerad man satt vid radion och lyssnade på Frukostklubben och Karusellen och tänk så spännande det var att gå på bio. Och så många handarbeten man hann med.

Åter till nutiden! Nu börjar det bli dags för lunch och jag har plockat fram lite kycklinglever som ska tillagas och sedan hoppas jag att vädret är nådigt så att jag kan ta mig en söndagspromenad. Det är mulet och lite blåsigt, men är det bara uppehållsväder kan det nog vara skapligt i alla fall. Igår blev det inte någon längre vända för ”oldisen” blev så glad över mitt besök, så jag blev sittande där mycket längre än jag tänkt.

Trevlig söndag!

21 reaktioner till “Vad gjorde man utan dumburken?

 1. Vi är inne på tredje säsongen så jag noterar tacksamt att vi får en förklaring på det hela. Jag tycker det är lättsam spänning för stunden och det passar mig just nu. Nog blir det mer skärmtid under vinterhalvåret men det kan man väl unna sig.

  Här blir det snart långpromenad. Vindarna ska öka rejält så det är nog lika bra att få den avklarad.

  Önskar en god söndag!

  Kram

  1. Jag har sett de flesta program som Lars Lerin gjort och jag tyckte att han var precis likadan i Stjärnorna på slottet, han avslöjade ju inget nytt direkt. Så jag är lite nyfiken på vilken uppfattning om honom du hade, och som blev totalt raserade?

   1. Jag känner ju inte till honom speciellt mycket utan har bara tyckt att han verkat vara en sällsynt trevlig och empatisk människa. Nu fick jag höra honom berätta om missbruk och om hur illa han behandlat sin/sina partners.

    1. Ja men också hur han ångrat sig och tagit sig ur missbruket och blivit en den han är idag!

 2. Samma här; visst blir det många timmars TV-tittande per dag! jag brukar se ”En plats i solen” på 8:an på vardagseftermiddagarna och sedan är det ju alltid något program varje kväll. ”PÅ spåret” är ett favoritprogram här också, jag gillar frågesporter. Däremot inte ”vanlig” sport, det ser jag aldrig på.
  Nu ska vi köra till Strandbacka och fika, ska bli kul!
  Kram, Monica

 3. Numera tittar jag sällan på TV. När jag jobbade kopplade jag av med diverse serier och naturprogram.
  Här blåser det ordentligt men solen har visat sej och den vill jag ha mera av.
  Kramar från oss

 4. I förra lägenheten hade vi var sin tv, men det var kanske lite onödigt, men maken är väldigt fäst vid fjärrkontrollen och anser det självklart att se nyheterna 19, 19.30, 21 och 22, så mitt urval är lite begränsat. Men jag har ju datorn.

  1. På Stenstugu hade vi också två st och det var bra, för Åke ville bara se fotboll och det är förunderligt så många fotbollsmatcher det visas. ♥

 5. Jag kan hålla med dig om mycket. I min ungdom kan jag lägga till piratradiokanalen Radio Nord.

  Jag har börjat kolla på Gränspolisen /tullens arbete på tv och kanal 5. Helt otroligt vad folk smugglar och försöker ta sig in olagligt.

  Datorarbetet är magert nu med pekfingervalsen.
  Kram🥰

  1. Jag förstår att det är lite bökigt att bara kunna använda en hand vid datorn, men det blir väl bättre med tiden. Kram

 6. Visst finns det bra grejer på dumburken (eller via streaming, som är det vi gör). Dock känner jag att har så mycket annat roligt att syssla med så jag väljer bort det mer och mer. Just nu sitter min man och kollar någon ny serie när jag kollar in bloggar och sedan läser min bok.

  1. Är man i full verksamhet betyder blir det inte så många stunder vid tv:n. När jag jobbade var jag borta i runt 11 timmar, så tiden framför tv:n blev minimal. Det tar jag igen nu!! ♥

 7. Det blir mycket häng framför både datorn och tv:n för min del – speciellt nu när jag har svårt att gå.
  Jag var i femårsåldern då farfar och farmor skaffade tv, men minns att det var mycket läsning och kortspel … och radio på den tiden. Farmor sydde, jag och farfar läste. Minns också att jag tecknade mycket … kanske något att börja med igen, istället för tv-tittandet.
  Kram

  1. Vi fick inte tv på Stenstugu förrän 1961, när Eva var nyfödd, men vi hade ju kompisar som vi hade teve, som vi brukade gå till när det sändes någon viktigt ishockeymatch t ex.
   Kram

 8. Jag sitter ju framför TVn eller datorn hela dagarna – och kvällarna, men igår blev jag oerhört besviken på den nya omtalade serien på 1:an ” ….vattnet….” Och detta trots några favoritskådisar. Rolle har gett upp, han ska inte se nåt mer. Själv ska jag väl försöka med ett avsnitt till …
  Och du missade inget i förra avsnittet av stjärnorna, det var tråkigt rent ut sagt.
  KRAM-Susie

  1. Jag håller helt med dig Susie! ”Händelser vid vatten var ett sällsynt tråkigt och rörigt program”. Jag fattade ingenting!!
   Stjärnorna har jag slutat titta på.
   Kram

 9. Mycket tycker vi lika, men tydligen olika om Stjärnorna på slottet. Jag gillar det programmet.
  Mycket tv-tittande blir det, även om jag lyssnar på böcker mer, ser inte på tvn på dagtid annat än undantagsvis och då tittar jag via datorn på streamade program, som bara jag är intresserad av, inte Berra.
  Han har svårt att hänga med i serier och glömmer snart vad han sett, sorgligt men sant, men hans glömska eskalerar.
  Kram/Kicki

  1. Så tråkigt att Berra börjar bli glömst, men det kommer väl till de flesta som kommer upp i åren. I backspegeln kan jag medge att även Åke blev ganska dement de sista åren. Barnen såg det, men inte jag. Jag förnekade det envist…..
   Kram

Kommentarer är stängda.