Gotländska ben

På gutamål kallar man benet för skank, bain är detsamma som foten och sen kommer lägg – vaden och därefter lar – låret. Säger en gotlänning att ”jag har ont i baini”, så pratar han alltså om fötterna.

Nu chockade jag inte den trevlige, äldre läkare (troligen från Stockholm), som jag träffade igår på Hemse vårdcentral, genom att att prata gutamål med honom när jag försökte förklara hur jag upplever mina besvär med domnade fötter och surrande ben. Han kunde inte på direkten säga vad det beror på, men han testade blodtryck, lyssnade på hjärtat och kollade cirkulationen i fötterna och de värdena var helt ok.

Den här typen av besvär kan diabetiker drabbas av, sa han och för att kunna utesluta det blev det ett putt i fingret, men mitt blodsocker var alldeles normalt. Då lade han fram en teori om B12-brist och det har jag också haft funderingar på. Dock var det en väldigt dum tid jag fått, för klockan två på fredagseftermiddagarna har dagens leverans av prover till labbet i Visby redan gått iväg, så jag fick åka hem med oförrättat ärende, men på tisdag har jag en tid för provtagning. Det är bara att tåla sig…..

Sms-et från Polisen om att mitt id-kort är färdigt, kom dock snabbt, för igår när jag satt och väntade på att få komma in till läkaren, plingade mobilen och talade om att jag hade fått ett meddelande om att det är klart för avhämtning. Det gick verkligen kvickt!

När jag var färdig på vårdcentralen tog jag en sväng till ”Gröna skylten” och köpte mig lite vin att trösta mig med, för det har varit tomt på den fronten länge nu och när jag kom tillbaka till Klinte var jag på Konsum och veckohandlade. När jag sen kom hem var det gott att sätta sig ner och dricka en kopp kaffe och äta en god kaka från Gutebollen.

I dag är det lördag och jag tänker njuta av ännu en härligt varm sommardag. Himlen är lite lätt gråblå, men solen lyser och det är redan 24º varmt i skuggan utanför mitt köksfönster nu vid halvtio-tiden. När den här helgen är över, väntar mer normalt höstväder, så man får passa på.

Trevlig lördag!

10 reaktioner till “Gotländska ben

 1. Jag har börjat äta B12 igen (och järn) för jag blev yr så lätt. Är ju vegetarian så får inte i mig B12 naturligt. Järn har det blivit dåligt med också då det varit för varmt för att odla spenat som annars är en viktig källa för mitt järn. Yrseln är borta nu, och jag kommer fortsätta med B12 framöver. Hoppas dina besvär försvinner också!

  1. Tack för din kommentar Anna, för nu stärktes jag i min tro att jag med hjälp av B12 kan bli av med de här besvären.
   Jag har också lite yrsel då och då, så förhoppningsvis kan även den försvinna.

 2. Då får vi hoppas att dina domnade fötter och stickningar beror på B12-brist, för det är ju lätt avhjälpt! Håller tummarna!
  Har gjort en anteckning i min ”kom-ihåg-lista”, att beställa ett sådant nationellt ID-kort när mitt pass går ut om ett år! Tack för det tipset!
  Förstår att det var skönt att komma hem och sätta sig med en kopp kaffe efter din utflykt till Visby med många ärenden! Numera orkar man ju inte så mycket, det märker jag här också…
  Här har det regnat 15 mm i natt och fortsatt hela förmiddagen, så nu har trädgården fått en riktig rotblöta. Härligt! Men lite fler soliga sommardagar vill vi ha!
  Må så gott, kram, Monica

  1. Just nu är det rea på id-korten. De kostar bara 100:-, men hur länge det priset håller vet jag inte. Hoppas att det kommer lite regn här också, för jag har just varit ute och putsat av mina gräsplättar.
   Kram

 3. Det där med B12 låter ju intressant, frugan fick det för några år sedan pga samma besvär och det hjälpte en hel del.
  Vi är ju båda diabetiker.

  Tillönskar dig en fin lördag Ingrid.

 4. Log när jag läste ordet skank det är skånska för ben men vi uttalar det skånk.
  Skall kolla lite på B12 om det hjälper för mina ben är också diabetiker.
  Nu börjar det regna så skönt.
  Kramar från oss

 5. Brist på B12 kan ge en del besvär så bra att de kollar upp det. Skönt att övriga prover var bra.
  I Skåne säger man ”skånk”. Små babyfötter kallas ibland för ”tossaliner”. Kul med dialekter!

  Önskar en god kväll nu!

  Kram

  1. Jag hoppas ju på att det är B12-brist, för det verkar i alla fall gå att göra något åt.
   Ha en fin kväll du också!

Kommentarer är stängda.