Värmlandstankar

Pellisarna har börjat ge upp nu och igår, medan jag höll på och rensade bort en massa vissnande blommor, tänkte jag på vår Värmlandsresa, för ännu kan jag ju inte släppa tankarna på den helt.

Här kom vi från ett torkdrabbat Gotland, där man ansett sig ha anledning att utlysa en tävling om öns fulaste gräsmatta och mötte ett landskap där allt var så grönt att det nästan gjorde ont i ögonen. Saftiga gröna gräsmattor överallt och så en massa gula blommor. Vad var det för blommor?

Vi var flera som funderade över de där höga, gula blommorna som växte överallt längs vägrenar, i skogsgläntor och på sina ställen lyste hela åkrar i gult. Det såg ut som gullris? Fast inte som det gullris vi har i rabatterna här på Gotland i alla fall, så vi fick fråga guiden, som berättade att det är ett kanadensiskt gullris, som är väldigt invasivt och tar över vegetationen fullständigt, om man inte bekämpar det. Allt kan anses vara ogräs om det blir för mycket av det, även om det är vackert för ögat!

Lördag morgon och dagen börjar med 24º, men blåsigt och mulet väder och det ser ut som om det skulle kunna börjar regna när som helst. Förutsättningarna för gröna gräsmattor även på Gotland har ökat betydligt, för i morse kunde jag tömma regnmätaren på 15 mm som kommit under natten och i måndagsmorse hade det kommit 10 mm.

Vädret får avgöra vad jag ska ägna mig åt i dag. Blir det någorlunda skapligt och inte allt för mycket blåst, ska jag nog ta fram sekatören och ge mig på min eukalyptusvide ‘Hakuro-nishiki’. Den har spretat iväg väldigt och behöver friseras.

Trevlig lördag!

12 reaktioner till “Värmlandstankar

 1. Här regnade det stora delar av gårdagen och nog behövdes regnet. I dag anar man solen bakom molnen. Även invasiva växter kan vara vackra.

  Önskar en god lördag!

  Kram

 2. Självklart kan du inte låta bli att tänka på din Värmlandsresa! Det är ju en stor del av resan, att gå igenom och fundera över allt man upplevt!
  Dom har kanske fetare jord, som håller fukten bättre? Här har vi ju sandjord och jag förmodar att det är mycket så för er också?
  Intressant med gullriset, som tydligen kan bli invasivt! Jag minns när vi i början på 2000-talet var i Dalarna på bröllop, att vi såg så otroligt mycket lupiner överallt och jag tyckte det var så fint! Det anses ju numera också som en invasiv art!
  Här fick vi också regn igår, 11 mm och nu är det mycket svalare, gudskelov!
  Så vackert och lummigt det ser ut i din trädgård och så fint du sköter den! Ja, man har alltid att göra om man har trädgård…
  Ha en fin lördag, kul att du är hemma igen!
  Kram, Monica

  1. Vi har ju kalkhaltig lerjord och förmodligen tycker varken det där kanadensiska gullriset eller lupiner om det. Några vilda lupiner finns inte här på ön, men vi har ju vår blåeld i stället.
   Ha en fin helg Monica!
   Kram

 3. Här har det regnat lite i veckan så torkan har väl upphört eller åtminstone minskat i vår del av landet.
  Värmland är fint tycker jag.
  Men visst är det så, för mycket av det goda i växtriket blir ju negativt, bra att hålla efter.

  Ha en fin lördag nu Ingrid.

 4. Det är roligt att tänka tillbaka på en trevlig resa. Att det finns två sorters gullris har jag lärt mej men aldrig tänkt på. Vi fick 38 mm regn på 3 timmar och det åskade. Det behövdes.
  Hoppas du får regn .
  Kramar från oss

  1. Grattis till ett ordentligt regn. Ännu är det uppehållsväder här, men det ska visst komma nederbörd mot kvällen o natten.
   Kramar tillbaka till er!

 5. Invasiva växter är ett stort bekymmer och hotar mångfalden. Men en hel del av dem är vackra.
  Igår regnade det mer eller mindre hela dagen. Just nu är det uppehåll, men ser ut att kunna bli regn vilken stund som helst så det blir inget målande idag heller.
  Kram

  1. Syster Kerstin rapporterade just om en väldigt blöt grillördag. Hoppas att du snart kommer igång med målandet. Kram

 6. Jag som gillar både lupiner och blåeld, men så är det, allt vackert är inte nyttigt. Vet inte vad det gula var.
  Vi har haft alla slags väder så jag känner mig nöjd med lite av varje.
  Söndagskram!

Kommentarer är stängda.