Till salu igen!

Höstrusket håller i sig, även om det inte har kommit så många regnskurar i dag, men det var rätt blött när jag gick ut i morse för att kolla läget. I regnmätare var det knappt mätbart.

I dag har jag varit ute och motionerat Golfen på förmiddagen. Jag började med att åka till Konsum och veckohandla och då köpte jag en bukett rosor till mamma och pappa också. Mamma har årsdag i dag och pappa fyllde för tolv dagar sedan.

Sedan körde jag hem och plockade in handeln och ringde och kollade med Kustgrillen om de hade några vårrullar kvar och det hade de. Förra gången de hade vårrullar var jag för sent ute och blev snuvad på konfekten. ”Ti minuta” senare var jag där och hämtade min lunch.

Jag kan ju inte äta en så här stor portion på en gång, så i dag åt jag enbart vårrullarna med sås och sallad. Vårrullarna är ju som bäst när det är nyfriterade och frasiga. Riset sparar jag tills i morgon och till det tänker jag göra en kycklinglevergryta.

När jag skulle köra hem ifrån Kustgrillen fick jag se att farmor och farfars hus på Norra Kustvägen är till salu igen. Jag har så fina minnen därifrån! När jag var barn bodde kusin Görans familj där. Vi ”töisar” var nog nästan mera vid ”Görans” än vi var hemma. Vi var rätt tighta i släkten och alla helger firades tillsammans med fastrar, farbröder och kusin Göran, för vi hade bara en kusin, ja egentligen hade vi två, men kusin Lena bodde i Sollefteå, så henne kände vi inte så väl.

Huset har bytt ägare många gånger sedan Göran och hans familj sålde det och måndagen den 22 augusti 2005 var jag på ett besök hos de dåvarande ägarna och fick gå på en husesyn och då skrev jag: 

I dag har jag gjort en riktig nostalgitripp. Jag blev erbjuden att få ta mig en titt i min farfar och farmors gamla hus. Under min barndom var det min faster och farbror och min kusin Göran. När min farbror dog och faster inte längre orkade ha huset kvar blev det sålt. Göran hade flyttat till Arboga och kunde inte ha det kvar.

Den nye ägaren hade det ett par år, men sedan blev det sålt igen. Den här gången till en ung familj med 2 barn. De har renoverat huset och gjort det till ett modernt hem. För några år sedan var det ett reportage i tidningen ”Allt om Hem” (om jag nu minns rätt namn på tidningen) från det här huset. Rubriken på artikeln var ”Blå huset i Klintehamn”.

Det var med blandade känslor jag gick in i huset idag. Jag hade ju på näthinnan precis klart för mig hur det hade sett ut sista gången jag var där. Egentligen var huset  precis likadant, som förut. Det var bara  i köket och badrummet, som någon ombyggnad gjorts. Däremot hade man ”skalat av” det invändigt. Jag vet inget annat uttryck, som kan passa bättre. Alla golvbeläggningar var borta och man hade tagit fram de gamla trägolven. Möbleringen var modern, sparsmakad och mycket konstnärlig. Ingenting hade gjorts åt de gamla fönsterna, det var fortfarande lösa innanfönster. I köket där man tagit bort skafferiet var fortfarande det lilla skafferifönstret kvar. I gamla hus finns det ju ofta små skrubbar och garderober och det hade man tagit vara på och accentuerat genom att måla dörrarna i avvikande färg. Annars gick det mesta i vitt, både möbler och textilier. Det var en märklig känsla att gå runt och minnas. 

Ja det var då det och jag vet inte hur många gånger huset bytt ägare sedan 2005, men när jag var inne på Hemnet i dag och tittade på bilderna blev jag allt annat än glad. Vad har de gjort med huset som farfar och farmor köpte 1915!

Trevlig söndag!

20 reaktioner till “Till salu igen!

 1. Mums, vad det ser gott ut med vårrullar! Vi brukar köpa djupfrysta och steka då och då, men det är klart godare med nyfriterade, som du köpt!
  Mysigt ändå, att du har dina släktingars hus i närheten av där du bor, jag vet ju att du har ditt barndomshem nära också! Sen förstår jag att det kan bli en chock, när man ser hur människor har gjort om i huset.
  Grått här idag och en regnskur då och då.
  Ha det gott, kram, Monica

  1. Huset är ju gammalt och jag minns det bäst från 40 och 50-talet och det är ju ett tag sedan, så det är väl ganska naturligt att de olika ägarna satt sin prägel på det.
   Kram

 2. Det ser gott ut med vårrullar men här finns inga att köpa. Det är svårt när man ser ett hus invändigt som man vuxit upp i. Dagens unga har inte samma smak som då. Hann klippa gräset innan det började regna och det är jag glad för.
  Kramar från oss

 3. Men visst undrar man ibland över vad folk gjort med ens barndomshem, vår gamla villa från min barndom står ej att känna igen, det är snyggt men inte mitt föräldrahem längre, tyvärr för mig men inte för dem antar jag. 😉

  Vårrullar åt vi senast i fredags, herrejösses va gott det är. 🙂

  Ha en fin söndag Ingrid.

  1. Jag tycker att det känns lite respektlöst att försöka göra om ett hus från slutet av 1800-talet så totalt.
   Visst är det gott med vårrullar!

 4. Vilken god lunch det blev!
  Lite märkligt att ett så fint hus bytt ägare så pass ofta tänker jag.

  Önskar en god söndagskväll!

  Kram

 5. Så vackra rosor du fick tag på! Och det är klart att vi alla är produkter av vår tid, men när jag tittar på fastighetsannonser för hus jag varit inne i och ser hur mycket vitt och grått och öppen (väldigt öppen ofta) planlösning folk satsar på, så känns det lite konstigt. Alla tycker att de själva är så personliga, och sen ser det likadant ut.

  1. Speciellt personliga är inte dagens fastigheter utan allt ser likadant ut. Varför stuva om så totalt i ett hus från slutet av 1800-talet?

 6. Nu vet jag ju inte hur det såg ut när du var där, men jag tycker det verkar ganska smakfullt renoverat med behållna plankgolv, höga golvlistor, spegeldörrar och tak och väg i spont. Att inredningen sen kanske inte faller alla i smaken är en annan femma så klart. Men vad tråkigt att du blev ledsen!

  1. Vi har alla olika smak, men jag tycker att man ska renovera ett hus från sent 1800-tal med varsamhet och respekt. Det har man inte gjort i det här fallet.

 7. Jag sålde huset jag bodde i mellan 1979 och 2012. Jag har varit på besök två gånger och jag är enbart glad åt alla förändringar, jag började själv med små renoveringar några månader efter min mans död. Ett hus kan inte förbli detsamma år efter år. Förstår inte folk som sålt hus och är bittra på vad som gjorts med det. Ett tänkande som inte är riktigt realistiskt. Skulle man själv ha levt i huset som det var till exempel 1990? Knappast. En annan sak är om man inte haft vare sig ork eller råd att förändra.

  1. Nej ett hus kan inte förbli orört århundraden igen, det ör klart att det måste till renoveringar, annars skulle ju ingen kunna bo där till slut. Sen hänger det ju på hur man renoverar……

 8. Det ser ju inte speciellt smakfullt renoverat ut. Jag skulle absolut göra på annat sätt. Om jag haft pengar och ägt huset…
  Men det är ett fint hus sett från utsidan.

  Ha en fin måndag!
  Kram

 9. Mums, vad gott det ser ut.
  Jag tycker också ofta att portionerna är för stora, räcker till två dagar.
  Konstigt med så många olika ägare under så pass kort tid.
  INte alltid roligt att återse något som man har goda minnen från och som sedan förändrats. Vill inte se mitt barndomshem inifrån.
  Ha det fint!

  1. Det smakade mycket bra och jag tycker att jag alltid får mat till två dagar när jag köer thai på Kustgrillen. Ha det så gott Lena!

Kommentarer är stängda.