Haustjamninggi och Fem Fredagsfrågor

I dag kan man läsa i Allnakku att det är Haustjamninggi:

Dag u nat jär likk si langge när vörr har hinne ti haustjamninggi, vilket betyder att dag och natt är lika långa, när vi har hunnit till höstdagjämningen.

Jag är inte någon större vän av hösten och tycker att det är väldigt vemodigt när det bara blir mörkare och mörkare och den här dagen tar vi slutgiltigt farväl till sommaren, för nu börjar mörkret råda över ljuset. Och inte ser det ut som om vi får behålla sommartiden heller, utan även i år går vi över till vintertid/normaltid sista helgen i oktober.

I dag är det en gråmulen fredag, men jag muntrar upp mig med elisamatildas fredagsutmaning som i dag har temat Att göra och här kommer mina svar:

1. Vilka titlar har du på din att läsa-lista? Tala med de döda och Dansa min docka av Anna Jansson.

2. Vilka är höjdpunkterna på helgens att göra-lista? Håll tummarna för att det blir en solig och fin lördag!

   3. Vad bockade du senast av? Igår skrev jag ett referat från onsdagens SPF-möte och skickade iväg det till ordföranden för attest.

   4. Vad är något du inte kommer att hinna med innan veckans slut? Det är inte något speciellt på gång, så jag ligger nog ganska bra till.

   5. Vad är något ofärdigt som du inte jobbat med på minst ett år? Jag brukar fullfölja det jag börjar på, så jag tror inte att jag har några surdegar som ligger och väntar.

   Trevlig fredag!

   25 reaktioner till “Haustjamninggi och Fem Fredagsfrågor

   1. Jag förstod faktiskt vad det stod innan du översatte, men gotländskan är verkligen egen.

    Om jag hade svarat på 5 en fredag, så hade det varit massor som är ogjort.
    Många böcker på ”att-lyssna-listan”.
    Mattan som sitter i vävstolen, som aldrig verkar bli klar.
    På söndag ska vi åka till Hedemora och se Där kräftorna sjunger. Missade att den gick som dagbio i Säter igår.
    Ha en skön helg! Här är mulet och 10 grader.
    Kram/Kicki

    1. Jag är nästan lite avundsjuk på dig som har den trevliga filmen kvar. Här går ”Bränn alla mina brev” på söndag och den ska jag gå och se.
     Mulet och 13º här nu vid 11-tiden. Kram

   2. Ja, höstdagjämningen är lite melankolisk, nu väntar mörkare tider… Fast jag gillar hösten med alla vackra färger och alla bär, all frukt och svamp man kan plocka och frysa in eller göra sylt eller gelé av. Hoppas att vi får en mild och fin fortsättning av hösten!
    Sen kommer ju allt arbete i trädgården med nedklippning av växter och räfsning av barr och löv; det är ju inte så roligt, men säkert nyttigt att röra sig!
    Ha en fortsatt fin fredag, kram, Monica

    1. Sysselsättning har man i alla fall, vare sig det sommar eller höst. Nu ska jag gå ut och putsa vardagsrumsfönstren på utsidan. De såg förfärliga ut igår när solen sken.
     Kram

   3. Jag hade missat att det är höstdagjämning idag. Jag tycker ju att det är mysigt med mörkret så mig gör det inget att det vänder nu.

    Mysigt med höstmarknad, det skulle jag också vilja gå på!

   4. Böckerna du har på listan är jätte bra och Anna Jansson en av mina favoritförfattare. Hoppas det blir fint väder så du kan njuta av Marknaden.
    Kramar från oss

   5. jag hoppas också på fint väder för jag ska också gå på marknad. har väldigt många surdegar som släpar efter och som ska göras klara. en annan dag. men så länge det är hyfsat väder tar jag utelivet först. trevlig helg!

   6. Aj då, så det är den dagen i dag. Ja, då blir det bara mörkare och mörkare innan det vänder igen. Själv uppskattar jag dock sommartiden för kvällarna blir långa och ljusa.
    Så mysigt med marknad och jag håller en tumme för vädret.

    Kram och god fredag!

   7. Skönt att inte ha gamla surdegar, de brukar jag göra mig av med vid flytt, och jag flyttar ju titt som tätt…Jag vill ha sommartiden jämnt! Idag fick jag hem en reflexmössa jag beställt, för nu kommer mörkret smygande på kvällspromenaden med jycken. Trevlig helg

    1. Då är vi tydligen överens om att sommartid bör bli normaltid, men vi lär väl inte få som vi vill. Trevlig helg själv Paula!

   8. Precis som du tycker jag det är lite tungt med mörkret. Och i morgon är det tre månader till julafton, jag tyckte det var rätt nyss…

   9. Känner igen mig, inga surdegar här heller. Det jag planerat att göra, det gör jag alltid i tid. Känns aldrig jobbigt eller som ”måsten”, det är en del av mig att aldrig prokrastinera. Hoppas hösten ändå blir fin och att färgerna kan muntra upp dig.

    1. Visst kan jag njuta av höstfärgerna, det är mörkret som gör mig lite låg, men hur det än år så finns det ju hopp om en ny vår.

   10. Alltid trevligt att läsa andras svar 🙂
    Jag är heller ingen vän av höst och kommande vinter, kyla, mörker…
    Men vi får ta det som det är. Att flytta söderut känns inte heller som ett alternativ. Har ju inga vänner där, och sedan när där är varmt som brinner det i knutarna…
    Kram!

   Kommentarer är stängda.