Trettondagsafton

Trettondagsafton 2023 bjuder inte heller på något trevligt promenadväder, för det regnar/snöar i dag också, så jag har roat mig med att ta vara på en strykhög och lite annat pyssel på förmiddagen och sedan hamnade jag här vid datorn.

Förr var trettondagsafton ofta en kväll när det var julkalas hos några av Åkes släktingar och just den kvällen brukade vi vara vid Bosarve hos kusin Karin o kusin Gösta och där bjöds det på mat. I köket stod tv:n och efter maten kunde de som så önskade ta sig en titt på revyn som alltid ges den kvällen (I år får vi titta på Scalarevyn) och ”gubbarna” kunde dra sig tillbaka i en hörna och spela kort. Det var glada och trevliga tillställningar.

Julkalasen startade annars redan på annandag jul, då vi var bjudna till Åkes kusin Kerstin i Sanda, som fyllde år den dagen och nästa brukade vara hos kusin Evy på nyårsdagen då hon fyllde år och sedan fylldes det på med bjudningar hos grannar och andra släktingar, plus att vi själva skulle hålla ett.

Visst kalasas det nu också, även om det inte blir så stora tillställningar. På lördag ska vi till exempel ha kroppkakskalas på Stenstugu och det är inte det sämsta minsann.

Trevlig trettondagsafton!

12 reaktioner till “Trettondagsafton

 1. Jag minns att vi var på kalas hos olika släktingar när jag var barn. Som vuxen har jag aldrig haft några. Snöblandat regn så det är inget vi gillar.
  Kramar från oss

 2. Så trevligt det låter med alla släktkalas ni hade! Jag minns att det var mycket sådant när jag var barn, vi var alltid på julgransplundring hos min moster och en annan moster bjöd varje annandag jul på stort släktkalas.
  Så är det inte nu för tiden, men någon gång per år försöker vi samla hela vår familj. Vi är ju numera 20 st, så det får bli på sommaren när man kan vara ute…
  Gråväder här idag igen, så det lockar inte till promenad precis!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. När jag var barn hade vi julgransplundring den 27 januari när lillasyster Kerstin fyllde år. Tänk att mamma kunde ha granen kvar så länge!
   Kram

 3. Även jag minns att det brukade vara släktkalas eller festligheter i samband med trettondagsafton men det inte lika vanligt numera känner jag. Här blev det långpromenad i lätt duggregn men det var skönt ändå.

  Önskar en fin afton!

  Kram

 4. Här kom det plötsligt lite snö, men det smälte genast. Annars har det regnat som vanligt. Vi hade också släktkalas stup i ett vid jultid, men nu är det bara julafton. Jag känner att dels har förstås många av släktingarna dött undan, men de här åren med covid har också betytt att det känns annorlunda, tyvärr.

  1. Det mesta av snön smälte här också, men nu har vi ett par grader kallt, så vem vet hur det ser ut i morgon?
   Här på Odvalds hade vi så trevliga grannbjudningar, men i och med pandemin försvann de. Vi har blivit ganska osociala på många sätt…

 5. Om jag vore på Öjn så skulle jag komma som ett skott till Stenstugu! Kroppkakor som är så gott!!! Tänk på mej lite när du mumsar på dem…
  Kram Inger

Kommentarer är stängda.