Nostalgiska tankar på ”Sitårkars dag”

Sitårkar – Vad är det nu för ett konstigt ord? Allnakku förklarar:

Det är nu man skall sätta igång med sitårkar, arbete som utförs sittande. Förr lappade man fisknät, kardade ull och stickade strumpor. Nu finns många sitårkar att välja på och alla är bra, om man kan prata samtidigt.

När jag läste beskrivingen kom jag att tänka på en sitårke som man höll på med vintertid – lappa sädsäckar.

Vi hade travar med jutesäckar, liknande dem på bilden, på magasinet och de användes under tröskningen innan det kom modernare tröskor där säden samlades i en tank. När det var säcktröskor slets säckarna väldigt och varje vinter sorterade Åke dem och kom in med travar av säckar där det fanns hål som skulle lagas.

Man kunde inte hålla på med det i köket, för det var ett jobb som skräpade väldigt, utan vi; svärmor och jag, satt ute i pannrummet med stoppnålar och garn och fyllde i hålen så att säckarna skulle kunna användas en gång till.

Och inte ett foto från den tiden har jag, som kan bekräfta att det jag skriver om har hänt, men många ”källingar” från landet har nog varit med om att lappa säckar. Tänk om man varit så klok att man tagit lite flera bilder från vardagen på Stenstugu. Jag är så glad över de få vardagsbilder som finns!

Det är en solig och fin lördag och efter lunch ska jag ta mig en promenad och om planerna håller ska jag gå och hälsa på en ”oldis” på Åvallegården också.

Trevlig lördag!

21 reaktioner till “Nostalgiska tankar på ”Sitårkars dag”

 1. Jag kan tänka mig att det var innebar mycket arbete för er och arbetsuppgifter som man som stadsbo inte ens känner till. Det är verkligen synd att det inte finns dokumenterat för vardagen är ju den största delen av år historia.

  Önskar en god lördag nu!

  Kram

  1. Det är ju så, men på den tiden tog man bara foton på resor, årsdagar och på barnen. Den där rullen i kameran skulle ju räcka länge….
   Kram

  1. Oldisen blev så glad: ”Det här är den stora glädjens dag”, sa han flera gånger. Om han tänker betala eller inte vet jag inte, men jag lämnade ditt brev i alla fall. Kram

 2. Tänk, så mycket du har varit med om, som jag aldrig ens visste fanns! Vilka annorlunda liv vi levt, trots att vi är i samma ålder! Det är delvis därför jag tycker så mycket om din blogg: Du berättar så fina, gamla minnen, som man kan leva sig in i! Tack för det!
  Har just kommit in från en promenad och idag blåste det friskt, så idag gick jag inte ner till stranden.
  Nu ska jag ägna mig en stund år ett ”sittjobb”, mitt pussel!
  Ha en fortsatt trevlig lördag!
  Kram, Monica

  1. Tack Monica, det är roligt att höra att någon uppskattar mitt rotande i minnenas arkiv.
   Jag har just kommit hem efter en kortare promenad. Jag ”fastnade” hos 2oldisen”
   Kram

 3. På den tiden var ju foton något man var sparsam med eftersom det var kostsamt. Numera fotar vi väldigt mycket, kanske för mycket ibland.

  Önskar dig en skön lördagspromenad och sedan en fin kväll.
  Kram

 4. Direkt hade jag ”säcklukten” och dammet i näsan! Vi lappade inte säckar inne (det gjordes så fort som man kunde sitta ute i solen), men när pappa hade byggt kallufttork så skulle det sys ett stort täcke av säckar som skulle bredas ut när höfrö torkades. Då fick mamma ge sig, det syddes på maskin och inne. Jag sydde, det var full gas på på vår första el-symaskin. Roligt!

 5. Jadu, lappat säckar , det har man gjort i sin dar!!! Men vi limmade lappar på säckarna. Det var ett ”barnarbete” för mej och min bror. Jag har heller ingen annan bild på det än det jag har i huvudet. Pappa tog bilen och åkte något ärende. Vi hade min transistorradio på och hölls på logen med portarna stängda och hade koll på när pappa kom hem igen. Då tog vi tag i säckarna igen, för vi gjorde väl allt annat än att laga säckar, hihi.
  Annars har jag ett ”sittarbete” idag, knypplar och tittar på skidskytte.
  Kram Inger

  1. Här förekom inte lim utan det var gammeldags stoppning som gällde.
   Lycka till med knypplingen! Det har jag aldrig provat på.
   Kram

 6. Så intressant med säckarna! Vi hade inte jordbruk, men doften av jutesäckar är jag ändå bekant med, för vi hade dem när vi körde ved på sparken från det större förrådet till förrådet vid huset. Det har jag inte tänkt på på många år, så tack för påminnelsen!

 7. Ännu ett intressant inlägg. Minns att pappa fick mjölsäckar som vi tvättade och använde som handdukar. Pappa jobbade som lastbils chaufför och vi odlade grönsaker som såldes. Tack vare dina inlägg har jag börjat minnas.
  Kramar från oss

  1. Det var sånt som skulle göras och det var ju tillfredsställande när Åke kom in och hämtade traven med nylagade säcker. ♥

Kommentarer är stängda.