Kärringdöd, TV-vanor och Fredagsfrågor

Kärringdöd är ett uttryck för en plötslig, överraskande halka som Åke brukade använda och kärringdöd är det tydligen i dag, för Radio Gotlands morgonsändning har haft fokus på det och intervjuat både gångtrafikanter, bilister och däckverkstäder. Det är med andra ord vinterns första halka som slagit till på Gotland. Jag har ännu sommardäcken på, men jag behöver inte ut och köra i dag, som tur är. Jag har varit ute och provgått på vägen här utanför och där var det halkfritt i alla fall, men jag håller mig nog inne i dag ändå. Det är en blåsig fredag med bara någon enstaka plusgrad och solen, som visade sig ett tag på morgonen har försvunnit igen.

Och jag lär få hålla mig inomhus i morgon också för nu har SMHI utfärdat en gul varning inför lördagen:

Gul varning är SMHI:s lägsta, och snöfallet som väntas komma under lördagen kan, enligt SMHI:s hemsida, komma att orsaka trafikstörningar med bland annat begränsad framkomlighet, risk för förseningar inom kollektivtrafiken samt långsammare trafik på grund av halka, snömodd, dålig sikt och snörök. Även områden med luftburna elledningar kan påverkas.

Och nu snöar det, men det blir förhoppningsvis ingenting som kommer att ligga kvar.

Jag skäms nästan att erkänna det, men senaste veckan har jag tittat på en serie på Netflix som heter Chesapeake Shores och det är en riktig såpa, som man väl egentligen inte skulle slösa bort tid på att sitta och se, men det är en trevlig underhållning för stunden och den är snäll och oförarglig och man blir nyfiken på hur det ska gå för den röriga familjen O´Brien. Det finns sex säsonger med totalt femtiosex avsnitt och om du gillar feelgood är det här serien för dig och för mig är det trevligt med omväxling till alla kriminalhistorier jag mestadels ser. Jag varvar serier på Netflix och SvtPlay med de program jag ser på ”vanlig” teve, vilket inte är så många, men i kväll börjar På Spåret och det vill jag inte vill missa.

På fredagarna ställer elisamatilda fem frågor och i dag handlar det om ett aktuell ämne, Inflation.

 1. Vad har det blivit för mycket av hemma? Onödigt mycket porslin som aldrig används.
 2. Vad skulle du gott kunna göra av med? En del kläder som hänger och kymper i klädkammaren.
 3. Vad har tillkommit i ditt hem som inte passar in? Jag tycker att allt passar in.
 4. Vad har du lagt mest pengar på i år? Värmlandsresan.
 5. Vad har mest ökat i pris som du vanligtvis köper? Smör, kyckling, sötmandel.

Trevlig fredag!

22 reaktioner till “Kärringdöd, TV-vanor och Fredagsfrågor

 1. skäms inte längre för nåt, tittar på det som underhåller för stunden 🙂
  Inga kläder krymper, tvärtom! Har väl råd att äta vad jag vill, men tänker efter, gör fynd med bra mat med kort datum.

 2. Det var minus i morse och jag hade tid för däcksbyte. Som tur är har jag garage för det var många som skrapade rutor. Klart du skall titta på sånt du tycker om. Jag köper ofta mat med kort datum och fryser in det.
  Kramar från oss

  1. Jag har också garage och det är jag tacksam för. Jag får nog hjälp av sonen med däcksbyte nu i helgen. Kramar till er!

 3. Det var ett annorlunda uttryck måste jag säga!
  Inte ska man skämmas för att man ser vissa program. Underhållning för stunden betyder mycket tycker jag. Själv har jag hittat några program jag följer. Inte högsta kvalitet men precis som din serie bjuder de på lättsam underhållning för stunden vilket är nog så viktigt.
  Här talas det om snöblandat regn i natt men vi får väl se…

  Kram och god fredag!

  1. Ja, kärringarna går ut och halkar omkull vet du! Just nu har snöyran upphört och solen lyser. Få se om den här kärringen vågar sig ut i eftermiddag. Kram

 4. Käringdöd låter verkligen hemskt och det är ju ishalkan också! Jag fasar för halka och undviker så mycket jag kan, att vara ut och köra då. Promenader på stranden och i strandskogen går bra, men inte på vägar helst! Ingen snö och halka här än, men bara 5 grader varmt.
  Inte ska man skämmas för vad man gillar att s på TV eller någon betalkanal! Jag brukar se en sjukhusserie som heter ”St Aidans sjukhus” på SvTPlay och den är kanske att betrakta som en Feel-good-serie , men jag gillar den!
  Ökat i pris, ja det har maten verkligen gjort, det märker t.o.m. jag, som annars har dålig koll på sånt! Kaffe, Bregott, t.ex., man baxnar ju!
  Solig, men blåsig dag här, får väl bli lite trädgårdsarbete, nu börjar träden ha tappat de flesta löven.
  Ha en trevlig kväll med ”På spåret”!
  Kram, Monica

  1. St Aidens ser jag också på måndagarna och då ser veckans båda avsnitt. Den är så mysig!
   Tack o kram till dig Monica!

 5. Så härligt att du har lagt mest pengar på Värmlandsresan! Alltid skönt att komma ut och röra på sig!
  Inte ska du skämmas över vad du ser på TV! I kväll blir det På spåret hos oss också!

  1. På Spåret är en härligt tävlingsprogram. Inte för att jag lyckas klura ut destinationen så ofta, men det är kul ändå.

 6. Ja smör verkar ha skjutit i höjden. Väldigt udda! Bröd är också dyrt, det är oproportionerligt dyrt. Hoppas du slipper den riktiga halkan! Ha en fin helg trots snö!

 7. Man utlovar snö här också i morgon, det är verkligen inte min favoritväderlek. Dessutom har jag inte tid för däckbyte förrän på torsdag, men då ska väl snön vara borta igen. Och på måndag ska jag testa mina fönsterljusstakar så att jag ev kan komplettera lampor när jag handlar på tisdag.

  1. Vi har fått snö i natt, men jag hoppas att den försvinner illa kvickt. Jag har inte heller fått på dubbdäcken, så jag får hålla mig hemma till sonen får tid att hjälpa mig. Ha en fin helg!

 8. kul med olika slag av TV – serier. vanlig TV har inte mycket att erbjuda. På spåret sef jag väldigt gärna och Babl på söndagskvällarna. kläder som hänger och krymper skulle förbjudas. måste vaa dålig kvaliget

 9. Vad bra du är försiktig i halkan! Det kan verkligen vara förrädiskt underlag på vintern. Jag tänker en ser vad en vill se, varför skämmas för det? Smör har blivit dyrare här också.

  1. Det mesta har stigit i pris och jag är tacksam för att jag ändå kan köpa det jag vill ha. Det är inte allom givet. Trevlig helg!

 10. Det är ju rätt trist att kläderna krymper i garderoben! Drabbar mig också. Det är väl inget fel i att titta på lättsam underhållning, det kan vi allt behöva när verkligheten är rätt kass. Jag har ju följt Idol-resan så jag ska se På spåret på Play, men inte ikväll för då kommer ju Så mycket bättre.
  Jag har med varm hand överlåtit glas och porslin till dottern som gärna visar upp dem i ett vitrinskåp men sällan använder dem. Nu vill hon ha böcker, inte att läsa utan som inredningsdetaljer. Därför åker mina många bokband om Finska kriget och Runebergs samlade verk snart iväg…Ha en skön helg, här har inte snöovädret börjat ännu, men jag beställde dubbkängor idag då mina gamla icebugs efter 5 års idog användning börjat tappa dubbarna.
  Trevlig helg

  1. Det är ju roligt och praktiskt när nästa generation vill ta över både det ena och det andra. Det är så roligt när gamla prylar kommer till användning.
   Trevlig helg själv!

Kommentarer är stängda.