Livet på landet 14 maj 83-92

Det är mulet i dag och det har nog kommit lite nederbörd, för plastslangen från stupröret var utrullad i morse, men i regnmätaren var det nätt och jämt bottenskyla. Jag har varit en vända och kollat på gravarna och det är dags att åka till Suderviljan och köpa nya plantor.

Det blev en dyrbar lördagsutflykt, för en tankning och en veckohandel på Konsum gjorde ett djupt hål i plånboken, eller rättare sagt minskade saldot på bankkortet rejält.

Jag har ju mina 10-årsdagböcker som jag bläddrar i väldigt ofta och när vädret nu är som det är tittade jag efter hur det har var ”förr i tiden” och det har ju alltid varierat. De äldsta av böckerna är från 1983-1992 och där kan man se att det varit allt från 7 till 19 grader den 14 maj. 1985 har jag skrivit till på vädernoteringarna: ”Sommarväder, grävde landet i bikini”.

Jag delar med mig av dagboksanteckningarna också, men dem har jag renskrivit för jag kan nätt och jämt läsa mina kråkfötter själv.

1983: Körde färdigt gödseln. Klippte gräs, plockade musseroner, var vid kvarnen. Bosse i Oskarhamn och spelade bridge.

1984: 6 kvigor upp till Svante. Band upp kalvarna. Korna ute på em. Stängslade o städade.

1985: Sådde färdigt vallfrö på Holmgrens, ringvälte och sådde salt på vallarna på Källingmyr. Trädgårdslandet.

1986: Harvade på Gunnars, körde 4 kvigor till Svante. Klippte gräs.

1987: Stängslade och hämtade foder på GL

1988: Sådde korn på backen.

1989: Pingstdagen – Åkte en sväng, vilade.

1990: Bert här och bytte gaveln på huset.

1991: Sådd på Källingmyr – Korn o vallfrö.

1992: Körde gödsel och rullade trädan.

Vem som gjorde vad får läsarna gissa sig till, men är det en traktor inblandad är det Åke som sitter på den. Enda gången jag bidrog med traktorkörning var vid stenplockning.

Sedan finns det en sida i slutet av dagböckerna där man kunde anteckna aktuella priser på valfria varor och i dag är jag ledsen att jag varit så slarvig och inte fyllt i dem kontinuerligt, men några anteckning har jag gjort.

1983 kostade Dieseln 1,60/liter, Kaffet 44:-/kg, Strösocker 9,20/kg, Explorer 100:-/liter och Bensin 2,20/liter. Året efter hade bensinpriset höjts till 4,20 och jag kan tänka mig hur vi grämde oss då över en nästan 100%-ig höjning på ett år!

Dagens ordspråk:
Det är bättre att aldrig börja än att aldrig sluta.

Trevlig lördag!

14 reaktioner till “Livet på landet 14 maj 83-92

 1. Så roligt att ha dessa 10-års-dagböcker att titta i och jämföra olika år! Synd att jag inte visste om dom tidigare, det hade varit kul att ha!
  Vi har en varm solig, lördag, men det blåser väldigt.
  Man blir ju mörkrädd när man ser bensin- och dieselpriset idag, tur att vi inte kör så mycket!
  Idag har vi städat i boden, där vi förvarar trädgårdsmöbler o.dy. på vintern.
  Det behövdes…
  Ha en trevlig lördagskväll; undras vilket par, som åker ur Let´s dance idag!
  Kram, Monica

  1. Tur att inte allt annat ökat i samma omfattning som drivmedelspriserna.
   Jag kan tänka mig att du är nöjd när ni fått ordning i boden. Sånt brukar kännas skönt!
   Ja, vi får väl se hur det går i kväll.
   Kram

 2. Så roligt med riktiga dagböcker! Själv känner jag att om jag inte skrev lite varje dag skulle jag absolut inte komma ihåg någonting, eller lite grann, men väldigt mycket skulle försvinna. Och det var väldigt vad dyrt kaffet var!

 3. Nu är allt väldigt dyrt och det känns inte bra. Måste också tanka bilen i veckan och handla.
  Kramar från oss

 4. Roligt att läsa. Verkar som om ni verkligen hade fullt upp hela tiden och priserna både dyrt och billigt. Kaffet var tydligen dyrt men bensinen otroligt billigt. Här är det som vanligt storm och allt har stannat upp. Inga utslagna löv inga gröna gräsmattor och jag kan inte bära ut mina pelargoner till växthuset för då blåser dom av på vägen dit. Alla har åkt utomlands utom jag som är fattigpensionr. Tomt på byn men svalorna har kommit

  1. Svalorna kom till Stenstugu förra helgen och det är så roligt att se dem där igen.
   Den här tiden har vi ofta åkt till Sicilien, men nu är det nog färdigåkt. Det börjar kännas jobbigare än roligt att resa. Trevlig söndag!

 5. Så är det, jordbrukarlivet! Det nödvändiga antecknas. Bränslepriserna vågar man inte ens tänka på, jag kör också så pass lite att det inte berör mig så värst. Vi har var sin bil, min är nu på sitt femtonde år och vi rör på oss det lilla vi behöver, två kärringar (bilen heter ju Lilla Mhy) med lite skraltigheter här och där, men rör oss ändå. Montörskillarna skrattar… Den här veckan kommer jag troligen att köra över 100 kilometer!

  1. Min Golf börjar också bli gammal. Nu i maj fyller den 22 år. Killarna på besiktningen har varit nöjda med den hitintills. Hoppas de blir det i år också.

 6. Intressant med alla prisjämförelser! Och det här med att föra nåt slag av dagbok likaså. Väder och vind eller annat. Vi kan förvånas över att allt ändå inte sedan är så mycket annorlunda, vädret växlar. Men… priserna har gått upp, och med kriget i Ukraina blir det inga sänkningar i priserna. Vi måste förstå att allt kostar.

 7. Det är roligt att titta tillbaka sådär. Strösockret som jag köpte igår var billigare än det var 1983!
  Men visst förfasade vi oss över det kraftigt ökade bensinpriset. Då skulle vi bara veta hur det skulle bli.
  Vi ska åka till Trollhättan om ett tag (jag ska prova att köra en så lång sträcka), den soppaåtgången blir inte billig.
  Kram/Kicki

  1. Visst är det kul att titta tillbaka och jag reagerade också för att sockret var så dyrt 1983. Lycka till med bilkörningen. Kram

Kommentarer är stängda.