Visst ville man ha lockar!

Det var tur att jag gick ut på en promenad igår, för i dag faller det en blandning av snö och regn från den blygrå himlen och det är bara någon enstaka plusgrad, så jag håller mig nog inomhus den här onsdagen. Igår var det ganska skapligt väder, så jag tog en runda på Barkan efter lunch och där är det alltid trevligt att gå.

När jag kom hem hade jag lite pyssel vid datorn och sen såg jag en dansk serie på SvtPlay som heter Carmen Curlers:

Den entusiastiske entreprenören Axel och den handlingskraftiga bondhustrun Birthe drar på 1960-talet igång Danmarks största arbetsplats med hjälp av en liten elektrisk papiljott. Serien är inspirerad av verkliga händelser.

Ingrid 15 år

Carmen Curlers är väl egentligen en ganska banal historia, men trots allt ett tidsdokument från 60-talet.

I verkligheten lanserades den där papiljotten 1963, så jag tycker att man borde känna till den, men det gör jag inte.

Det jag däremot minns är när man permanentade håret genom att frissan rullade upp det på spolar och på dem satte hon en klämma som via en kabel värmdes upp med elektricitet. Du milde tid så krulligt det blev!

Första gången jag fick göra en permanent var nog till konfirmationen för då skulle man ju vara fin och sista gången jag såg en sådan teknik för permanentning var på en damfrisering i Riga någon gång i slutet på 80-talet.

I dag har jag bäddat rent i sängen och tvättmaskinen har fått årets första uppdrag och det har den snart klarat av. Nog är det en välsignelse att ha en egen tvättmaskin och slippa boka tvättstugan. Det kostar en slant, för elen får jag ju stå för själv, men det är det värt.

Jag har varit runt en vända med vattenkannan också, men julgruppen från Bosse o Carina fick jag ta ut i köket och vattna, för jag är rädd om bordet där den står.

Trevlig onsdag!

22 reaktioner till “Visst ville man ha lockar!

 1. Här är det grått och regn idag, men fortfarande 6-7 grader varmt.
  De permanentspolarna minns jag inte, men nog blev jag också permanentad på den tiden!
  Visst är det skönt att ha egen tvättmaskin! Det är ett absolut måste för mig, när vi någon gång ska flytta till lägenhet!
  Så fint din julgrupp ännu står! Här har jag plockat undan det mesta julpyntet, men ljusstakarna får vara kvar ett tag till.
  Kram, Monica

 2. Min mamma hade Carmen curlers men jag tror att flugan rann ganska snabbt ut i sanden. Eller så var det så att locktängerna tog över.
  Här har det ösregnat nästan hela dagen tyvärr…

  Önskar en fortsatt fin onsdag!

  1. Jag minns att mamma hade locktång som vi fick använda. Själv behövde hon den inte, för hon hade ett fint självfall och alltid kort hår. Kram

 3. Lockigt hår är så fint, min mamma brukade också locka håret då hon hade kort hår 🙂 ❤️ Jag har en sån där locktång så när jag vill vara extra fin så lallar jag på med den 😉 kramis ❤️

 4. Själv hade jag självlockigt hår i ungdomen och hade möda att få det rakt istället 🙂
  Snöfall här från middagstid ungefär … -1 grad på termometern och lite blåsigt. Inte ett dugg skönt.
  Kram

  1. Självlockigt hår kan nog vara lite svårt att få någon ordning på. Själv har jag alltid haft spikrakt.
   Här har det varit regn och rusk hela dagen. Kram

 5. Hade också självfall och det var inte modernt. Julen är bortstädad och det känns bra.
  Snö på förmiddagen och regn på eftermiddagen +3.
  Kramar från oss

  1. Här vill jag allt ha julen kvar ett tag till, men jag pyntar ju inte förrän dagarna runt 4:de advent.
   Kramar till er!

 6. Så stilig hyacint! Jag minns namnet Carmen Curlers, men hos oss hade vi jättestora spolar som skulle göra mitt hår slätare. Man satte fast dem med pinnar, som kunde hamna rätt fel i huvudsvålen, inte bekvämt alls, men mamma tyckte det var roligt. När jag flyttade hemifrån gav jag upp.

  1. Tänk vilket jobb vi har med vårt hår. Jag har alltid haft spikrakt hår, men nu sedan det blivit vitt kröker det till sig lite i topparna.♥

 7. Jag minns Carmen Curlers, men minns inte tiden. Inte aktuellt för mig, mitt hår är rakt och har sina egna idéer. Körde med permanent en tid, men nu behöver jag bara se ordet så minns jag lukten av de obehagliga kemikalierna. Nuförtiden blir det färg idet grå. Här är vi från och med ikväll inne i en köldperiod, -12,5 just nu.

  1. Jag har t o m gett upp det där med färg och är numera vithårig. Inte så kul förstås, men jag ids inte….
   Nu i kväll har vi +2º och det har regnat i stort sett hela dagen. Godnatt!

 8. Dom kommer jag ihåg. men jag hade aldrig några sådana, de var lite för dyra för mig. Måste nog se det där programmet. Ser att det finns att se till sista januari nästa år. Så jag borde väl kunna hinna…

  Kram

 9. En egen tvättmaskin är guld värt! Här finns ju inte ens tvättstugor utan de som ingen tvättmaskin har får ta med sig tvätten när de handlar och slänga in i Tvättomaten under tiden. vi gjorde så ibland när vi bodde i vanen, men det var varierande kvalitet på den tvätten. Handtvätt föredrog jag då. Men nu har jag en grym maskin i badrummet, som jag dessutom har ekonomiprogram på för att spara el.

  1. Jag hör ju hur mycket det tjafsas i vår tvättstuga, så jag är tacksam över att inte behöva använda den.

 10. Carmen Curlers har jag strö tittat på lite, spännande upptäckt men går det inte lite trögt men uppfinningen? Blev det något av detta i verkliga livet? Jag är inte så insatt i alla detaljer när det gäller hår 😉 Förutom att jag hade mycket självfall när jag var typ 15 år då. Man kanske ska ta och visa upp en bild…

 11. Vilken snygg julgrupp, helt sagolik, den gillar jag.
  Ja, det var helt annorlunda förr i tiden, men detta med permanent har jag personligen inget minne av. Första gången jag var till en frisör, då var jag cirka 30 år och då klippte jag mig bara, har lite självfall, eller hade.
  Ha en finfin trettondagshelg.
  Kram!

  1. Var du 30 år första gången du var vid en frisör? Då förstår jag att du missad de där Carmen curlers du också. Ha en fin helg du också!
   Kram

Kommentarer är stängda.