Åke och Gaukblåmmars dag

8 maj har Åke namnsdag och i Allnakku står det att det är Gaukblåmmars dag:

Det finns flera sorters gaukblåmmar eller gökblåmmar, gullvivor som är vildväxande och trädgårdsprimula, som ofta har brunröda blommor. Primulan finns ofta kvar länge i gamla igenvuxna trädgårdar.

Det kan minsann gullvivor göra också!

Den här gullvivsplantan har funnits i min gräsmatta sedan vi flyttat hit och den är jag väldigt rädd om och ansar gräset runt den med kökssaxen, så den inte blir skadad av gräsklipparen

Åke påstod alltid att göken kom den 8 maj på hans namnsdag och det kan nog stämma, för i Wikipedia kan man läsa att: I Sverige förekommer göken spritt över hela landet och i olika miljöer, från löv- och tallskog till slätt, kust och fjällhed. Till södra Sverige anländer den i slutet av april eller början av maj. Flyttningen söderut påbörjas i augusti eller början av september.

Jag och Åke hade lite olika hörselproblem; jag har svårt att höra dova ljud och han hade svårt att höra ljud i den högre skalan. Han hörde göken och det gjorde inte jag. Jag hörde lärkan, men det gjorde inte han, så vi kompletterade varandra när det gällde ljud, precis som på så många andra sätt.

Det är en solig söndagsmorgon, men det finns många moln på himlen, så man vet inte riktigt vad det blir av den här dagen. Jag har en plan och i den ingår en söndagslunch på Stenstugu, resten får jag återkomma till.

Dagens ordspråk:
Också solen har sina fläckar. (Det får man trösta sig med)

Ha en skön söndag och grattis till alla som är döpta till Åke!

17 reaktioner till “Åke och Gaukblåmmars dag

 1. Ingen är perfekt och det är befriande att veta tycker jag.
  Gullvivor är så fina men tyvärr tycker jag att de blir mer och mer sällsynta här. Lite tråkigt men det är som det är.

  Önskar dig en fin söndag!

  Kram

 2. Min far som nu är död sedan några år, hette Åke, och han firade hellre den här dagen med en tårta än sin födelsedag! Far blev 86år. Han var snäll men lite sträng…. Jag är 72 år nu, oj vad tiden går fort, har högt blodtryck som nu plötsligt blivit lågt! Idag när jag tog det 119/59! Kroppen känns även den lite öm och ont och jag har börjat frysa så mycket! Tur man ska till vårdcentralen på tisdag! 🥹 ha det bra,Marie

  1. Så jobbigt med ditt blodtryck. Som ung hade jag väldigt lågt blodtryck typ 80/60, så jag fick medicinera för det, nu ligger det lite i överkant och det behövs ett lite piller för att få ner det.
   Hoppas att det går bra på vårdcentralen!

 3. Hörseln har ju spökat för mig sen födseln men det har blivit lite svårare ju längre tiden går, men jag har väl lärt mig hantera det antar jag, fint att ni kunde komplettera varandra på det viset, jag och min fru säger ofta ordet ”va?”, bara att acceptera och gå vidare.

  Ha en jättefin söndag Ingrid.

  1. Det är bara att acceptera att syn och hörsel blir sämre med åren. Det är tur att det går att få hjälp. Ha det så gott själv!

 4. Här nere är gullvivorna nästan överblommade, men vi har haft varmt länge nu. Och torrt! Inget regn på minst en månad.
  Än så länge hör jag ganska bra men maken klarar sig inte utan sina hörapparater. Man får vara tacksam över att det finns hjälpmedel!
  Söndagslunch på Stenstugu låter väldigt trevligt!
  Kram, Monica

  1. Här har gullvivorna inte börjat blomma riktigt ännu, nu är det vitsipporna som står i sitt finaste flor.
   Visst är det tur att det går att få hjälp med både syn och hörsel.
   Kram

 5. Just det – så här såg gullvivan ut.
  Jag glömmer ofta blommors namn, men vet nunneörten och en del andra, scillor och sånt. Åke har namnsdag även i Finland i dag.

 6. Gullvivor är så fina men trivs inte hos mej. Har sett en del som växer vid promenad vägen. Vi har fått 1 mm regn och vi var ute på promenad. Blev ordentligt blöt.
  Kramar från oss

 7. Så fint du skrev om göken och lärkan, min svärmor var född 10 maj och hon sade alltid att när hon föddes hörde hennes far göken för första gången det året.

 8. Jag tycker mycket om gullvivor, liksom du har jag några i gräsmattan som jag vårdar ömt.
  Ha en fin vecka! Här ska bli varmt idag men regn i morgon, så jag hoppas att jag kan få ner potatisen i jorden idag.
  Kram/Kicki

Kommentarer är stängda.