Det där med steg

Regnet hänger i luften i dag, men i gengäld är det ju milt, så uttrycket inget ont som inte har något gott med sig stämmer tydligen. I dag väntar ett styrelsemöte efter lunch, så förmodligen blir det inte någon promenad, men jag hörde i ett nyhetsinslag på teve att nu är det 6000 steg om dagen som gäller om man ska hålla sig i form.

Förr rekommenderade Socialstyrelsen 8000 steg per dag och så länge jag jobbade klarade jag nästan det under arbetsveckorna genom promenaderna till och från busstationen, promenaden när man skulle ut och äta lunch någonstans och allt spring på kontoret. Sedan var det helt plötsligt 10000 som gällde och för att komma upp i det behöver man gå ordentliga promenader, men nu räcker det enligt experterna alltså med 6000 steg 5 dagar i veckan för att uppnå maximal effekt på hälsan.

Går man fler steg ökar man kanske konditionen, men inte effekten på hälsan. Teorierna skiftar, så vi får väl se hur länge den här är gällande. I tisdag uppfyllde jag med råge dagens mål, igår blev det 5262 och i söndags 6179, men i måndags var jag inte ute och rörde på mig så då blev det bara 679 innesteg.

I dag har Sabina namnsdag och jag känner ingen som heter det, man jag tycker att det är ett vackert namn och det har funnits i släkten. Den vackra kvinnan på bilder är min mormorsmor Sabina Klintberg.

I wikipedia kan man läsa att år 2003 fick 78 flickor namnet, varav 43 fick det som tilltalsnamn. Vi tre systrar fick fina rejäla kvinnonamn; Ingrid Elisabet, Barbro Kristina och Kerstin Birgitta, men visst hade det varit roligt om man hade fått ärva mormorsmors vackra namn. Att inte mamma tänkte på det! Många äldre namn har ju blivit populära igen, så varför inte Sabina?

   Gårdagens nit – den där pajen – blev inte uppäten. Man ska inte kasta mat, men jag rapade fisk och dill hela eftermiddagen, så jag kunde bara inte….

   Trevlig torsdag!

   31 reaktioner till “Det där med steg

   1. Nej, ibland får man ge upp om mat och kasta, men det är inte lätt, vi är ju uppfostrade till att vara sparsamma.
    6000 steg i 5 dagar uppfyller jag inte, men det blir ju en del trädgårdsarbete också, och det ger ju också motion!
    Mina systrar och jag fick också namn som väl var populära på den tiden: Eva Kerstin (vår mormorsmor hette Kerstin), Monica Elisabeth (vår farmor hette Elisabeth) och Rigmor Annika. Sabina var ett ovanligt namn, men mycket vackert!
    Ha en bra dag på styrelsemötet!
    Kram, Monica

    1. Mamma hette Runa och är också gaska ovanligt. Den enda som fått ärva det är min syster Kerstins ena barnbarn, men bara som tillnamn.
     Tack Monica och ha en fin dag!
     Kram

   2. Min mamma och hennes systrar fick också liknande namn, bland annat Barbro och Birgitta. Deras andra namn var dock samma nämligen Eriksdotter. Efter många år som lärare kan jag konstatera att Sabina aldrig blivit riktigt populärt trots att det är fint.

    Kram och god torsdag!

   3. Har en granne som heter Sabina och tycker det är fint.
    Går 4 gånger om dagen med Minton och det känns bra.
    Kramar från oss

    1. Så roligt att du har en Sabina som granne. Jag tycker att det är riktigt fint. Som hundägare blir det nog många steg om dagen. Kram

   4. Sabina, nej känner ingen Sabina.
    Min mormor hette Edla och mamma Anna.
    Visst har det hänt att jag kastat mat, men kommer inte ihåg vilket tillfälle.
    Trevlig torsdag, kram!

   5. Ang steg så tror jag att man sak lyssna mest på sig själv och inte på myndigheter. Hur många steg mår jag bra av? Sätta upp inte för höga krav, utan att bli glad när man gör något, istället för att bli besviken när man inte gör tillräckligt. Huvudsaken är att man rör på sig, hur mycket är individuellt.
    Jag går otroligt många steg per dag här i Spanien, klimatet hjälper till. När jag kommer hem ska jag dra ner på takten.
    Ha det skönt och njut!

    1. Jag måste säga att jag egentligen inte bekymrar mig om hur många steg jag går, men visst kollar jag när jag kommer hem.
     Jag hade ingen stegräknare när jag var på Teneriffa, men där blev det nog mer än 10000 om dagen, för oj vad jag gick och det märktes att efter tre veckor där var konditionen i alla fall på topp. Där var det många och långa trappor att träna i också. Kram

   6. Sabina är ett ovanligt men vackert namn – jag har aldrig träffat någon med det namnet.
    Min farmor hette Linnéa och jag fick det som andranamn, men åh vad jag skämdes över det när jag gick i skolan. Nu är det ett ganska vanligt flicknamn och jag tycker det är fint. Min mamma fick namnet Kristina, med Eugenia som andranamn efter sin mormor, så jag får väl vara glad att jag slapp Eugenia 🙂
    Jag går oftast mellan 6000 och 9000 steg per dag .. och det tycker jag känns ganska lagom.
    Kram

    1. Visst är Linnea ett fint namn och en vacker blomma också. Eugenia kan du nog vara glad att du slapp! Du är en flitig motionär och så har du ju så trevligt sällskap också. Kram

   7. ” Halkade ” in till dej via Gunnel. Pantertanten. Ser att du har de flesta av mina bloggvänner som kommentatorer. Och så hat jag missat dej!

    Tänker att åttio år är en ålder då man börjar bli gammal ( fyller själv snart 69), men så tycks det inte vara vad det gäller dej. Man blir så glad av att läsa, att man kan ha ett bra liv, även som ”medelålders” pensionär.
    Har kört med 10 000 steg under ett antal år. Inte lyckats varje dag, men de allra flesta. Så sa en ung kollega, som dessutom är läkardotter, att 6000 räcker. Varvid jag ställde in fitbit-aktivietesklockan på 6000 steg. Det funkar alltid, om man inte är sjuk. Och tänk, hon hade rätt.

    Fiskpaj, det låter inte så gott. Men man måste ju pröva innan man kan dissa. Ibland får man lov att slänga mat…. man måset ju må väl av den.

    Ha en god kväll! Anna-Lena

    1. Hej Anna-Lena och välkommen hit till mig! Visst kan man ha ett bra liv även som 80+ även om det tar emot lite ibland.
     6000 steg är faktiskt ett ganska lagom mål.
     Ha en fin kväll du också!

   8. Jag har sagt det många gånger förr: jag slopade allt vad stegräknande heter när jag fick ihop 10 000 steg med att hacka ett kilo vitlök… När jag har mina ”gåperioder2 är det däremot roligt att ha telefonen i fickan och kolla hur mycket antalet steg kan variera på samma sträcka. Tre timmar med dahliaknölar och lövhögar tror jag är ”måttet fullt” för idag…

    1. Fitbit aktivitetsarmband registrerar inga steg när man hackar lök.
     Du har helt klart motionerat tillräckligt i dag. ♥

   9. Ena dottern hade en kompis, som hette Sabine (tysk pappa), så det var väl nära. Min mamma hette Augusta som andra namn, efter sin mamma, mormor och farmor, men hon tyckte det var så förfärligt så jag slapp. Och det där med stegen – jag hade en stegräknare som jag gillade, men sen tappade jag den och har inte orkat skaffa en ny. Jag går det som känns bekvämt!

    1. Jag tycker att du kan vara glad att du slapp undan Augusta. Jag fick en aktivitetsklockan av barnbarnen när jag fyllde 80 och den har jag mycket roligt med. I alla fall periodvis, för rätt vad det är lägger jag undan den ett tag.

    1. De där italienska gossarna skulle väl kunna se till så att jag får några barnbarnsbarn snart, en lite tös som de kan döpa till Sabina. ♥

   10. Visst är det kul att räkna steg 🙂 Och det känns skönt att rekommendationen gått ner till 6000 per dag, för det är vad jag kan klara av med mitt jobb, inser jag nu.

   11. De där experterna vet knappast vad de talar om. Men man får vara glad för varje steg man hinner ta. Vissa experter talar om 10 000 steg utöver de man får i sin vardag. Alltså att man behöver aktivt skaffa dessa steg. Men, men… Suck!

    Sabina är ett vackert namn, men jag känner ingen som heter det.

    Ha en fin kväll!
    Kram

    1. Jag misstänker att ni inom vården knappas behöver räkna steg på fritiden ni gör säkert tillräckligt många under arbetstid.
     Ha en fin kväll du också! Kram

   12. Det låter bra att man kan klara sig med mindre antal steg för hälsans skull.Undrar hur länge det vara innan nästa ändring. Sabina är vackert men jag har aldrig träffat på någon med det namnet. Kram

    1. Ja, så de håller på! Det kommer snart några nya påhitt om hur vi ska leva för att leva länge och hålla oss friska.
     Kram

   13. Det är fint med lite mer udda namn och då gärna några släktrelaterade. Själv heter jag förutom Susann – utan e på slutet – också Irene Gunhild som kommer från farmor och mormor.
    Igår var jag på medicinsk fotvård i Klintehamn så idag är mina fötter otroligt sköna – och snygga!
    KRAM-Susie

   Kommentarer är stängda.