Glad Missåmmasaftn!

I dag är det midsommarafton och det är en strålande vacker dag med (nu vid ettiden) behagliga 24º i skuggan.

I Allnakku står det: Midsommarafton uttalas missåmmasaftn på gutamål. Om inte försommartorkan har varit för svår kan man nu plocka sju sorters vilda blommor att lägga under kudden eller sätta i vas.

Jag har brukat plocka midsommarblommor, men jag har fått lite fästingfobi, så i år avstår jag. Det räcker med att gå ut i täppan och dona lite med blommorna där, så riskerar man att få de där otäckingarna på sig. I morse upptäckte jag en som bitit sig fast på min ena vad och jag tror jag fick den igår eftermiddag när jag höll på och plockade vissna blommor på penséerna.

Igår när jag satt ute och fikade kom en bekant förbi och när jag stod och pratade med henne fick jag se ett utslag på hennes hals och nog sjutton var det en fästing. Det var bara att hämta en pincett och hjälpa henne att få bort den.

Jag nöjer med mina egna och grannarnas blomsterrabatter i stället för att gå ut i skogen.

Penséerna sjunger på sista refrängen, så det är snart dags att byta ut dem mot något annat. Utbudet på t e x petunia är hur stort som helst just.

Pipört finns det lite varstans i rabatterna här på Odvalds ( men inte hos mig? )Jag gläder mig åt de vackra blommorna hos grannarna i stället. Grannen snett emot har pipört i två olika nyanser.

Jag har haft en skön förmiddag ute under parasollet på terrassen och i kväll är jag bjuden till Stenstugu. Nu tror jag att jag ska ta en sväng med bilen och se om det går att ta sig in på Konsum. Ser det för bökigt ut sparar jag handlandet till en annan dag. Jag klarar mig några dagar till.

Ha en härlig midsommarhelg!

18 reaktioner till “Glad Missåmmasaftn!

 1. Dina blommor är då väl så fina, utan att du ska behöva gå ut och plocka några vilda.
  Jag har redan plockat flera små fästinguslingar på hundarna.
  Må du ha en skön midsommar! Här är det lugna gatan.
  Kram

 2. Det låter som ett väldigt klokt beslut får jag säga och det finns ju vackra blomster att tillgå i närheten.

  Kramm och glad midsommar!

 3. På min hemmadialekt från Österbotten heter det messåmasafton eller ”modernare” ”messåmaskveeldin”. Numera betyder ”messåmarin” främst nypotatis och fisk för oss . Nu betyder det också lite ledighet eftersom temperaturen är lite för hög. Ha det gott!

  1. Matjesill, med gräslök och gräddfil och så nypotatis till, det är riktig midsommarmat det! Varmt är det här också, man rör sig lite försiktigt. Kram

 4. förstår din rädsla för fästingar. Den nya sorten är ju dessutom riktigt farlig. Har inte koll på var de finns, men vi har dem i Sverige.
  Dina blommor är verkligen fina så vilda behövs inte.
  Ha nu fina drömmar med eller utan blommor under kudden!
  Kram

 5. Usch, så obehagligt, att ni har så mycket fästingar! Här finns de knappast; jag har bara haft EN fästing i hela mitt liv.
  Här fick vi en väldigt varm midsommarafton med 28 grader i skuggan på dagen och vi satt ute hos min syster till kl 22 på kvällen, så skönt!
  Jag ska också byta ut våra penséer, för de ser för tråkiga ut. Så vackert med den blommande pipörten hos er! Jag har en vit och en röd, men de för tyvärr en tynande tillvaro i år av någon anledning.
  Ha en skön midsommardag, kram, Monica

  1. Här är jag uppvuxen med fästingar. De värsta var de man fick på sig på Karlsöarna sär vi alltid var på midsommar när vi var barn, för de bar på TBE och var verkligen fruktade.
   Tack Monica och detsamma till dig! Kram

 6. Usch vad jobbigt med så mycket fästingar. I trädgården har jag aldrig sett några men i det höga gräset vid gång vägen finns dom. Minton får en tablett så han slipper. Idag fläktar det som tur är för temperaturen är 29 grader och det gillar vi inte.
  Kramar från oss

  1. Temperaturen stiger här också och nu vid 12-tiden är det 28º och varmare lär det bli. Nu är det nästan skönast att vara inne. Kramar till er!

 7. Fina ofarliga bilder att njuta av. De där små djuren har jag också respekt för. Mer och mer. Tror inte jag nämner det, imorgon ska S beställa/köpa biljetter till tre för resa till Stora ön. 😉
  Kram, från norr

Kommentarer är stängda.