Alla själars dag

Igår firade vi helgonen och i dag ska vi tänka på våra avlidna anhöriga, heller hur är det tänkt? På svenska kyrkans hemsida kan man läsa:

Alla själars dag och alla helgons dag hör ihop: När vi minns helgonens liv kan vi också få tänka på våra egna närmaste, som har gått före oss. Temat för söndagen är Vårt eviga hopp, som ska påminna oss om att sorgen har en guldkant – hoppet om det eviga livet hos Gud.

Det är en lite blåsig söndag, men solen tittar fram i alla fall och jag har varit en vända på kyrkogårdarna i Klinte och Fröjel, kollat ljusen och stått och tänkt på hur fort åren går. I somras var det 20 år sedan mamma dog och det är 10 år sedan Åke gick bort.

I Fröjel gick jag ut till Kastalen och stod och tittade ut över havet en stund.

Jag fick ett tips från Eva i fredags om att ”Hannah är tillbaka igen” och det innebar att den tredje säsongen av The Split med Nicola Walker finns nu på SvtPlay och jag började omgående se ett par avsnitt. Den är ju så bra!

Ha en fin Alla själars dag!

22 reaktioner till “Alla själars dag

 1. Jo så är väl tanken. Helgonen i går och anhöriga i dag. Men ärligt talat så tycker jag inte det finns något rätt eller fel här utan det är upp till var och en. Minnas och tända ett ljus kan man göra vilket dag som helst dessutom. Men visst här det till med ett besök vid gravarna.

  Önskar en god söndag nu!

  Kram

 2. The Split är en mycket bra serie med fantastiska skådisar. Som alltid när det är en GB-serie…
  Hade tänkt gå ut i trädgården för första gången på månader igår, men det kändes så ruggigt trots sol att det bara blev minnesljus inne!
  KTAM-Susie

  1. I dag blev ruggigt här efter lunch. Jag klädde på mig för att gå ut en vända, men när jag kom utanför dörren började det regna och så sugen på frisk luft vara jag inte, så jag gick in igen.
   Kram

 3. Själv fick jag googla på vad som är skillnaden på Allhelgonadagen och Alla Helgons dag, något förvirrande… Alla själars dag visste jag inte ens att det fanns! Håller med om att tiden går fort! Då var vi lika gamla när vi förlorade våra mammor – min mamma dog för 18 år sedan, dagen före sin 99-års-dag!
  Här har vi en riktigt gråtung dag idag, man får ha tänt inne hela dagen.
  Har också börjat se ”The split”, visst är den bra!
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Det är lite krångligt den här helgen med alla olika dagar. Mamma blev inte så gammal, hon var 89år när hon dog. The split är jättebra och jag gillar verkligen Nicola Walker. Kram

 4. Jag halkade in på ett avsnitt av den här serien, som jag inte kände till sen tidigare. Den verkade riktigt sevärd. Kram

 5. Får tacka för tipset angående tv-serien där, har jag ju missat totalt.
  Engelska serier har ju något speciellt helt klart.

  Ja, tiden går, i år är det 16 år sedan min mamma gick bort och 7 år sedan pappa också gick bort.
  Man får minnas dem lite speciellt en sådan här helg.

  Ha en fin kväll Ingrid.

 6. Igår blev jag liggande I feber och magsmärtor så det blev inget besök vid graven men idag kändes det lite bättre.
  Jag satte ut en lykta med batteriljus. Mamma avskydde levande ljus, hon förfasade sig över den ganska nya traditionen att sätta levande ljus på gravarna. Jag tycker att hon får stå ut med en liten ”lampa” i alla fall.
  I torsdags e.m. Var vi på djurkyrkogården och satte ut lyktor. Där var lyktor på de flesta gravar och många var där. Djurskyddet bjöd på glögg, godis o frukt och det fanns även godis till de fyrbenta.
  Kram

  1. Så skönt att du mår lite bättre i dag.
   Det där med att tända ljus på gravarna var det många år innan vi började med. Svärmor o svärfar hade ju varit i Amerika och de ansåg att det var en katolsk sed som vi absolut inte skulle anamma. Själva var de baptister och allt katolskt var av ondo.
   Det låter så trevligt att man även uppmärksammardagen på djurkyrkogården. Kram

 7. Så är det allt.
  Tänk så fort tiden går. Förstår att dina tankar går till Åke. Det är tungt att mista någon som man har kär, någon som, så att säga är en del av ens liv.
  Sköt om dig och hoppas att du har en bra söndagskväll.
  Kram!

  1. Jag var 18 år när vi träffades och vi var gifta i nästan 51 år. Han min bäste vän och min man och också mina arbetskamrat under alla år vi jobbade tillsammans på gården. Det går inte att släppa greppet om honom riktigt. ♥ Kram

 8. Det är klart att många tankar går till dem man saknar vanliga dagar också, men kanske i synnerhet i helgen. En så vacker bild du tog av havet!

 9. Här har det inte ”firats” nån allahelgondag, men visst har jag väl skickat en tanke till nära och kära som inte finns mer.
  The Split, den måste jag kolla, har inte noterat att den börjat med en ny säsong.
  Kram/Kicki

Kommentarer är stängda.