”If you do not take care of the penny, you will never get the dollar”

(eller något ditåt) sa den amerikanske miljonär, för vilken svärfar var chaufför åt i Boston. Svärfar hade inte kunnat dölja sin förvåning när hans förmögne arbetsgivare lade sig på knä för att leta efter en borttappad slant. Och den här historien berättade svärfar många gånger.

Jag kom att tänka på den när jag var på Kustgrillen i dag och köpte mig en grillad med bröd. Medan jag väntade på att den skulle bli färdig kom det en ny kund och när han betalade tappade han en krona.

”Du tappade en slant”, sa jag, för jag har ännu inte lärt mig känna igen de nya mynten på långt håll, men jag misstänkte att det var en krona.

”Då får den väl ligga där”, svarade han bara och gick.

”Då plockar väl jag upp den då”.

”Gör det!”

En krona är ju inte så mycket att orda om, men visst plockade jag upp slanten och nu ligger den i pengafacket i min väska. Jag tycker att den där mannen visade ett väldigt respektlöst beteende och någon miljonär lär han aldrig bli.

Jag har just kommit in efter att ha donat lite i täppan och det kändes behagligt att slå sig ner här vid datorn en stund och samtidigt passa på att visa läget på trädgårdsfronten just nu. Pelargoniorna börjar verkligen ta sig. Penséerna är ju slut nu, så på måndag ska jag gå till Suderviljan och köpa mig något till en kruka som jag tömt.

Ha en fin fortsättning på lördagen!

13 reaktioner till “”If you do not take care of the penny, you will never get the dollar”

 1. Ett klokt ordspråk måste jag säga och det ligger en hel del i det. Så nonchalant attityd att inte plocka upp ett mynt som man tappar, även om det bara rörde sig om en enkrona. Bra att du förbarmade dig och plockade upp.
  Så fint det blommar hos dig men jag kan tänka mig att penséerna gjort sitt för denna säsong. Hoppas du hittar en bra ersättare.

  Önskar en fortsatt fin lördag!

  Kram

  1. Det ska nog inte vara några problem att hitta någonting. De har ett bra utbud på Suderviljan. Kram

 2. Lite absurt att folk är så slarviga med sina slantar tycker ju jag.
  Nu använder jag inte kontanter nästan någonting men jag hittade en hög med pengar i ett kuvert här i en låda med gamla sedlar och mynt, hade missat det totalt, tänkte först slänga dem men kom på att man kan skicka in dem för inväxling, det blev 3800 kronor rakt ner i fickan.

  Härligt med din ”trädgårdsfront” där, helt underbart Ingrid.

  Ha det bäst.

 3. Oj vilken konstig man som inte plockar upp slanten han tappade. Så grönt du har i trädgården. Jag har också gjort lite ute men gräsmattan är brun med någr gröna fläckar. Har bundit upp några rosor och suttit i solen en stund.
  Kramar från oss

  1. Här ser gräsmattorna också hemska ut, men kommer det bara lite regn grönskar de snart igen. Kramar till er!

 4. Så fina dina pelargoner är!
  Jag brukade säga till våra barn att det är inte de stora inkomsterna utan de små utgifterna som gör dig rik. Det är väl därför jag alltid gnetat med det vi haft.
  Att låta en tappad slant ligga skulle jag aldrig göra. Jag blir även upprörd över folk som knölar ihop och kastar en burk som det är pant på.
  Regnskurar här idag, inte så varmt, även om vi fått några solglimtar också.
  Kram/Kicki

 5. Vilken härlig bild på din svärfar. Slarvigt att inte hålla i sin krona, eller ännu mer att plocka upp den. Likadant med flaskor och burkar. När en annan var en liten tioåring cyklade man runt hela tiden på våren och samlade på sig panten. Jag minns till en sista april hade vårat kompisgäng (4 st) samlat ihop runt 100 kronor, och 1970 typ fick man bara 10 öre, det blev till fina smällare den dagen. Eller som denna upplevelse fick jag en tidig morgon när jag skulle på en intervju för en 5-6 år sedan, hade farit lite tidigare för att få parkering o så när jag möter en fin herre i kostym och slipps runt ett hörn i stan… han höll en stor påse i sin hand och plockade upp en burk, vi tvärstannade mot varandra (för jag blev grymt häpen) Han sa på en gång rakt ut till mig: Jodu varje vecka gör jag 2-300 kronor på detta. Jag multiplicerade 300 x 52 veckor på ett år lite snabbt… Brukar du se ungdomar plocka upp burkar? I torsdagskväll när jag stannade på en Max restaurang utanför Hudiksvall gick där en äldre man (typ 70 år) med nästan en full stor genomskinlig sopsäck och plockade pant… Vissa kanske har det för bra som inte behöver bocka sig ned.

  1. Jag vet inte om jag ser just ungdomar som plockar upp burkar. Det är nog mest äldre. När mina äldsta barn, födda 61 o 63 var små cyklade de runt och plockade burkar. Man fick inte pant för dem då, men vår handlare i Fröjel gav dem 10 öre per burk och du må tro att de var flitiga. Det var inga problem för dem att få ihop några kronor om dagen.
   Trevlig söndag!

 6. Jag gillar fotot på din svärfar och bilen. Båda ser coola ut.
  Dålig stil på mannen.
  Mysigt du har det i din täppa. Vid den här tiden på året saknar vi en täppa med dess möjligheter. När det är mörkt och jag är ensam hemma en höstkväll är jag tacksam att vi inte ”just nu” bor på markplan. Allt har sina för och nackdelar. Men myntet har bara två sidor.
  Kram Söndags-Bosse

  1. Jag är glad att jag bor på bottenplan och har min lilla täppa att pyssla med, men samtidigt saknar jag att kunna gå upp för en trappa för att kunna gå ut på en balkong som jag varit van vid i alla år på Stenstugu..
   Kram

Kommentarer är stängda.