Skrädmjölsdrömmar

Igår när det regnade till och från hela dagen höll jag mig inomhus och nånting skulle jag ju hitta på då, så på eftermiddagen bakade jag en plåt skrädmjölsdrömmar. Jag har gjort en plåt förut, men behövde några kakor till, för jag har tänkt att jag ska ta med mig drömmarna till SPF-mötet nästa vecka och bjuda på dem där. Blev kakorna goda? Jag måste nog erkänna att jag har ätit godare, men med tanke på ”proveniensen” får de gå an.. 🤭

Vad är skrädmjöl för någonting? Det kanske inte alla känner till. Skrädmjöl är ett fullkornsmjöl av rostad havre och man sålde det i turistshopen på Mårbacka, när vi var där på besök på vår Värmlandsresa. Nånting skulle jag ju köpa med mig hem från Mårbacka och prylar har man ju mer än nog av, så i stället för någon minnessak blev det en påse mjöl, trots att jag ju tyckte att det var dyrt. 71:- är man inte van att betala för ett kg mjöl, men nu har jag googlat lite och ser att det inte alls var något oskäligt ”turistpris”. Jag har sett att det finns en del kvarnar som tar upp till 85:-/kg för det.

Mjölet är typiskt värmländskt och man använder det, förutom till kakor även till nävgröt som serveras med fläsk och lingonsylt (det finns recept på det också på mjölpåsen). Sen har jag läst någonstans att man kan blanda i lite skrädmjöl när man gör pannkaksmet, så blir pannkakorna lite nyttigare.

Selma Lagerlöf sägs ha kokat välling på mjölet varje dag, därför att det är så nyttigt. Jag får väl ta och prova att koka välling på det jag också någon morgon. Det kanske blir en ny frukostfavorit?

I dag är det lite växlande väder och molnen kommer och går. Jag var ute och tömde regnmätaren i morse och totalt under tisdagen och natten till i dag har vi fått 8 mm, så lite uppfräschat är det i alla fall.

Jag ska ta en vända till biblioteket nu på förmiddagen och lämna tillbaka boken jag lånade för ett tag sedan. De två sista böckerna i Neshov-serien har jag beställt, så de kommer väl så småningom.

Trevlig onsdag!

28 reaktioner till “Skrädmjölsdrömmar

 1. Det regnade här också hela dagen, utom på morgonsidan.
  Det mjölet har jag inte hört talas om. Spännande hur morgonvällingen blir.
  Trevlig onsdag.
  Kram!

 2. Det blev en innedag för mig igår också. Men jag var inte lika duktig som du var. Där lärde du mig något nytt – skrädmjöl. Aldrig hört talas om. Kanske får du med dig en ny läsvärd bok tillbaka från bibblan. Jag ska också passa på att cykla ut efter lunch. Måste passa på. Min app berättar inga roliga saker om de närmaste dygnen.
  Kram, Bosse

 3. Jag brukar använda skrädmjöl ibland och jag tycker de drömmarna blev godare än de ”vanliga”. Nu är jag ju ganska usel på att baka, så jag vet inte 🙂 Glutenfritt också för den som är känslig.
  Kram

 4. Men det blev väl en bra souvenir och nu har du testat det. Själv har jag aldrig använt mjölet och välling finns inte på kartan här men allt är så klart en smaksak.

  Önskar en god onsdag nu!

  Kram

 5. Har haft en vännina i Torsby så jag har ätit Mutti med fläsk och lingon och det var gott. Mutti=nävgröt.
  Trevligt med nya smaker.
  Kramar från oss

 6. Ja, varför inte prova vällingen? Kunde Selma Lagerlöf äta det varje morgon, så kan det ju inte vara så dumt? men smaken är förstås olika. När jag var barn åt vi havregrynsgröt varje vardagsmorgon, men sedan dess har jag inte ätit det.
  Men idag bakar jag mitt grova bröd, det innehåller en massa olika mjöl- och grynsorter, bl.a. havregryn, så det är nog ganska nyttigt, tror jag.
  Dina skrädmjölsdrömmar kommer säkert att bli uppskattade på SPF-mötet!
  Kram, Monica

  1. På Stenstugu åts det också havregryns- eller rågmjölsgröt på morgnarna och innan gröten skulle det vara stekt fläsk o potatis, eller kokt saltströmming eller något sådant. Sen stod man sig ett bra tag.
   Jag hoppas att de kommer att gå åt! Kram

   1. Fläsk och potatis till frukost låter lite väl maffigt i mina öron, men har man ett tungt kroppsarbete krävs det nog!
    Drömmarna går säker åt!
    Kram igen!

    1. ”Karlarna” hade ju i många fall varit ute och jobbat sedan fem-halvsex på morgonen, så när det var dags för frukost var de hungriga. Kram

 7. Hos oss drack vi ett glas vatten lite före sex på morgonen, sen gick vi ut för att sköta djuren och kom in vid halv nio och åt rätt stadig mat. Mamma som endast mjölkade och diskade mjölkmaskinen hann in tidigare och kokade och satte fram maten. Jag som städade (och förberedde för ”kornas intåg” på kvällen) efter att korna släppts ut fick komma in till dukat bord! Skrädmjöl har jag hört om, har för mig att det gjordes på andra sädeslag också, men kan ha fel…

  1. Svärmor och Åke drack alltid ett glas kokt vatten som start på dagen, men sen blev det kaffe och bulle innan dagen började.

 8. Aldrig hört talas om sådant mjöl, nu har jag lärt mig något nytt.
  Lite regn mår vi väl alla bra av, bara man är utrustad med ett paraply. 😉

  Ha en fin kväll Ingrid.

 9. Skrädmjöl, kände jag inte till.
  En souvenir helt i min stil. Jag brukar köpa något att äta, ljus eller servetter som souvenirer.
  Onsdagskramar!

 10. Nävgröt är väl inget jag äter dagligdags precis. Men jag gick en kurs på 1970-talet som hette från öppen eld till dataspis i samregi mellan Medborgarskolan och Nordiska museet och där gjorde vi nävgröt som vi sedan åt. Vi gjorde en massa roliga, praktiska saker förutom föreläsningarna. Kärnade smär och gjorde glas som kyldes med köldblanding (snö och salt).

  Ha en fin eftermiddag och kväll!
  Kram

  1. Det låter som ett trevligt och lite annorlunda sätt att titta tillbaka på äldre tiders sätt att tillverka olika saker. Kram

 11. Jag som trodde att skrädmjöl var nån sämre sortens mjöl, som man tog tillvara på.
  Men till det priset så kan det ju inte vara så mycket ”sämre sort”.
  Kram

 12. Har aldrig hört namnet på kakorna förr 🙂 Kanske heter nåt annat hos oss.
  Men sådan bra idé att bjuda på ett möte. Annars blir det ju mycket över, eller att kämpa med att äta upp, för oss som bor ensamma.

Kommentarer är stängda.