8 maj, en söndag med många vårtecken

Jag var ju bjuden till Stenstugu på lunch igår och eftersom jag förstod att vitsipporna i Masshagen måste vara som vackrast just nu, körde jag ner till Flisen och ställde bilden där och tog en promenad därifrån genom skogen fram dit och sedan via Strandkvior till Stenstugu. Det var lite mulet när jag gav mig iväg, men det klarnade upp.

Det visade sig att skogsägaren hade gjort ett stort hygge och vägen fram till biotopskyddet var rätt sönderkörd, men det fanns en stig vid sidan av den, så det var bara att knalla på

Vitsipporna var verkligen helt fantastiska, men det börjar se lite risigt ut i den gamla hassellunden, med massor av nedfallna träd och grenar kors och tvärs, men det är väl så det ska vara i ett biotopskyddat område. Där ska naturen få råda utan att människan lägger sig i.

Jag gick stigen genom Masshagen, så att jag kom ut i nedre delen av en åker, som vi kallar för Bobergsåkern och följde vägen längs den och sedan backen upp till Strandkvior.

Jag kom fram till Stenstugu i god tid för dagens lunch efter en härlig promenad på ungefär 5 km. Eva och Edoardo hade varit ute och ridit på förmiddagen och då hade de hört göken och dessutom kunde hon rapportera att hon sett att de första svalorna hade anlänt till Stenstugu.

Mors dag var det också, för den firas den andra söndagen i maj i Italien och inte bara där, utan i de flesta länder förresten. Där avviker Sverige av någon anledning?

Så det blev många vårtecken den 8 maj 🙂 vitsipporna, lärksången, göken och svalorna och så Mors dag!

Lunchen serverades i Orangeriet, där tomatplantorna nu kommit på plats. Pannbiff med en grönsaksröra och sojanudlar till smakade jättegott. Och när vi plockat undan och pratat färdigt skjutsade Claudio mig ner till bilen, så jag slapp gå tillbaka.

I dag är det är det måndag och det har varit en kall morgon. Utanför mitt köksfönster har det varit -1,7º. Jag hoppas att Evas tomatplantor har klarat sig!

Jag har börjat veckan med att lägga in en annons för SPF:s räkning och så har jag ändrat min passansökan, som jag gjorde för flera månader sedan. Då fanns det inga tider förrän i oktober, men i dag lyckades jag hitta en tid redan i juni och knep den omgående. Man måste ju ha ett pass om andan skulle falla på!

Dagens ordspråk:
På rullande sten växer ingen mossa.

Glad måndag!

18 reaktioner till “8 maj, en söndag med många vårtecken

 1. Vilken bra dag det blev! En härlig promenad dessutom och så praktiskt att få skjuts till bilen sedan. Lunchen lät dessutom väldigt god. Så härligt att få se alla vitsipporna. Här finns nästan inga men när vi körde till Kristianstad i fredags då såg vi massor av den och det var verkligen vackert.
  Önskar en fin start på den nya veckan!

  Kram

 2. Jag tycker att bilden med Åke och vitsipporna är helt otroligt fin. Den får mig alltid att le. Jag har plockat in några vitsippor. Dom har kommit in i växthuset och blommar annars är det knappt knoppar ens på dom som är ute. Bilen är trasig, Kinabror är i Skåne och Broder B är sjuk. Jag har dessutom fått ryggskott och allt utejobb är ogjort för det har stormat så hemskt.

 3. Den bilden med Åke är verkligen lyckad. Vad många vårtecken du både såg och hörde. Efter den sköna vårpromenaden förstår jag att du hade god aptit. Med andra ord kan du/ni fira två ”mors dagar”.
  Så du börjar planera för en tripp längre ut. Vi får väl börja med en till fastlandet först. En gammal önskning är att få se städerna Söderköping och Trosa en sommardag. Nu bor vi rätt perfekt till för att göra det.
  Kram, Bosse

  1. Vi får väl se om det blir något utflykt, det börjar faktiskt kännas motigt. Men det gäller att vara beredd! Kram

 4. Vilken härlig vårlig promenad du fick till Stenstugu även om vägen delvis var sönderkörd och det såg risigt ut i hassellunden. Det är likadant i strandskogen jag brukar promenera i; det är Natura-2000-område och ingenting får göras. Man får såga ner träd, som lutar farligt över stigar, men sen får det nersågade bara ligga. Inte vidare snyggt, men kanske bra för natur och djur.
  Lunchen ser jättegod ut och så mysigt att kunna sitta i orangeriet och äta i trevligt sällskap!
  Här är det nu mer än 10 grader varmt på nätterna, så mina tomater och makens änglatrumpeter klarar sig nog. Värre är det med den brännande solen!
  Ha en fortsatt skön måndag, kram, Monica

  1. Jag satte ut mina pellisar i dag, men nu har jag tagit in dem igen för det blåser så hemskt, så jag är rädd att de blåser sönder. De är ju lite ömtåliga i början. Kram

 5. Så fin promenad! Jag tittade ju på vitsippor för ett par veckor sen i Skåne och lustigt nog var det också väldigt mycket nedfallna träd just där, förmodligen också som naturprojekt. Hoppas det gick bra med tomaterna!

  1. Det hoppas jag också, men jag har inte kollat med Eva ännu. Allting blommar helt fantastisk rikligt i år och nu sägs det att vi ska få regn, så det tar det väl riktigt fart.

 6. Tur att du hittade en ”passdag”. Själv har jag inte haft nåt gällande pass på evigheter, har inte tänkt att åka nån nåt mer, har rest klart. Inte ens till fastlandet…..även om man inte behöver pass dit. 🙂
  Rolle brukar alltid skoja med våra vänner om det är nån som ska hit första gången och säga att dom inte ka glömma passet – och en del har faktiskt gått på det! 🙂 🙂
  Igår när det var 20% för pensionärer (bara på måndagar) köpte jag 6 st Flitiga Lisa. Dom hade dubbla illröda blommor, såg ut som små rosor – nåt jag aldrig sett tidigare. Ska få bo i den röda trälådan på altanen. Dessutom så köpte jag en vit/grönbrokig hibiskus med illröda blommor. Den får nog bo länge i växthuset innan den får komma till altanen. Men jag är väldans förtjust i härligt röda udda blommor så jag föll pladask…..
  KRAM/Susie

  1. Jag är inte hundra på att jag ska ut och resa, men vill ändå ha möjligheten. Så det får bli ett sista pass.
   Jag kommer ju aldrig ihåg det här med Suderviljans rabatt, så tack för påminnelsen. Jag får väl gå dit på måndag!
   Kram

 7. Vilken trevlig söndag du fick. Nu har det kommit ett lätt vårregn och det skall fortsätta. Så bra att jorden hinner bli fuktig och suga åt sej vätan. Kramar från oss

  1. Det stänker lite lätt med regn här också nu i kväll. Det är bara att hoppas att det håller på ett tag. Jag var ute och hällde på några kannor vatten på rabatterna tidigare i kväll. Kramar till er!

  1. Men du är ju i gengäld ute varenda dag med hundarna. Jag häckar inomhus när det blåser och är otrevligt väder. Kram

Kommentarer är stängda.